Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Με τη συμμετοχή και της Ιαπωνίας ξεκίνησαν στις αρχές της βδομάδας οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις «Μαλαμπάρ» που Ινδία - ΗΠΑ διεξάγουν εδώ και χρόνια μαζί, στον Κόλπο της Βεγγάλης. Διεθνή ΜΜΕ σημείωναν ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 2007 που το Νέο Δελχί αποφασίζει να πραγματοποιήσει πολυμερείς ασκήσεις την περιοχή, εκτιμώντας ότι η κίνηση στέλνει μηνύματα και προς την Κίνα που διευρύνει την επιρροή της προκαλώντας ανησυχία σε όλες τις ανερχόμενες δυνάμεις.

Πάντως, ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με εφημερίδες όπως οι «Τάιμς της Ιαπωνίας», οι τρεις χώρες αποφάσισαν να σταθεροποιήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες και στο εξής θα προχωρούν σε κοινές ασκήσεις κάθε χρόνο.

Στο μεταξύ, η ευρύτερη περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που έγινε στη Βοστόνη των ΗΠΑ μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ και Αυστραλίας, όπου διατυπώθηκε ακόμα μια φορά ανησυχία για κινεζικές κινήσεις όπως οι επιχωματώσεις σε διαφιλονικούμενες ζώνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα που αμφισβητούν την «ελεύθερη ναυσιπλοΐα».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ