Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Καλωσόρισμα της ΚΝΕ προς τους πρωτοετείς φοιτητές

Με μια ανακοίνωση με τη μορφή του Α. Αϊνστάιν και με τα λόγια του: «Η επιστήμη και η γνώση πάνε μπροστά μόνο αν αμφισβητήσουμε τους μεγάλους»,η ΚΝΕ υποδέχεται και καλωσορίζει τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες στις σχολές που πέτυχαν, με εξορμήσεις στις εγγραφές και στα πρώτα έτη. Στην ανακοίνωση η ΚΝΕ καλωσορίζει κάθε πρωτοετή και του απευθύνεται σημειώνοντας τα εξής:

«Με την είσοδό σου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σου, μια νέα πρόκληση.

Σίγουρα έχεις πολλά ερωτήματα και αγωνία για το τι θα συναντήσεις, για το αν η σχολή και τα μαθήματα θα έχουν ενδιαφέρον, αν θα σου δώσουν διέξοδο στη ζωή.

Δεν είναι παράλογο να έχεις και ερωτήματα για το μέλλον, για το αν θα καταφέρεις να τελειώσεις έγκαιρα, αν τελειώνοντας θα βρεις δουλειά. Ηδη βλέπεις τους δικούς σου να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Εχεις πείρα από το σχολείο για το πόσα έξοδα χρειάζονται για να σπουδάσει κάποιος.

Φρόντισε να πάρεις όση περισσότερη γνώση και εφόδια για το μέλλον μπορείς. Εχε όμως υπόψη ότι μόνο αυτό δεν φτάνει.

Χρειάζεται και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου σου και οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μαζί με τους συμφοιτητές σου και όλο το λαό, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται.

Τα δικαιώματα που έχεις ξεκινώντας τη σχολή, κατακτήθηκαν με αγώνες. Ομως οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση προσπαθούν να τα πάρουν πίσω!!!
  • Διεκδίκησε δωρεάν βιβλία, συγγράμματα που να καλύπτουν όλη την ύλη για να σπουδάσεις σωστά. Σήμερα, με βάση το νόμο, επιτρέπεται να παίρνουμε μόνο 1 βιβλίο σε κάθε μάθημα, που κάποιες φορές δεν καλύπτει όλη την ύλη και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ή να φωτοτυπούμε άλλα βιβλία. Σε αρκετές σχολές ειδικά των ΤΕΙ δεν υπάρχουν καν βιβλία!
  • Διεκδίκησε επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, ώστε να σου παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση!! Θα συναντήσεις τεράστιες ελλείψεις και κενά ακόμη και στα στοιχειώδη γιατί τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση όσο και η προηγούμενη μείωσαν κατά 80% τους προϋπολογισμούς και "κούρεψαν" 2 φορές τα αποθεματικά των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οδηγώντας τα σε οικονομικό στραγγαλισμό.
  • Διεκδίκησε δωρεάν αναλώσιμα. Πιθανά να σου ζητήσουν να τα αγοράσεις. Διεκδίκησέ τα!
  • Διεκδίκησε δωρεάν καθημερινή σίτιση στο εστιατόριο της σχολής. Αυτό συνεχώς προσπαθούν να το περιορίσουν. Μην το επιτρέψεις!
  • Ενώ δικαιούσαι δωρεάν στέγαση, τα δωμάτια στις φοιτητικές εστίες είναι ελάχιστα. Διεκδίκησε να φτιαχτούν νέες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες και μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου!
  • Διεκδίκησε πάσο για μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμα όμως κι έτσι, τα έξοδα για τις μεταφορές σου είναι μεγάλα, αν προσθέσεις τα εισιτήρια για τα αστικά ΜΜΜ, με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ ή τα πλοία που πιθανά χρειάζεσαι. Διεκδίκησε δωρεάν μεταφορές για όσο σπουδάζεις!
  • Διεκδίκησε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τη σχολή σου.
  • Πιθανά να αναγκαστείς να πιάσεις δουλειά παράλληλα με τις σπουδές ακόμα και από το πρώτο έτος για να τα βγάλεις πέρα. Πολλοί φοιτητές καθυστερούν να πάρουν πτυχίο γιατί δουλεύουν, όχι γιατί είναι τεμπέληδες, όπως λέει η κυβέρνηση. Διεκδίκησε μέτρα διευκόλυνσης, όπως πρόσθετες εξεταστικές περιόδους, άδειες με αποδοχές στις εξεταστικές, ειδικά ωράρια μαθημάτων. Να μη διαγραφεί κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του.
Σε καλούμε να γνωρίσεις την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας


Η ΚΝΕ είναι η Οργάνωση Νεολαίας του ΚΚΕ. Παλεύει για όλα τα σύγχρονα δικαιώματά μας, για να λυθούν οριστικά τα προβλήματά μας, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Δρα στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές.

Παλεύουμε για να ενώσουμε σε κοινό αγώνα όλους τους νέους των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, πιστεύοντας ότι δεν μας αξίζει η ανεργία, η μισή κακοπληρωμένη δουλειά, η υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, η μισή ζωή, η ταξική εκμετάλλευση. Δεν μας αξίζει το σύστημα που κουμάντο κάνουν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, για να ζουν οι λίγοι στη χλιδή και οι πολλοί στη φτώχεια και την ανέχεια.

Μέσα στις σχολές, αγωνιζόμαστε για πραγματική επιστημονική γνώση που αρμόζει στο σύγχρονο επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης γνώσης.

Για να σπουδάζουμε χωρίς δυσκολίες, δωρεάν, τα πτυχία μας να έχουν αντίκρισμα άμεσα στον τομέα στον οποίο σπουδάσαμε.

Για να είναι η επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι στην υπηρεσία του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Παλεύουμε για την πραγματική, ριζική αλλαγή προς όφελος του λαού και της νεολαίας που μπορεί να έρθει μόνο με την επαναστατική ανατροπή του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος. Για τη νέα κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών, της πραγματικής ελευθερίας, την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου αναζήτησε την αλήθεια!

Απ' όσα θα ακούσεις, σκέψου, σύγκρινε ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος, με βάση το συμφέρον το δικό σου και της οικογένειάς σου. Κρίνε το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει με βάση το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, των παραγωγικών δυνατοτήτων και όχι με βάση το πώς αυτές θα αξιοποιηθούν προς όφελος της κερδοφορίας των λίγων ή το πόσο αντέχει η σημερινή οικονομία της κρίσης και της ανεργίας.

Μην υποκύψεις στα μαθήματα συμβιβασμού, που είναι πολύμορφα και από πολλούς καλοθελητές, ότι ο αυριανός εργαζόμενος, ο επιστήμονας πρέπει να σκέφτεται τάχα την πάρτη του, να στηρίζει το σημερινό σάπιο σύστημα.

Μην προσβλέπεις σε σωτήρες. Κανείς δεν θα σου χαρίσει τίποτα. Ο συλλογικός αγώνας μπορεί να ανοίξει δρόμους για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.

Μην αφήσεις τόπο να σταθούν οι φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τα τσιράκια των εκμεταλλευτών.

Μη δεχτείς "χάρες" που ζητάνε ανταλλάγματα. Διεκδίκησε ό,τι σου ανήκει.

Σε καλούμε να σηκώσεις το ανάστημά σου από την πρώτη μέρα

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, αν συναντηθούν με τον αγωνιζόμενο λαό, μπορούν να πάρουν την τύχη των σπουδών και της ζωής στα χέρια τους.

Δρούμε για να μαζικοποιηθούν και να ζωντανέψουν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Να αποκτήσουν αγωνιστικό προσανατολισμό, κατακτώντας την επιστήμη μας παίρνουμε θέση μέσα από τους συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, στην πάλη για δωρεάν σπουδές, για δουλειά με δικαιώματα, για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού.

Καλή αρχή»!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org