Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Σε σχολικό βιβλίο του Λυκείου ο όρος «λαθρομετανάστης»

Να μην αποδεχτούν τον όρο καλεί τους νέους με σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Στο βιβλίο για το μάθημα της Ιστορίας Κοινωνικών Επιστημών, που από φέτος διδάσκεται στη Γ' Λυκείου, αλλεπάλληλες φορές, γίνεται χρήση του όρου «λαθρομετανάστης», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι λαθραίοι, ενώ παράλληλα συνδέεται ευθέως ο «λαθρομετανάστης» με την αύξηση της εγκληματικότητας και την ανασφάλεια των πολιτών, εγείροντας και θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Συγκεκριμένα, στις σελίδες 197, 200 και 201 το βιβλίο γράφει:

«Η αδυναμία ένταξης των μεταναστών - και ιδιαίτερα των λαθρομεταναστών - στον κοινωνικό ιστό της χώρας υποδοχής οδηγεί στην αδυναμία προσαρμογής των μεταναστών και στην υποβάθμιση των περιοχών εγκατάστασής τους». Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «η εμφάνιση μορφών οργανωμένου εγκλήματος αλλά και η ραγδαία και ανεξέλεγκτη αύξηση των λαθρομεταναστών και των οικονομικών μεταναστών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία».

Επίσης, ότι «το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, των οικονομικών μεταναστών, των πολιτικών προσφύγων είναι στην ουσία πρόβλημα ελεγχόμενης ενσωμάτωσης ενός τουλάχιστον τμήματος αυτών στην όλη οικονομικοκοινωνική δομή, στο σύγχρονο καταμερισμό της εργασίας».

Το γεγονός έχει προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις και σχόλιο καταγγελίας του όρου «λαθρομετανάστης», που χρησιμοποιεί το σχολικό βιβλίο, εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, το σχόλιο της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Ο ρατσισμός αναπτύσσεται στο σημερινό σύστημα που έχει βάση του την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και αντιμετωπίζει την ανθρώπινη εργασία, την εργατική δύναμη ως εμπόρευμα. Γι' αυτό κάποιος άνθρωπος μπορεί να θεωρηθεί έως και λαθραίος!

Καλούμε κάθε νέο και νέα να μην το αποδεχτεί, να το αμφισβητήσει!

Να δυναμώσουμε μαζί την αλληλεγγύη και την πάλη για την ανατροπή του απάνθρωπου συστήματος των πολέμων και της φτώχειας, που είναι οι αιτίες που δημιουργούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, που εμπορεύεται, αγοράζει και πουλάει την ικανότητα του ανθρώπου να παράγει, να δημιουργεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ