Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Καταγγελίες για συγκάλυψη κακοποίησης παιδιών από ΝΑΤΟικούς

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αντιδράσεις προκαλούν οι καταγγελίες ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν συγκάλυπταν συστηματικά κακοποιήσεις μικρών παιδιών και εφήβων από μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, ενισχύοντας την οργή για τα δεινά που υποφέρει ο λαός της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Οι καταγγελίες έγιναν στους κυριακάτικους «Νιου Γιορκ Τάιμς» που, επικαλούμενες μαρτυρίες στρατιωτών και του πατέρα ενός πεζοναύτη που έχει πεθάνει, υποστήριξαν πως οι δυνάμεις της ΝΑΤΟικής αποστολής είχαν εντολές να μην παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις που Αφγανοί αστυνομικοί και μέλη άλλων ντόπιων σωμάτων ασφαλείας κακοποιούσαν σεξουαλικά αγόρια, ακόμα και αν τέτοια φαινόμενα σημειώνονταν σε στρατιωτικές βάσεις. Το επιχείρημα ήταν ότι κάτι τέτοιο συνηθίζεται στη συγκεκριμένη χώρα και ότι όσες φορές είχε κάποιος αναμειχθεί είχε προκληθεί μεγαλύτερη «ανακατωσούρα».

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε ο επικεφαλής της ΝΑΤΟικής αποστολής, Αμερικανός στρατηγός Τζον Κάμπελ, που με δήλωσή του ισχυρίστηκε ότι δεν έχει διαπιστωθεί αν υπάρχουν τέτοιες εντολές και προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πρόσθεσε πως «κάθε σεξουαλική κακοποίηση ή παρόμοια κακομεταχείριση άλλων, όποιος κι αν είναι ο δράστης ή το θύμα, είναι εντελώς απαράδεκτη και κατακριτέα». Δήλωσε ακόμα πως είχε προσωπική επαφή με τον Αφγανό Πρόεδρο, Ασράφ Γάνι, που από τη μεριά του ξεκαθάρισε πως η αφγανική κυβέρνηση θα διερευνήσει τις κατηγορίες και θα απονείμει δικαιοσύνη ανάλογα.

Αντίστοιχες καταγγελίες είχαν γίνει το 2008 και από Καναδούς στρατιώτες που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟική αποστολή.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με το BBC, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, εμφανίστηκε με μήνυμά του ανοιχτός στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση δηλώνοντας ότι «αν η χώρα δεν βρίσκεται υπό κατοχή, το πρόβλημα των Αφγανών μπορεί να λυθεί με συνεννόηση μεταξύ των Αφγανών», συμπληρώνοντας ότι αν η αφγανική κυβέρνηση «θέλει τερματισμό του πολέμου και να εγκαθιδρυθεί ειρήνη στη χώρα, αυτό είναι δυνατό με τη λήξη της κατοχής και την ανάκληση όλων των συμφωνιών με τους εισβολείς».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ