Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τεχνολογία και Ενέργεια στην ατζέντα επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου

Από την αμερικανοκινεζική διάσκεψη στο Σιάτλ, όπου συμμετείχε και ο Κινέζος Πρόεδρος
Από την αμερικανοκινεζική διάσκεψη στο Σιάτλ, όπου συμμετείχε και ο Κινέζος Πρόεδρος
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΙΑΤΛ.--

Προωθώντας συμφωνίες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνεργασίες για την ανάπτυξη «πράσινων τεχνολογιών» που θα μειώνουν τις εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου και θα αντιμετωπίζουν τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και συμβόλαια για την αγορά 300 αεροσκαφών από τον αμερικανικό κολοσσό αεροναυπηγικής «Μπόινγκ», ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ξεκίνησε χτες από το Σιάτλ την επταήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, διαμηνύοντας ότι έχει καλές προθέσεις για συνεργασία και συνεννόηση και με την κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα, αλλά και με τα περισσότερα αμερικανικά μονοπώλια.

Σε ομιλία που εκφώνησε για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις σε κεντρικό ξενοδοχείο του Σιάτλ, ο Πρόεδρος Σι απέρριψε ότι η χώρα του προσπαθεί να πετύχει «αναδιευθέτηση της αρχιτεκτονικής της παγκόσμιας διακυβέρνησης», σημειώνοντας ότι αυτή η «αρχιτεκτονική» θα πρέπει να αποφασίζεται απ' όλες τις χώρες και όχι μόνο από μερικές δυνάμεις. Επισήμανε πως η Κίνα «δε θα κλείσει ποτέ τις ανοικτές πόρτες στον υπόλοιπο κόσμο», ζητώντας «περισσότερη κατανόηση και εμπιστοσύνη στις σινο-αμερικανικές σχέσεις και λιγότερη καχυποψία και αποξένωση». Υπογράμμισε ότι οι εάν οι δύο χώρες επιλέξουν το δρόμο της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης, «θα προκαλέσουν καταστροφή και στις ίδιες και στο διεθνές στερέωμα». Κάλεσε έτσι τις ΗΠΑ να εστιάσουν στη «μεγάλη εικόνα» και όχι στις μεταξύ τους διαφορές, τονίζοντας ότι η Κίνα έχει «αμυντική πολιτική και στρατιωτική στρατηγική, με χαρακτηριστικά ενεργούς Αμυνας», διαβεβαιώνοντας ότι «όσο και να αναπτυχθούμε, δεν πρόκειται να αναζητήσουμε την ηγεμονία».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στο ζήτημα της εγκληματικής δραστηριότητας και των επιθέσεων πειρατών στον κυβερνοχώρο (Ιντερνετ), για το οποίο οι ΗΠΑ συχνά κατηγορούν την Κίνα, τονίζοντας ότι και η χώρα του, «που έχει πέσει θύμα κυβερνοπειρατείας ...υπερασπίζεται την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Αναφερόμενος σε ζητήματα οικονομίας, ο Κινέζος ηγέτης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αφοσιωμένη στη συνέχιση (καπιταλιστικών) μεταρρυθμίσεων, σε μία «σταθερή οικονομική ανάπτυξη», αλλά ανοικτή απέναντι στις δραστηριότητες ξένων εταιρειών στην Κίνα. Πρότεινε ακόμη ένα «νέο μοντέλο σινο-αμερικανικών οικονομικών σχέσεων», με χαρακτηριστικά «τις αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες συνεργασίας» και την ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο λαών, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της έννομης τάξης και του κράτους Δικαίου.

Από τις πιο σημαντικές συναντήσεις του Προέδρου Σι στο Σιάτλ ήταν η κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με ανώτατα διευθυντικά στελέχη 30 αμερικανικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Πληροφορικής, της Υψηλής Τεχνολογίας, της Αεροναυπηγικής, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ο επικεφαλής της «Αpple» Τιμ Κουκ, ο διευθυντής της «Μicrosoft» Σατίγια Ναντέλα, ο ιδρυτής της «Αμαζον» Τζεφ Μπέζος, ο δισεκατομμυριούχος καπιταλιστής Γουόρεν Μπάφετ. Σημαντική, όμως, ήταν και η συνάντησή του με τους κυβερνήτες πέντε αμερικανικών πολιτειών, με τους οποίους υπέγραψε μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας για τεχνολογίες και Ενέργεια φιλικές προς το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε ο Κινέζος ηγέτης, την πρώτη μέρα της επίσκεψης στις ΗΠΑ υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία Ενέργειας που έφτιαξε ο ιδρυτής της «Μicrosoft» Μπιλ Γκέιτς, «TerraPower» και την Κινεζική Κρατική Πυρηνική Εταιρεία (CNNC), με στόχο τη συνεργασία τους πάνω στη δημιουργία πρωτοποριακής τεχνολογίας, αναφορικά με την κατασκευή και λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής Ενέργειας. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ακόμη ότι υπογράφηκε συμφωνία για την αγορά 300 αεροσκαφών της εταιρείας «Μπόινγκ» (Boeing) από κινέζικες αεροπορικές εταιρείες και τη δημιουργία κέντρων «συναρμολόγησης» και ολοκλήρωσης αεροσκαφών «Boeing 737» στην Κίνα.

Ο Κινέζος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα εκφωνήσει ομιλία στην 70ή Διάσκεψη ηγετών των χωρών - μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ