Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12249

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Βαθαίνει την πολύμορφη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

ΣΕΛ.  3
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Στρώνει το έδαφος για νέες μειώσεις στις συντάξεις

Συνεχίζει τα «παιχνίδια» στις πλάτες των χιλιάδων συνταξιούχων ο Γ. Κατρούγκαλος


ΣΕΛ.  13

Η ΕΕ δεν μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση ούτε στο μεταναστευτικό - προσφυγικό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής με θέμα το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα

  • Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δίνουν απόλυτη έμφαση στη διατήρηση εκτός της ΕΕ και στην απέλαση, με κάθε τρόπο, του μεγαλύτερου όγκου των προσφύγων και των μεταναστών. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν η ένταση της καταστολής στα σύνορα, η ενίσχυση του Frontex με την ανάπτυξη ακόμη και των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, με ορατό τον κίνδυνο εκχώρησης της φύλαξης των ελληνικών συνόρων σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • Οι εκκλήσεις της Συνόδου Κορυφής για τερματισμό του πολέμου στη Συρία μόνο ως υποκρισία μπορεί να εκληφθούν. Είναι στη φύση του μονοπωλιακού καπιταλισμού να σπέρνει φτώχεια, δυστυχία και πολέμους.
  • Οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, είναι προκλητικές, γιατί αποτελούν προσπάθεια εξωραϊσμού του πραγματικού χαρακτήρα της ΕΕ και αθώωσης των ταξικών αντιλαϊκών επιδιώξεών της και στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.
  • Η ΕΕ, με στόχο την εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού για τα μονοπώλια, «κοιτά στα δόντια» και επιλέγει τους απαραίτητους, για την καπιταλιστική αγορά εργασίας, πρόσφυγες.
  • Το σύνολο των μέτρων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους αύξησης των νεκρών μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και εγκλωβισμού ενός μεγάλου αριθμού τους στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λυκοσυμμαχία κατά λαών και προσφύγων

Μια ακόμα απόδειξη του αντιδραστικού χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν η προχτεσινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα και οι αποφάσεις της. Εκεί επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, η υποκρισία των ιμπεριαλιστών και των εκπροσώπων τους, αλλά και του ελληνικού αστικού κράτους διαχρονικά, σχετικά με μια «ανοιχτή πληγή» που δημιουργούν οι επεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και την Αφρική. Τώρα, που οι ξεριζωμένοι της βάρβαρης πολιτικής τους είτε θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, είτε φτάνουν με ό,τι μέσα μπορούν στο κατώφλι της ΕΕ, υποτίθεται ευαισθητοποιούνται. Οι αποφάσεις της Συνόδου, που ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό θετικό βήμα», σαφώς και δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα, αφού δε θίγουν τις αιτίες του (πώς θα μπορούσαν άλλωστε...), αλλά το διαχειρίζονται προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Το όλο ζήτημα είναι η «ρύθμιση» της προσφυγικής ροής, το ανοιγοκλείσιμο των συνόρων, με την αξιοποίηση της καταστολής, τη διαλογή τους ανάλογα με τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτού του κόσμου ως φτηνού εργατικού δυναμικού στις χώρες προορισμού, αλλά και ανάλογα με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις κάθε ευρωπαϊκού καπιταλιστικού κράτους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής. Ετσι, λοιπόν, με αφορμή το μεταναστευτικό - προσφυγικό, ανοίγουν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο στρατιωτικό έλεγχο θαλάσσιων οδών, περιοχών γεωστρατηγικής σημασίας όπως είναι π.χ. το Αιγαίο, η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου κ.λπ. Κινήσεις που οξύνουν αντιθέσεις της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Ρωσία).

Αυτή είναι η «ευαισθησία» των ιμπεριαλιστών για τα εκατομμύρια ανθρώπων που τους ξεριζώνουν και τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους όχι... για πλάκα, αλλά γιατί η ζωή τους γίνεται αφόρητη από τις επεμβάσεις τους, τα «τέρατα», όπως το «Ισλαμικό Κράτος», που δημιουργούν, εξοπλίζουν και φουντώνουν, αλλά και από τη φτώχεια και την ανέχεια.

Αν κάτι αναδεικνύει, επίσης, το διαρκές παζάρι στην ΕΕ, είναι ότι αυτή η διακρατική καπιταλιστική ένωση, δηλαδή ένωση του κεφαλαίου από τα γεννοφάσκια της, είναι ένα πεδίο διαπάλης διαφορετικών συμφερόντων της κάθε αστικής τάξης. Οσο και αν προσπαθούν να εξωραΐσουν αυτή τη λυκοσυμμαχία διάφορες αστικές δυνάμεις - και σε αυτόν τον τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στο κεφάλαιο - η ουσία δεν αλλάζει. Η διαπάλη που γίνεται στην ΕΕ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων ούτε και με αυτές των προσφύγων - θυμάτων της. Αφορά τις αντιθέσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους του κεφαλαίου, με βάση την ανισόμετρη ανάπτυξη που υπάρχει μέσα στη λυκοσυμμαχία. Οι αστικές τάξεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών πρωτοστατούν στην απορρόφηση προσφύγων, γιατί βλέπουν ότι μπορούν να τους χρησιμεύσουν ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις Γερμανών βιομηχάνων, που απηύθυναν πρόσκληση για 500.000 πρόσφυγες το χρόνο για κάποια χρόνια. Αστικές τάξεις από χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία κ.λπ., με χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης, βλέπουν τους πρόσφυγες ως απειλή και δεν μπορούν να τους αξιοποιήσουν, γι' αυτό και «τρώγονται», ειδικά με τη γερμανική κυβέρνηση, και δε θέλουν να εφαρμόσουν υποχρεωτική κατανομή προσφύγων σε πολλές χώρες.

Αυτή η πραγματικότητα δεν πρόκειται ν' αλλάξει. Αυτό, όμως, που όντως μπορεί ν' αλλάξει, είναι να συνειδητοποιήσουν οι εργάτες, οι λαοί τις αιτίες των προβλημάτων τους. Να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες και δικαιώματα για τους ξεριζωμένους τώρα και ταυτόχρονα να παλέψουν ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου και την καπιταλιστική βαρβαρότητα σε κάθε χώρα. Να παλέψουν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, στην εμπλοκή των χωρών τους. Η αποδέσμευση από ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το να γίνουν οι λαοί αφέντες στον τόπο τους, είναι η βασική προϋπόθεση για να μπορούν να ζήσουν χωρίς πολέμους και φτώχεια.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην «ξεπλύνει» την αντιλαϊκή πολιτική η αποπομπή του Δ. Καμμένου

ΣΕΛ.  7
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζήτησε άμεσα μέτρα ανακούφισης για πρόσφυγες και μετανάστες

Αρνήθηκε τη συζήτηση η διοίκηση της Περιφέρειας


ΣΕΛ.  5
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Αμεση ενίσχυση των πληγέντων ζητά το ΚΚΕ

ΣΕΛ.  20
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις των εργαζομένων στα πανεπιστήμια

ΣΕΛ.  12


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org