Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Και επίσημα γραφεία του ΝΑΤΟ στο Κίεβο

Από την υπογραφή της συμφωνίας του ΝΑΤΟ με την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση
Από την υπογραφή της συμφωνίας του ΝΑΤΟ με την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση
ΚΙΕΒΟ.--

Η ίδρυση, για πρώτη φορά, γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ήταν το αποτέλεσμα της επίσκεψης του γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη χώρα, όπου είχε σειρά συναντήσεων με τους αξιωματούχους της αντιδραστικής πραξικοπηματικής κυβέρνησης, που ενώ αιματοκυλά για σχεδόν δύο χρόνια το λαό, εμφανίζεται ως θύμα. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν, ανακοίνωσε τη συμφωνία για τη δημιουργία του γραφείου, η οποία επισημοποιεί το λεγόμενο διπλωματικό καθεστώς του ΝΑΤΟ στο Κίεβο. Πρόκειται, βέβαια, για ένα γραφείο που θα οργανώνει με μέσα και πληροφορίες την εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα, που ξεκίνησε με την ενδοαστική αντιπαράθεση για τις συμμαχίες της χώρας και εξελίσσεται σε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες και τη Ρωσία.

Τυπικά, η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί από την ουκρανική Βουλή, κάτι που αναμένεται να συμβεί.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζεται και το παζάρι στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής (εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων των θυλάκων στην Ανατολική Ουκρανία, που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση και έχουν συγκροτήσει τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), που συνεδρίασε χτες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου είχε επιτευχθεί και η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας στις 12 Φλεβάρη, που εξακολουθεί να παραβιάζεται, όπως συνέβη 7 φορές και χτες. Οι εκπρόσωποι της Ομάδας δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την απόσυρση των όπλων διαμετρήματος κάτω από 100 χιλιοστά από τη γραμμή της εμπλοκής. Συμφωνήθηκε μόνο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και την επόμενη βδομάδα. Επίσης, η αντίστοιχη υποομάδα του συγκεκριμένου σχήματος για τη λεγόμενη πολιτική διευθέτηση συζήτησε στο Μινσκ το ζήτημα της διενέργειας τοπικών εκλογών, που οι πολιτοφύλακες προγραμματίζουν για τις 18 Οκτώβρη και 1 Νοέμβρη στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ αντίστοιχα, χωρίς όμως να υπάρξει ούτε σε αυτό το ζήτημα συμφωνία. Το ζήτημα αυτό αποτελεί «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση του Κιέβου και τους συμμάχους της ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ οι πολιτοφύλακες αξιοποιούν τις διατάξεις της συμφωνίας του Μινσκ, που προέβλεπε καθεστώς αυτονομίας στις δύο περιοχές.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει μία δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, που συσχέτισε τις εξελίξεις στην Ουκρανία με αυτές στη Συρία, λέγοντας ότι «αν η Ρωσία και οι ΗΠΑ, στη συνάντηση των ηγετών τους στη ΓΣ του ΟΗΕ, δεν έρθουν σε συμφωνία για τη Συρία, είναι πιθανή μια κλιμάκωση της επιθετικότητας στο Ντονμπάς, αλλά και ολόκληρη την Ουκρανία, αμέσως μετά από αυτή». Βεβαίως, από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια προβοκάτσια από την πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου, όπως δείχνει και το πρόσφατο παρελθόν, ενώ και η προετοιμασία του στρατού από το ΝΑΤΟ και τα στρατεύματα και όπλα που δεν απομακρύνονται από τη ζώνη αντιπαράθεσης, επιβεβαιώνουν αυτή την εκδοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ