Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης

Σε νέα γνωμοδότηση υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων του σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης, κατέληξαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της 15ης Σεπτέμβρη το ΚΑΣ αποδέχτηκε την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης μόνο όσον αφορά την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων, πρώτον για λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνίσταται στη διαφύλαξη και προστασία της αυθεντικότητας του μοναδικού μνημειακού συνόλου για την παγκόσμια κληρονομιά και δεύτερον επειδή η παρέλευση ικανού χρόνου από την ανασκαφή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ακεραιότητα του μνημείου.

Το ΚΑΣ απέρριψε την πρόταση ως προς το σκέλος της ανάδειξης, επειδή δεν υπάρχει καλή τεκμηρίωση και κάλεσε το Δήμο να συντάξει πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και της «Αττικό Μετρό».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) χαιρετίζει τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ. «Η νέα γνωμοδότηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΑ, «μετά τις τρεις προηγούμενες Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες είχαν ως όρο την απόσπαση των αρχαιοτήτων, αποτελεί μια ελπιδοφόρα εκκίνηση στο θέμα της προστασίας και ανάδειξης του σημαντικού μνημειακού συνόλου της κοσμικής Θεσσαλονίκης του 6ου αι. μ.Χ. Η πρόταση που εγκρίθηκε δίνει λύση στην προστασία των αρχαιοτήτων του σταθμού που φθείρονται σοβαρά από την έκθεση στο περιβάλλον του εργοταξίου και τα όμβρια ύδατα που εισβάλλουν συχνά σ' αυτό, αποκαθιστά την κανονική ζωή της πόλης που έχει αναστατωθεί επί μακρόν λόγω των εργοταξίων και δίδει ικανό χρόνο, προκειμένου να εξευρεθεί η τεχνική λύση που θα επιτρέπει τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και επιβατικού σταθμού. Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα της πρότασης είναι η δημιουργία ενός επιτόπιου ανοιχτού μουσείου, που ενσωματώνεται οργανικά στη διαχρονία του κέντρου της Θεσσαλονίκης».

«Η θετική γνωμοδότηση επί της πρότασης αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για τον ΣΕΑ, τα μέλη της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, τους ενεργούς πολίτες και τον Δήμο Θεσσαλονίκης που επί τρία χρόνια έδωσαν σκληρές μάχες και ανέλαβαν ποικίλες πρωτοβουλίες για τη διάσωση των σημαντικών αρχαιοτήτων και την ανάδειξή τους σε έναν ζωντανό πόλο έλξης του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μελέτη ανάδειξης, χωρίς μελέτη της απόσπασης του μνημείου(2014-12-20 00:00:00.0)
Επανεξέταση ζητούν οι αρχαιολόγοι(2014-02-06 00:00:00.0)
«Βάλλει» κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς(2012-03-28 00:00:00.0)
Κράτος και πολιτιστική διαχείριση(2008-05-25 00:00:00.0)
«Θωράκιση» του ΚΑΣ ...αλλά για ποιον;(2008-05-09 00:00:00.0)
Να κατατεθούν τα έγγραφα για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης(2002-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ