Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Βάλλει» κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στη συνεχόμενη υποβάθμιση του πολιτιστικού έργου
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στη συνεχόμενη υποβάθμιση του πολιτιστικού έργου
Οργανόγραμμα «κομμένο» και «ραμμένο» στην πολιτική περαιτέρω συρρίκνωσης της κρατικής παρέμβασης στον Πολιτισμό, με αποδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς χάριν του κεφαλαίου, αποτελεί το σχέδιο του νέου οργανισμού του ΥΠΠΟΤ, που μαζί με τους οργανισμούς όλων των υπουργείων κατατέθηκε με νομοσχέδιο στη Βουλή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με συνέντευξη Τύπου για το θέμα και αναλυτική ανακοίνωση χαρακτηρίζει το προτεινόμενο οργανόγραμμα «αντιεπιστημονικό και αναχρονιστικό». Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε για τις προθέσεις του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του για τον πολιτισμό, ότι το οργανόγραμμα... δεν περιλαμβάνει αριθμό οργανικών θέσεων! Ο ΣΕΑ σημειώνει ότι αυτό συμβαίνει για να ανοίξει ο δρόμος για «υποχρεωτικές μετακινήσεις, νέες εφεδρείες και απολύσεις προσωπικού».

Το οργανόγραμμα συρρικνώνει τις μονάδες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ανά περιφέρεια. Αποδυναμώνει τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στον έλεγχο των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφών. Η κατάργηση 26 Εφορειών Αρχαιοτήτων (με 100 και πλέον Τμήματα) προφανώς βάλλει, εσκεμμένα, «κατά της προστασίας της μνημειακής κληρονομιάς», εκτιμούν οι αρχαιολόγοι.

Δημιουργούνται 40 Εφορείες σε όλη τη χώρα (από 66 σήμερα), ενώ σε περιοχές - λ.χ. Ηπειρο, Μακεδονία, Θράκη - συστήνεται μία Εφορεία Αρχαιοτήτων ανά δύο ή τρεις νομούς, υπεύθυνη για όλα τα μνημεία, από τα προϊστορικά ως τα βυζαντινά χρόνια! Στην Αττική δημιουργούνται τρεις Εφορείες - «τέρατα» (πέντε είναι σήμερα). Καταργείται ακόμη και η Α΄ ΕΠΚΑ (η Εφορεία Ακροπόλεως, η αρχαιότερη του ελληνικού κράτους). «Αντί να δημιουργηθεί μία ισχυρή Εφορεία Ακροπόλεως, με όλες τις αρμοδιότητες για το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του, το νέο Μουσείο Ακρόπολης, παραμένει χωριστό νομικό πρόσωπο, με ενισχυμένο ρόλο», σημειώνουν οι αρχαιολόγοι. Ουσιαστικά φοβούνται ότι η ιδιωτικοοικονομική «ευελιξία» του Μουσείου Ακρόπολης θα επεκταθεί στα ίδια τα μνημεία της, με τη θεσμική «απορρόφησή» τους από το μουσείο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ενοποιούνται οι Εφορείες Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι αντίστοιχες Διευθύνσεις παραμένουν χωρισμένες. Παράλληλα, καταργούνται οργανικές μονάδες με πραγματικό έργο και προσφορά... και ιδρύονται 50 νέες οργανικές μονάδες (Τμήματα Φύλαξης σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα μουσεία). Ομως, «η φύλαξη απαιτεί μόνιμο προσωπικό, προσλήψεις και κονδύλια, την έλλειψη των οποίων δεν μπορεί να "κρύψει" η δημιουργία Τμημάτων Φύλαξης, ούτε και η προεκλογική προσπάθεια να δημιουργηθούν ελπίδες "αναβάθμισης" σε συγκεκριμένους κλάδους», λένε οι αρχαιολόγοι. Και συμπεραίνουν: «Στον τομέα του πολιτισμού βρισκόμαστε ήδη στο χείλος του γκρεμού. Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού απειλούν ευθέως την προστασία, προβολή και μελέτη των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ είναι υπόλογη, καθώς δεν εμπόδισε τις περικοπές κονδυλίων και προσωπικού, ακόμη και μετά τις ληστείες στην Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, που έδειξαν ότι οι περικοπές στην πολιτιστική κληρονομιά αποτελούν ζήτημα εθνικής ασφάλειας, καθώς απειλούν την αναντικατάστατη περιουσία του ελληνικού λαού».

Συγκέντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους πραγματοποίησαν, χτες, στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα) οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι το απόγευμα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μαζί με τους εκπροσώπους του παραρτήματος Μακεδονίας του ΣΕΑ. Μεταξύ άλλων σημείωσαν ότι η έρευνα, μελέτη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς θα έπρεπε να αποτελούν το βασικό τους αντικείμενο αλλά με το προωθούμενο θεσμικό πλαίσιο θα τους απομείνει μόνο η διοικητική πράξη, ενώ εκχωρείται όλο το έργο των Εφορειών στους εργολάβους με τεράστιο κίνδυνο για τις αρχαιότητες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ