Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Σχέδιο «τερματισμού» του πραξικοπήματος

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.--

Περιπλέκεται η κατάσταση στην Μπουρκίνα Φάσο καθώς φαίνεται πως δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής το σχέδιο 13 σημείων που πρότειναν το βράδυ της Κυριακής για την αποκατάσταση της «δημοκρατίας» και τον τερματισμό του πραξικοπήματος που έκαναν την περασμένη βδομάδα στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι Πρόεδροι Σενεγάλης Μάκι Σαλ και Μπενίν Μπόνι Γιάγι.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και εκπρόσωποι μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων το απέρριψαν χτες, αφού με πρόσχημα την αποκατάσταση του ανατραπέντα μεταβατικού Προέδρου Μισέλ Καφαντό στην εξουσία έως τις επόμενες εκλογές, οι πραξικοπηματίες παίρνουν αμνηστία (μολονότι με τις εντολές τους σκοτώθηκαν, την περασμένη βδομάδα, τουλάχιστον 10 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν πάνω από 110 άλλοι) και οι στενοί συνεργάτες - αχυράνθρωποι του πρώην (και επί 27 χρόνια) «προέδρου» Μπλεζ Κομπαορέ επιτρέπεται να συμμετάσχουν στις εκλογές μολονότι είχε απαγορευτεί διά νόμου η συμμετοχή τους.

Αντιρρήσεις για ορισμένους από τους όρους της συμφωνίας εκδήλωσε, παρόλα αυτά, και ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών στρατηγός Ζιλμπέρτ Ντιεντέρ, που επιμένει πως θα πρέπει αυτός να έχει πρώτο ρόλο στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο Κομπαορέ ανατράπηκε τον περσινό Οκτώβρη έπειτα από θυελλώδεις διαδηλώσεις πολλών χιλιάδων που απαύδησαν από τη στυγνή εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τη διαφθορά στην οποία είχε καταδικάσει το λαό επί περίπου 30 χρόνια με τις ευλογίες της Γαλλίας. Αφορμή έδωσε η προσπάθεια του πρώην Προέδρου να διεκδικήσει για πολλοστή φορά τον προεδρικό θώκο με συμμετοχή του στις εκλογές του 2015.

Η συμφωνία 13 σημείων που παρουσίασαν προχτές βράδυ οι Πρόεδροι Σενεγάλης και Μπενίν σχετικά με την «αποκατάσταση της δημοκρατίας» στην Μπουρκίνα Φάσο προβλέπει επίσης αναβολή των προγραμματισμένων εκλογών της 11ης Οκτώβρη και τη διεξαγωγή τους στις 22 Νοέμβρη.

Παρά την ανακοίνωση του σχεδίου «αποκατάστασης» του μεταβατικού Προέδρου Καφαντό, παραμένει σε ισχύ η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, Ουαγκαντούγκου, από τη δύση του ηλίου έως τα ξημερώματα, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις, καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστές από την εκδήλωση του πραξικοπήματος την περασμένη Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ