Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαμόρφωση προεκλογικής τακτικής

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην τελική ευθεία για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων με τα οποία θα πάρουν μέρος στις εκλογές της 1ης Νοέμβρη μπαίνουν τα κόμματα στην Τουρκία, ενώ οι τόνοι της ενδοαστικής αντιπαράθεσης θα δυναμώσουν κι άλλο, όπως φάνηκε και στην προχτεσινή συγκέντρωση «κατά της τρομοκρατίας» στην Κωνσταντινούπολη, όπου Ερντογάν - Νταβούτογλου λάνσαραν ξανά το ΑΚΡ ως εγγυητή της «τάξης». Χτες, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισήμανε ότι «όσοι υπέθεσαν ότι η Τουρκία θα βυθιζόταν στο χάος και την κρίση, επειδή δεν ανεβήκαμε στην εξουσία μόνοι μας (σ.σ. ως μονοκομματική κυβέρνηση), παρά το ότι εκλέξαμε 258 βουλευτές, είδαν ότι η ραχοκοκαλιά της πολιτικής στην Τουρκίας είναι το ΑΚΡ... η πολιτική δεν μπορεί να διαμορφωθεί και να σχεδιαστεί χωρίς το ΑΚΡ». Από την άλλη μεριά, ο ίδιος εμφανίστηκε να απλώνει χείρα ...συνεργασίας σε CHP, MHP, HDP, για να βαδίσουν προς τις εκλογές με μια «κοινή διακήρυξη» κατά της «τρομοκρατίας», αναζητώντας προφανώς μια τακτική που θα κρατήσει ανοιχτούς διαύλους με τις άλλες βασικές αστικές δυνάμεις της χώρας.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επέκρινε τις αντιτρομοκρατικές «κορώνες» του ΑΚΡ, κατηγορώντας το ουσιαστικά για ανεπάρκεια ως προς την αντιμετώπιση των «τρομοκρατών», αλλά και αφήνοντας διάφορα υπονοούμενα, θυμίζοντας ότι ΑΚΡ και ΜΗΡ είχαν απορρίψει πρόταση του CHP (με στήριξη και του HDP) για διεξαγωγή έρευνας για το μακελειό στη Σουρούτς, τον περασμένο Ιούνη, που αποδόθηκε σε «τρομοκράτες» και αξιοποιήθηκε ως βασική αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών κατά του ΡΚΚ.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της εταιρείας «Γκεζισί» εμφανίζει το ΑΚΡ να συγκεντρώνει 39,3% (έναντι 40,9% που είχε πάρει τον Ιούνη), το CHP να σημειώνει σημαντική αύξηση, με 28,1% από 25% και τα MHP και ΗDP να μένουν ουσιαστικά στάσιμα, με 16,8% και 13,5% από 16,3% και 13,1% αντίστοιχα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφτεί αύριο τη ρωσική πρωτεύουσα, για να παρευρεθεί σε εγκαίνια μουσουλμανικού τεμένους. Με αφορμή το ταξίδι, θα συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ