Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Διεργασίες και κινητικότητα σε διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Η έντονη ρωσική διπλωματική κινητικότητα με στόχο την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, παράλληλα με τη δημιουργία «διεθνούς μετώπου» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ και τη ρωσική στρατιωτική βοήθεια στη Συρία με εξελιγμένα όπλα «εξαιρετικής ακριβείας και αποτελεσματικότητας» και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (όπως διαπίστωναν μιλώντας χτες στο πρακτορείο Ρόιτερς ανώνυμοι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι), δείχνει να ανατρέπει τα δεδομένα στην περιοχή και να προκαλεί αλλαγές (άγνωστο, ακόμη, προς ποια κατεύθυνση...) στη στάση διεθνών και περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για παράδειγμα, μετέβη χτες στη Μόσχα συνοδευόμενος από δύο στρατηγούς (τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Γκάντι Αϊζενκοτ και τον επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, Χέρζι Χαλεβί) και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν (σύμφωνα με δηλώσεις του Νετανιάχου μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Κρεμλίνο) να δημιουργήσουν «ένα μηχανισμό» για να αποφύγουν (σ.σ. στη Συρία) μία «τυχαία ανταλλαγή πυρών και παρεξηγήσεων μεταξύ ισραηλινού στρατού και ρωσικών δυνάμεων». Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Νετανιάχου είπε στον Πούτιν πως το Ιράν, σε συνεργασία με το συριακό στρατό, προσπαθεί να δημιουργήσει «ένα δεύτερο τρομοκρατικό μέτωπο στα Υψώματα του Γκολάν». «Θα κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε τις αποστολές όπλων στη "Χεζμπολάχ"» (σιιτική οργάνωση του Λιβάνου που πολεμά στο πλευρό του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη μεθόριο Συρίας - Λιβάνου), κατέληξε ο Νετανιάχου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από τη μεριά του, τον διαβεβαίωσε πως εκ των πραγμάτων, ο συριακός στρατός ούτε μπορεί, ούτε θέλει να δημιουργήσει δεύτερο μέτωπο (στα σύνορα με το Ισραήλ), σημειώνοντας ότι η ρωσική πολιτική στη Μέση Ανατολή... «θα είναι πάντα συνετή».

Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» εκτίμησε πως η επίσκεψη του Νετανιάχου στη Μόσχα «αντανακλά την έλλειψη πίστης του στην ικανότητα των ΗΠΑ να προστατεύσουν τα ισραηλινά συμφέροντα ασφαλείας», περίπου ενάμιση μήνα πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις 9 Νοέμβρη, στην Ουάσιγκτον. Η εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ», από την πλευρά της, εκτίμησε ότι ο Νετανιάχου δεν μπορεί να σταματήσει τον Πούτιν στη Συρία, αλλά μπορεί να συντονίσει τις ενέργειές του με τη Μόσχα.

Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Κάτω Βουλής, Αλεξέι Πούσκοφ, υποστήριξε ότι χωρίς τη ρωσική βοήθεια, οι ΗΠΑ«θα μπορούν μόνο να παίξουν δεύτερο βιολί στην περιοχή και να χάσουν την εκτίμηση της διεθνούς κοινής γνώμης». Ο ίδιος επέκρινε ως υποκριτική την υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στις προσπάθειες για «πολιτική λύση στη Συρία», λέγοντας ότι «όταν οι συνομιλίες γίνονται με στόχο την απομάκρυνση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από την εξουσία, τότε αυτό δεν είναι λύση, αλλά το στήσιμο σκηνικού για τη νίκη του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «η ρωσική στρατιωτική πίεση στη Συρία είναι μέρος της "εξίσωσης" στην περιοχή»...

Νωρίτερα (προχτές βράδυ), στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, μετά τη συνάντησή του με τον Κέρι, υποστήριξε ανοικτά τη ρωσική συμμετοχή στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στη Συρία, τονίζοντας: «Ο πόλεμος στη Συρία θα τερματιστεί μόνο εάν η διεθνής κοινότητα, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και της Ρωσίας, αναλάβει την ευθύνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ