Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές και παζάρια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες στον κυπριακό Τύπο δημοσιεύματα και αναλύσεις για τις συναντήσεις που προγραμματίζονται ενόψει και της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκινά σε λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη. Αρκετά ΜΜΕ εστιάζουν στις επαφές που θα έχει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του Οργανισμού, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος, εκτός από το να συζητήσει με εκπροσώπους χωρών με θέση «κλειδί» για το Κυπριακό, επιδιώκει επαφές και για την εξασφάλιση οικονομικής «βοήθειας» (π.χ. ο «Φιλελεύθερος» έγραφε για σχέδια συγκρότησης «ενός ειδικού ταμείου για τη λύση, που θα αφορά την ανοικοδόμηση και τις αποζημιώσεις»), κάτι που προμηνύει φυσικά ένταση των «διαπραγματεύσεων» που γίνονται άμεσα ή έμμεσα και με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σ' αυτήν τη βάση θα δρομολογηθούν και τα μέτρα με τα οποία ο κυπριακός λαός θα κληθεί να «βάλει πλάτη» στην ανάπτυξη υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που ήδη σχεδιάζει πώς θα αρπάξει το μεγάλο φυσικό πλούτο (βλ. υδρογονάνθρακες) που εντοπίζεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων, κυκλοφορεί και «σενάριο» που συνδέει την καταβολή αποζημιώσεων όσων έχασαν περιουσίες στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής με τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Ο Κύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, όπου με αφορμή τη ΓΣ του ΟΗΕ θα συναντήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας στο Σικάγο, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «στην Τουρκία εναπόκειται» σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Επισήμανε ως ιδιαίτερα θετικό το ότι αξιοποιείται η ενεργός εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απαντώντας στην κριτική που δέχεται στο εσωτερικό της Κύπρου για λανθασμένες κινήσεις υποστήριξε ότι δεν είναι αρκετό να λέμε πως δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από το απόλυτο, αφού - συνέχισε - ο κίνδυνος της «τουρκοποίησης» είναι υπαρκτός αν δεν εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» πως «πρώτα θα διαπιστώσουμε σε ποια λύση μπορούμε να καταλήξουμε στην Κύπρο. Σε συνάντηση στην οποία θα πραγματοποιήσουμε και θα συμμετάσχουν η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία, η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή κοινότητα θα συζητήσουμε τις εγγυήσεις. Αυτή είναι η δική μας θέση».

Χτες, έφτασε στα Κατεχόμενα ο (υπηρεσιακός) αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρμόδιος για την Κύπρο, Γιλντιρίμ Τουγρούλ Τουρκές, που επρόκειτο να έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή «ηγεσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ