Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με πυξίδα την «ομαλότητα» στην υλοποίηση των ζητουμένων του κεφαλαίου

Με «πυξίδα» τη «σταθερότητα» και την «πολιτική ομαλότητα» για την απρόσκοπτη εφαρμογή των ζητούμενων του κεφαλαίου, πληθαίνουν τα... «λοξοκοιτάγματα» της ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προβάλλονται, όλο και εντονότερα το τελευταίο διάστημα, σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», χωρίς αυτό να αναιρεί βέβαια την προσπάθειά της ΝΔ να κατακτήσει την πρωτιά, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να στηθεί με κορμό την ίδια.

Χαρακτηριστικά όσα είπε σε παρέμβασή του ενόψει των εκλογών ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Κων. Μητσοτάκης. «Η πρωτιά της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές αποτελεί εθνική ανάγκη» είπε, καθώς «χρειάζεται να εξαντληθεί η τετραετία από μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψουμε στην πολιτική ομαλότητα» και «αυτό το δύσκολο έργο μόνο η ΝΔ μπορεί να το εξασφαλίσει».

Ακολούθως, επιβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα έχει κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα, τα νέα βάρβαρα μέτρα για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου και τη διασφάλιση της παραμονής του σε ΕΕ και ευρώ, ο Κων. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, βρίσκεται σε μία φάση κατά την οποία είναι ξεκάθαρο σε όλους, ποια είναι η πορεία την οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Οι εκλογές για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία δεν θα αποφασίσουν για την πολιτική που θα ακολουθηθεί και αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότικανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί την αλήθεια».

Σε αυτή τη βάση ο Κων. Μητσοτάκης επέμεινε: «Η μόνη λύση τούτη την ώρα για τον τόπο, είναι να γίνει συνένωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων και προσκλητήριο αρίστων προς όλους τους ικανούς και άξιους - όπου και εάν βρίσκονται - προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η επίμονη προσπάθεια».

Αλλά και ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84» είπε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μια θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της συζήτησης της επόμενης ημέρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θέλει να συζητήσει μαζί μας, εάν είναι πρώτο κόμμα. Εμείς λέμε μια θέση υπάρχει και θέλουμε να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε... Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στην εφαρμογή αυτών που ψήφισε, τότε να συζητήσουμε μαζί του. Αν αρχίσει το τσάμικο την επόμενη ημέρα και ξαναγίνει αντιμνημονιακός, τότε δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν άντεξε το βάρος της διακυβέρνησης»

Την ίδια στιγμή, βέβαια, προπαγανδίζοντας την ανάγκη υπερψήφισης και πρωτιάς της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε χθες στοιχεία για τη χειροτέρευση των συνθηκών στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία ελέω διαχειριστικής ανεπάρκειας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το μνημόνιο, σημείωσε, «φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πριν από ορισμένους μήνες, δεν ήταν αναπόφευκτο. Κατέστη όμως αναγκαίο εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης κατά το 1ο εξάμηνο του 2015. Διάστημα κατά το οποίο: Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014. Η ανεργία αυξήθηκε, μετά τη μικρή υποχώρησή της το 2014. Η πραγματική οικονομία, λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών, έχει καταρρεύσει. Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει διογκωθεί. Η δημόσια οικονομία έχει επιστρέψει στα πρωτογενή ελλείμματα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν επιστρέψει σε προ 2013 επίπεδο. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν σημαντικά συρρικνωθεί. Οι τράπεζες έχουν ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης. Συμπερασματικά, η "κατασκευή" του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάσθηκε, μετρήθηκε με τα προβλήματα και διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης (...) Στις προσεχείς εκλογές θα αναμετρηθούν, όχι οι υποσχέσεις, αλλά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, αλλά και τα αποτελέσματα των διαδοχικών περιόδων διακυβέρνησης. Σ' αυτό το ορθολογικό πλαίσιο, με βάση το σχέδιο και τις προσδοκίες για το μέλλον αλλά και τα μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα, η ΝΔ είναι σαφώς σε πλεονεκτική θέση».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, εκτός από την προσπάθειά της να πείσει το εγχώριο κεφάλαιο ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ζητούμενά του, η ΝΔ επιχειρεί μέσα από το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «δικαιώσει» τη δική της αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων χρόνων για την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και των μονοπωλίων...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ