Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ - ΕΕ
Ενίσχυση των μνημονίων διαρκείας απέναντι στις «αβεβαιότητες» της ανάκαμψης

...και καλέσματα για «πολιτική σταθερότητα» στην Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμοστεί απρόσκοπτα η νέα αντιλαϊκή συμφωνία

Με εμβάθυνση των μνημονίων διαρκείας που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, επιχειρεί να απαντήσει η λυκοσυμμαχία στη «μη επαρκή» καπιταλιστική ανάκαμψη
Με εμβάθυνση των μνημονίων διαρκείας που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, επιχειρεί να απαντήσει η λυκοσυμμαχία στη «μη επαρκή» καπιταλιστική ανάκαμψη
Εντείνονται οι αβεβαιότητες των αστικών επιτελείων σχετικά με τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης, όσο και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία.

«Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δεν είναι επαρκής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, στον απόηχο των προχτεσινών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία προχώρησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ, αλλά κυρίως για τα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού που αναμένεται για την τριετία 2015 - 2017. Σε αυτό το φόντο, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ τόνισε πως «για να ενισχύσουμε τη νομισματική μας ένωση οικονομικά και πολιτικά, πρέπει να βάλουμε και πάλι μπροστά τη μηχανή της σύγκλισης», ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη «σύγκλιση των αγορών εργασίας και προϊόντων καθώς και των επενδύσεων». Πρόκειται για το ζήτημα της περαιτέρω εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), στην κατεύθυνση της πολιτικής που σηματοδοτεί την παραπέρα ενίσχυση του δημοσιονομικού συμφώνου, των εποπτικών ελέγχων, των αναβαθμισμένων μνημονίων διαρκείας που ισχύουν σε ολόκληρη τη λυκοσυμμαχία και μάλιστα με ειδικές ρήτρες για τα κράτη που υπάγονται σε «μηχανισμούς στήριξης».

Ο ίδιος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την επόμενη διακυβέρνηση, προέταξε την «ανάγκη» για «πολιτική σταθερότητα», δείχνοντας, ουσιαστικά, στην κατεύθυνση επίτευξης ευρύτερων συνεργασιών, έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν έβλαψε τις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστική ήταν και η χτεσινή παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Π. Παντοάν: «Σε λίγες μέρες, οι Ελληνες θα κληθούν και πάλι να ψηφίσουν, η προσδοκία μου είναι να φτάσουν, από τη νέα κυβέρνηση, μηνύματα που να επιβεβαιώνουν την οδό που θέλησε να ακολουθήσει ο Τσίπρας», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Ε. Νοβότνι, αναφερόμενος στο γενικό επίπεδο των τιμών λιανικής κατανάλωσης, σημείωσε ότι «είναι πολύ πιθανόν να βρεθούμε τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους μήνες σε αρνητικό έδαφος μία ή δυο φορές», ότι δηλαδή θα εμφανιστούν φαινόμενα αποπληθωρισμού. Παράλληλα, τόνισε ότι «υπάρχουν όρια στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής», ενώ σε ό,τι αφορά το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής στη δεδομένη οικονομική κατάσταση, εστίασε στην ανάγκη «ευέλικτης εφαρμογής» του συμφώνου σταθερότητας.

Θετικός στο να συζητηθεί η συμπερίληψη του κινεζικού νομίσματος (γουάν) στο νομισματικό καλάθι αναφοράς ΔΝΤ (ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα - SDR) εμφανίστηκε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), Γ. Βάιντμαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη είναι μάλλον υποτονική - και όχι μόνο για την Ευρωζώνη - και αυτό δείχνει «τα όρια τού τι μπορεί να επιτύχει μία επεκτατική νομισματική πολιτική».

Τέλος, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον και της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, σε κοινό άρθρο τους στην ισπανική εφημερίδα «Expansio», τονίζουν ότι «η κατάσταση στην ΕΕ δεν είναι ικανοποιητική». Στο δια ταύτα επισημαίνουν: «Η πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της φιλόδοξης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ - ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ