Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ταυτόχρονες πιέσεις για «λύση» και επέμβαση...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η δραματική αύξηση τεράστιων προσφυγικών ροών από τη Συρία σε χώρες της Δύσης φαίνεται πως δημιουργεί αφενός πιέσεις και ζυμώσεις για επανεκκίνηση της διπλωματικής διαπραγμάτευσης μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αφετέρου χρησιμοποιείται ως αφορμή για την κλιμάκωση της επέμβασης που πραγματοποιούν εδώ και χρόνια οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Σε αυτήν τη φάση, βασικοί σύμμαχοι του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ (Ιράν, Ρωσία, Σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου) φαίνεται πως παραμένουν στο πλευρό του και προσπαθούν να πυροδοτήσουν μία νέα διπλωματική προσπάθεια αποκρούοντας τις δυτικές και αραβικές πιέσεις για εξοστρακισμό του Σύρου ηγέτη από το μελλοντικό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ενας από αυτούς ήταν χτες και ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν που μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο ηγέτη στη Δαμασκό σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ έχει να παίξει «ζωτικό ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και σε οποιαδήποτε διαδικασία πολιτικής διευθέτησης του καταστροφικού εμφύλιου πολέμου στη Συρία».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό συμμετείχε και ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ που τόνισε ότι η Συρία έχει θέσει ορισμένα ερωτήματα στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ σε σχέση με μία νέα διπλωματική πρωτοβουλία και θα γνωστοποιήσει τη στάση της «αφού λάβει απαντήσεις».

Χερσαία επέμβαση από χώρες της Μ. Ανατολής βλέπει ο Κέρι...

Και ενώ διαφαίνονται στον ορίζονται διπλωματικές προσπάθειες με επίκεντρο τη Συρία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επανέφερε στο τραπέζι την όξυνση της κρίσης ως «αφορμή» για την πραγματοποίηση μιας χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος «στο μέλλον» από χώρες της Μέσης Ανατολής που στηρίζουν τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο CNN, ο Κέρι προέβλεψε ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας: «Χρειάζεται να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις επί του πεδίου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί την κατάλληλη στιγμή...». Διόλου τυχαία ο Κέρι τα είπε αυτά μετά τη συνάντησή του με το Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντελ αλ Τζουμπέιρ.

Υπό το βάρος των παραπάνω σχεδιασμών και κινήσεων, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «τουλάχιστον 2.000 Σύροι πρόσφυγες» πνίγηκαν στη Μεσόγειο προσπαθώντας να πλησιάσουν στην Ευρώπη από το 2011 και ότι δεν φαίνεται να υπάρχει «φως» στον ορίζοντα για σύντομο τερματισμό του πολέμου. «Η παγκόσμια αποτυχία προστασίας των Σύρων προσφύγων μεταφράζεται πλέον σε κρίση στην νότια Ευρώπη», διαπιστώνει η έκθεση.

Φόβος επιδημιών από την έλλειψη νερού

Το δίκτυο υδροδότησης της Συρίας, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις, κινδυνεύει να καταρρεύσει αυξάνοντας την απειλή για το ξέσπασμα επιδημιών τύφου ή χολέρας προειδοποίησε χτες η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Ανατινάζουν τα μνημεία για το κέρδος λέει ο Ρ. Φισκ

Στις ιδιωτικές συλλογές αρχαιοκαπήλων βρίσκονται ήδη σημαντικά τμήματα από τα μνημεία της Παλμύρας που λεηλατούν και στη συνέχεια ανατινάζουν με εκρηκτικά οι τζιχαντιστές του ΙΚ στη Συρία αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ. Η εφημερίδα εξηγεί ότι οι τζιχαντιστές ανατινάζουν αρχαίους ναούς στην Παλμύρα, αφενός γιατί αυτό αυξάνει την τιμή των αρχαιοτήτων από τους διεθνείς αγοραστές προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, αφετέρου γιατί τα εκρηκτικά «εξαφανίζουν» ποιες ακριβώς αρχαιότητες λεηλάτησαν οι δράστες...

Ετσι, το ΙΚ αρχικά επιλέγει τους στόχους με βάση τα «τιμολόγια» ιδιωτών «συλλεκτών», αφαιρεί από το (υπό λεηλασία) μνημείο ό,τι έχει αξία: αγάλματα, ανάγλυφες παραστάσεις, ψηφιδωτά, τα οποία, με ενδιάμεσο σταθμό την Τουρκία, διοχετεύονται στις «διεθνείς αγορές» με κέρδος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ