Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κατάπαυση πυρός με μεγάλες αντιθέσεις

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Τρίτη μέρα χωρίς βομβαρδισμούς από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου κατά των περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας ήταν η χτεσινή. Η λεγόμενη συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη φέτος φαίνεται για πρώτη φορά να τηρείται, τουλάχιστον στο σκέλος της κατάπαυσης του πυρός, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης που την επιτηρεί, αν και η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή αντιπαράθεσης τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από την πλευρά της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας, όμως, οι διαφορές φαίνεται να είναι αγεφύρωτες. Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι παρά την ψήφιση σε πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την αποκέντρωση (που προκάλεσε τα επεισόδια τη Δευτέρα έξω από τη Βουλή), δε γίνεται λόγος για «ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς» (στους θύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση από την άνοιξη του 2014).

Ο επικεφαλής της ΛΔ Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, σημείωσε χτες ότι οι όροι της συμφωνίας, παρά τη μείωση των συγκρούσεων, δεν εφαρμόζονται πλήρως, αφού δεν έχουν απομακρυνθεί όλα τα βαρέα όπλα του ουκρανικού στρατού, δεν έχουν προχωρήσει τα συμφωνηθέντα για την αμνηστία και επίσης η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι μια φάρσα. Ειδικά σε αυτό ζήτημα, τόνισε: «Το Κίεβο δεν έχει κανένα βήμα σε αυτό τον τομέα και οι τελευταίες δηλώσεις Ποροσένκο δείχνουν ότι δεν άκουσαν, δε συνεχίζουν να ακούν και μάλλον δεν πρόκειται να ακούσουν τα αιτήματα του Ντονμπάς».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που έχει την ξεχωριστή σημασία της, οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι πλέον το επίσημο νόμισμα συναλλαγών θα είναι το ρωσικό ρούβλι και θα υπάρξει ρύθμιση τιμών. Η αναλογία με την ουκρανική χρίβνια ορίστηκε στα 2,9 ρούβλια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ