Σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να μορφωθούν τα παιδιά στις χώρες της Μέσης Ανατολής |
Τραγικά θύματα του πολέμου που προκαλεί ο ιμπεριαλισμός - κάτι που κρύβει η συγκεκριμένη οργάνωση - είναι περίπου το ένα έκτο του πληθυσμού παιδιών και εφήβων σε Συρία, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Σουδάν. Στα συμπεράσματα εμπεριέχεται και η εκτίμηση ότι υπονομεύεται δραματικά το μέλλον μίας ολόκληρης γενιάς, καθώς ακόμη και εάν γλιτώσουν από τις βόμβες, δε θα καταφέρουν πολλά από αυτά να γλιτώσουν από τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, την υπόλοιπη ζωή τους.
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης της UNICEF για τη Βόρεια Αφρική και Μ. Ανατολή, Πίτερ Σάλαμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ολοσχερώς ή μερικώς κατεστραμμένων σχολείων χωρών της περιοχής σε τουλάχιστον 9.000, σημειώνει ότι πολλά από αυτά δε βρίσκονται μόνον στη Συρία ή στην Υεμένη, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας, που πέρσι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τις βόμβες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.
Από τα 13.900.000 παιδιά και εφήβους χωρών της περιοχής που δεν μπορούν να πάνε σχολείο λόγω πολέμου, τα 2.700.000 είναι από τη Συρία, τα 3.000.000 από το Ιράκ, τα 2.000.000 από τη Λιβύη, τα 2.900.000 από την Υεμένη. Θύματα του πολέμου πέφτουν και χιλιάδες εκπαιδευτικοί που είτε σκοτώθηκαν, είτε εγκατέλειψαν τις θέσεις τους λόγω των συγκρούσεων.