Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Δυνατό ΚΚΕ για να γίνουμε πρωταγωνιστές στη δική μας ζωή κι όχι πιόνια στους σχεδιασμούς τους

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο Φεστιβάλ της Οργάνωσης στη Λευκάδα

Με μαζική συμμετοχή του κόσμου έγινε την περασμένη Παρασκευή η εκδήλωση κορύφωσης του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λευκάδα, στο Ανοιχτό Θέατρο, που πήρε χαρακτήρα μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης.

Το πρόγραμμα «άνοιξε» με χαιρετισμό από τον Χρήστο Καμπέρη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ και ακολούθησε αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με αφηγητές τους Κώστα Κατσούλα και Βιβή Σταματέλου και μουσικούς τους Στέλιο Ζαβιτσάνο, Αποστόλη Κοψιδά και Αυγουστίνο Καραβία. Ακόμα, έγιναν συναυλίες από το τοπικό σχήμα «Quartetto Branello» και από τον Μίλτο Πασχαλίδη, που καταχειροκροτήθηκαν από τους θεατές.

Βήμα συζήτησης για χιλιάδες νέους σε όλη την Ελλάδα το Φεστιβάλ

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Παραθέτουμε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία του:

Και φέτος, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» δημιουργούν σε όλη τη χώρα μια μεγάλη νεανική λαϊκή γιορτή, ανταμώνουν η ελπίδα κι ο ανυποχώρητος αγώνας, η δημιουργία και η συλλογική δραστηριότητα, το μεράκι και η εθελοντική σχεδιασμένη δουλειά, όλα μαζί εμπνέουν, δίνουν νέες δυνάμεις για τη συνέχεια.


Τα προβλήματα που βιώνουμε βλέπουν τη λύση και οι δυσκολίες γίνονται τραγούδια και πείσμα για να τις αντιμετωπίσουμε.

Το ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε προεκλογική περίοδο και θα γίνονται οι αναγκαίες τροποποιήσεις, προσαρμογές, δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη και τη δυνατότητα να βρεθούν μαζί και να μοιραστούν τις σκέψεις τους, να συζητήσουν χιλιάδες νέοι σε όλη την Ελλάδα.

Αλλωστε, οι ανάγκες, οι διεκδικήσεις, τα όνειρα των νέων ανθρώπων συναντιούνται με τις ανατρεπτικές πολιτικές προτάσεις του ΚΚΕ.

Εδώ, σε αυτές τις θέσεις εκφράζεται το πραγματικό, ανυποχώρητο, γνήσιο, λαϊκό - νεανικό ΟΧΙ στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, στο νέο 3ο μνημόνιο που ψήφισαν όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι κι έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα.

Εδώ οργανώνεται με συνέπεια η πάλη για την επιβίωση του λαού, για τα δικαιώματα της νεολαίας, για να πάρουμε πίσω όσα μας πήραν και όσα μας στερούν, για να καταργηθούν οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας, ενάντια στα μονοπώλια, το κεφαλαίο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους.

Το ΚΚΕ είναι η δύναμη που έχει αποδείξει ότι αποτελεί σταθερό στήριγμα στην πάλη του λαού ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, την υποβαθμισμένη ζωή.

Για να μορφώνεται και να σπουδάζει ολοκληρωμένα η νεολαία, μαζί με τις αναγκαίες υποδομές, χωρίς να πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες ένα σκασμό λεφτά από το σχολείο μέχρι τη σχολή.

Για να έχουμε σταθερή δουλειά, με ωράριο, Ασφάλιση, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με μισθό όχι λιγότερο από 751 ευρώ.

Για να σταματήσει το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο με τα προγράμματα απασχόλησης, τις απλήρωτες πρακτικές της «λάντζας», τη μερική απασχόληση που οδηγεί σε μερική ζωή.

Τη θέλουμε όλη τη ζωή.

Δυνατό ΚΚΕ για να γίνουμε πρωταγωνιστές στη δική μας ζωή

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, γιατί παλεύει από την πλευρά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, αυτά υπερασπίζεται παντού και πάντα. Γιατί έχει γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την ΕΕ και την καπιταλιστική εκμετάλλευση και εξουσία. Γιατί παλεύει για το δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει και ανήκει αποκλειστικά στο λαό.

Σήμερα που το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητες και την κάλυψη των αναγκών συνεχώς μεγαλώνει, που η γενιά μας είναι η πρώτη γενιά που ζει χειρότερα από την προηγούμενη, δεν μας μένει άλλη επιλογή.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε την μπουκιά κι όχι το καρβέλι, να βλέπουμε το μπάλωμα κι όχι το ρούχο.

Το ΚΚΕ έχει σχέδιο, οργάνωση, πρωτοπόρα δράση, πρόγραμμα που οδηγεί σε έναν πραγματικά διαφορετικό, ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Βασισμένο στις σύγχρονες δυνατότητες της παραγωγής, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης εργασίας.

Παλεύουμε ώστε ο λαός να πάρει την εξουσία, να καταργήσει την καπιταλιστική ιδιοκτησία και να πάρει στα χέρια του τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έξοδο από την ΕΕ προς όφελος του λαού, τη διαγραφή μονομερώς του χρέους. Να οργανώσει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο. Να δημιουργήσει τους όρους για προγραμματισμένη ανάπτυξη που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Η συσπείρωση με το ΚΚΕ σε όλα τα μέτωπα πάλης, με όλες τις μορφές, σε κάθε πολιτική αναμέτρηση, δεν είναι μόνο ανάγκη, αλλά και βασική προϋπόθεση για να ξεμπερδεύουμε με ό,τι βασανίζει τις λαϊκές οικογένειες.

Γι' αυτό και το σύστημα πολεμάει την πολιτική του πρόταση, τη συκοφαντεί, δε θέλει η νεολαία να τη γνωρίσει.

Αλλά όταν ο λαός και η νεολαία έχουν καθαρό προς τα πού πρέπει να τραβήξουν τα πράγματα, όταν έχουν καθαρή την προοπτική της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, τότε μπορούν να ασκούν αποτελεσματική πίεση στους καθημερινούς αγώνες, να εμποδίζουν μέτρα, να αποσπούν κατακτήσεις.

Αλλωστε, τα έχουμε δοκιμάσει σχεδόν όλα. Κυβερνήσεις αυτοδύναμες και συνεργασίας, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές κι αριστερές, υποσχέσεις, διλήμματα, ψέματα και είδαμε να κλιμακώνεται η αντεργατική πολιτική, το ένα μνημόνιο να διαδέχεται το άλλο.

Η αλήθεια είναι ότι τα έχουμε «δει» όλα, γι' αυτό ο νέος κόσμος ας σκεφτεί:

Θα μείνουμε στο ίδιο έργο θεατές ή θα γίνουμε πρωταγωνιστές στη δική μας ζωή;

Θα γίνουμε πιόνια στους σχεδιασμούς τους ή θα κάνουμε το δικό μας σχέδιο μάχης;

Θα τους χαρίσουμε το μέλλον μας ή θα το παλέψουμε;

Θα μείνουμε στην άκρη, στην παθητική αποχή ή θα μπούμε σφήνα;

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας, δυναμική απάντηση στα ψευτοδιλήμματα και τις αυταπάτες! Για να γίνουμε πρωταγωνιστές στη δική μας ζωή, με το δικό μας σχέδιο μάχης, για το μέλλον που μας αξίζει και δικαιούμαστε.

Η δικαιολογημένη αποστροφή στις διαδικασίες του πολιτικού συστήματος να μη πάει στο βρόντο, αλλά να αποκτήσει δυναμική, δυναμώνοντας το ΚΚΕ που παλεύει ώστε μαζί με το λαό να στείλουμε στον αγύριστο αυτό το σάπιο σύστημα.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της ανεργίας και όχι μόνο ενάντια σε ένα κόμμα ή μία κυβέρνηση.

Πάει σίγουρα στο στόχο κι όχι στο «γάμο του Καραγκιόζη».

Σήμερα υπάρχει περισσότερη πείρα

Ο καθένας μπορεί, σήμερα, να κρίνει αν αυτό που του έλεγε το ΚΚΕ είναι αλήθεια ή ψέμα.

Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο φιλολαϊκό, γιατί αποδέχεται τους παράγοντες που βασανίζουν τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Την ΕΕ με τα μνημόνια διαρκείας, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Οτι οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχειρίζεται το καθεστώς της εκμετάλλευσης, δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή κυβέρνηση, όπως κι αν την ονομάζουν.

Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει περισσότερη πείρα.

Γι' αυτό όσοι νιώθουν αριστεροί, ο λαϊκός κόσμος που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ και νιώθει προδομένος, οι νέοι που ψήφισαν ΟΧΙ και μετατράπηκε σε ΝΑΙ, μπορούν σήμερα να σκεφτούν εάν το ΚΚΕ έλεγε αλήθεια ή ψέματα.

Να μη χάσουν άλλο χρόνο, που θα οδηγήσει σε νέες απογοητεύσεις.

Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με το όνομα «Λαϊκή Ενότητα». Γιατί τώρα, δηλαδή, που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αστικής τάξης διαχειρίζεται τα συμφέροντά της από τη θέση της κυβέρνησης, δημιουργούν ένα νέο ανάχωμα με παμπάλαια υλικά, για να συνεχίσουν την εξαπάτηση.

Αν και στην πράξη απέτυχε πλήρως το σχέδιο εξανθρωπισμού του καπιταλισμού της λεγόμενης «ανανεωτικής» ή «κυβερνώσας Αριστεράς», χρεοκόπησαν οι θεωρίες ότι η ΕΕ μπορεί ν' αλλάξει το μονοπωλιακό και αντιλαϊκό χαρακτήρα της, γίνεται ξανά προσπάθεια να ξαναβγάλουν στην επιφάνεια τα αντιμνημονιακά ναυάγια κι όλους αυτούς που έχουν ευθύνη για εδώ που φτάσαμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, που εάν χρειαστεί, όπως λένε, μιλάει και για εθνικό νόμισμα ως εργαλείο καπιταλιστικής ανάπτυξης, κοροϊδεύει, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 1, ότι η όποια ώθηση στην ανάπτυξη θα έχει θετικές για το λαό συνέπειες.

Κόμματα μεγάλα που έγιναν μικρά, μικρά που έγιναν μεγάλα, αλλά που ξαφνικά εμφανίζονται και άλλα που συντηρούνται... Το σύστημα χρειάζεται και δημιουργεί αναχώματα, για να διοχετεύει από διαφορετικές διαδρομές τη δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση, την οργή, ώστε αυτή να μη στρέφεται ενάντια στις πραγματικές αιτίες για τα ζόρια που τραβάμε, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.

Κι αν αυτό δε συμβαίνει, θέλει τους νέους στην άκρη, να απέχουν, να μη γίνονται εμπόδιο. Η απάθεια, ο μηδενισμός, η αδιαφορία συμφέρουν όσους επιδιώκουν να ζήσουμε χωρίς δικαιώματα.

Το σύστημα των εφοπλιστών και των άλλων εκμεταλλευτών που μας στερεί τη ζωή με δικαιώματα, στηρίζει και η Χρυσή Αυγή και τα μεγάλα λόγια ας τα πει σε αυτούς τους φίλους της που χρησιμοποίησαν αλλοδαπούς εργάτες μέσα από δουλεμπορικά γραφεία, για να χτυπήσουν εργασιακά δικαιώματα. Ενώ και η ίδια η Χρυσή Αυγή έστηνε δουλεμπορικά για να δουλεύουν Ελληνες εργάτες σαν φοβισμένοι πρόσφυγες για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτός είναι ο ψευτοπατριωτισμός τους. Τσαμπουκάς στην ταλαιπωρία και σκύψιμο της μέσης στο κεφάλαιο.

Υπάρχει λύση, έχουμε κι επιλογή

Κυβέρνηση θα προκύψει, το ζήτημα είναι να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση, η λαϊκή πάλη κι αντεπίθεση.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η φωνή και η αντίσταση του λαού και της νεολαίας.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, γιατί δεν κάνει σκόντο τις σύγχρονες ανάγκες μας για να καλοπερνάνε μια χούφτα παράσιτα.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, γιατί τολμά, αποκαλύπτει και βάζει στο στόχαστρο της πάλης τους πραγματικούς ενόχους γι' αυτά που ζούμε.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, γιατί είναι εγγύηση. Δε δέχεται να κάτσει στο σβέρκο του λαού, να γίνει το αγωνιστικό άλλοθι σε κυβέρνηση εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος.

Για να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν το σάπιο σύστημα.

Να διαμορφωθεί η μεγάλη και ελπιδοφόρα συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων και φτωχών αγροτών, ενάντια στις κυβερνήσεις, την εξουσία και τα κόμματα που υπηρετούν τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, που γεννά πια μόνο βαρβαρότητα, κρίση, πολέμους, φτώχεια, ανεργία. Η νεολαία εδώ έχει θέση, εδώ μπορεί να βρει λύσεις και απαντήσεις γι' αυτά που δικαιούται.

Το ΚΚΕ τιμά την ιστορία των αγώνων του λαού μας, διδάσκεται και συνεχίζει για το δίκιο, με το λαό για το σοσιαλισμό.

Αντλούμε γνώση, πείσμα, αισιοδοξία και δύναμη για τον αγώνα μας σήμερα και αύριο, από τους αγώνες των ηρώων του λαού μας, στους οποίους είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Για να κάνουμε στάχτη το γερασμένο κόσμο της εκμετάλλευσης και της ανεργίας.

Συνεχίζουμε! Με την ορμή της ασυγκράτητης πορείας της Ιστορίας προς τα μπρος, των αμέτρητων θυσιών στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org