Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 10 εργαζόμενοι στη σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία ARAMCO κάηκαν ζωντανοί και άλλοι 259 τραυματίστηκαν από φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή σε συγκρότημα κατοικιών για υπαλλήλους της εταιρείας στην πόλη Κόμπαρ. Από τους 10 που έχασαν τη ζωή τους οι πέντε ήταν αλλοδαποί (τρεις Καναδοί ασιατικής καταγωγής, ένας Πακιστανός και μία Νιγηριανή). Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται, ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως ξεκίνησε από τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του υπογείου. Στο μεταξύ, Σαουδάραβες αξιωματούχοι κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες ενόψει της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στις ΗΠΑ, από την ερχόμενη Παρασκευή έως τις 6 Σεπτέμβρη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε αντιμεταναστευτικές «κορόνες» επιδίδονται ένας - ένας οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016. Μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, προχτές και ο Κρις Κρίστι, στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ πρότεινε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση την τεχνολογία εντοπισμού δεμάτων που διαθέτουν οι εταιρείες ταχυμεταφορών, όπως η FedEx, «για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση». Στο μεταξύ, χτεσινό ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος εταιρειών και προσώπων στην Κίνα που πιστεύει ότι ωφελήθηκαν από την απόσπαση εμπορικών μυστικών των ΗΠΑ από χάκερ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκίνησε χτες τριήμερη περιοδεία στην πολιτεία της Αλάσκα σε μία προσπάθεια να αναδείξει το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και την επιβολή πολιτικών που ωφελούν μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Μεγάλες δασικές πυρκαγιές κατακαίνε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας, σε Γαλικία, Καντάμπρια, Καστίλη και Λεόν, στην Καταλονία και την Εξτρεμαδούρα. Η επαρχία Ουρένσε, στη Γαλικία, είναι η πλέον πληγείσα στην Ισπανία για την περίοδο 2001 - 2013 με περισσότερα από 1.600.000 στρέμματα να έχουν καεί. Από την αρχή του έτους, οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 650.000 στρέμματα στη χώρα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τους 158 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί από τη σειρά εκρήξεων που έγινε στις 12 Αυγούστου στο λιμάνι Τιαντζίν, στην Κίνα, όπως μετέδωσε χτες το πρακτορείο «Σινχουά». Σε αυτούς περιλαμβάνονται 94 πυροσβέστες, 11 αστυνομικοί και 53 πολίτες. Οι αγνοούμενοι είναι πλέον 15.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- «Πολλά μέλη από πολλά χρόνια του ανώτατου συμβουλίου του Ισλαμικού Εμιράτου (σ.σ. το επίσημο όνομα των Αφγανών «Ταλιμπάν») και θρησκευτικοί αξιωματούχοι είχαν αποφασίσει από κοινού να αποκρύψουν την τραγική ανακοίνωση του θανάτου (του μουλά Ομάρ)» αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση που αποδίδεται στους «Ταλιμπάν». Στην ίδια αναφέρεται ότι «ένας από τους κύριους λόγους» που δικαιολογεί αυτή τη μυστικότητα είναι πως το 2013 ήταν μία χρονιά - σταθμός για να «δοκιμάσουν (οι "Ταλιμπάν") τις δυνάμεις τους» απέναντι στην αποστολή του ΝΑΤΟ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η πλειοψηφία των πολιτών (περίπου 58%) στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, διαπιστώνει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας «Opinium Research», ενώ το 34% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η οικονομία της χώρας θα βελτιωνόταν σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Στο μεταξύ, Βρετανοί αστυνομικοί συνέλαβαν 92 άτομα κατά την πρώτη μέρα του ετήσιου Καρναβαλιού του Νότινγκ Χιλ. Από αυτούς, οι επτά τέθηκαν υπό κράτηση για σεξουαλικά αδικήματα και οι 25 για ναρκωτικά. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ, στο δυτικό Λονδίνο.

ΣΟΦΙΑ.-- Το αεροσκάφος τύπου «Falcon 2000», που μετέφερε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, υπέστη προχτές δεύτερη βλάβη σε επτά μήνες, αναγκάζοντας τους πιλότους του να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο της Βάρνας, από όπου είχαν μόλις απογειωθεί.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Αυξήσεις - ψίχουλα σε μισθούς και φοροελαφρύνσεις με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης και την τόνωση των κερδών του ιδιωτικού τομέα προανήγγειλε χτες ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης Μπράνκο Γκρσιτς.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ο Ρίεκ Μάτσαρ επικεφαλής των ενόπλων που πολεμούν το νοτιοσουδανικό στρατό κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση του προέδρου του Ν. Σουδάν Σάλβα Κιίρ για παραβίαση και σαμποτάρισμα της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψε την περασμένη βδομάδα.

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον 40 νεκρούς αμάχους προκάλεσαν το τελευταίο 48ωρο οι βομβαρδισμοί του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας σε εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στη βόρεια επαρχία Χάτζαχ στην Υεμένη, ενώ το παιδιατρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας, Σαναά, απειλείται με «λουκέτο» λόγω της δραματικής έλλειψης ιατροφαρμακευτικού υλικού.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τέσσερις Λίβυοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε νέες μάχες με μισθοφόρους ισλαμιστές στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης την Κυριακή δήλωσαν χτες Λίβυοι υγειονομικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2017-10-18 00:00:00.0)
Μηνυτήρια αναφορά εταιρείας για τις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο(2017-09-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2015-03-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-01-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-08-25 00:00:00.0)
Στις φλόγες...(2006-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ