Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυβερνητικό πρόγραμμα με σκουπίδια!

«Στοχευμένες δράσεις» για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» που γεννάει το μνημόνιο Τσίπρα, προβλέπει σαν ξαναζεσταμένο πιάτο το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που αυτό το ξαναζεσταμένο πιάτο δεν είναι τίποτα άλλο από σκουπίδια, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, κυριολεκτούμε! Το σχέδιο προγράμματος που ενέκρινε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Θα προχωρήσουμε στην κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας που θα απαγορεύει στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πετούν τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, τα οποία θα διατίθενται σε δομές αλληλεγγύης, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και σε ιδρύματα». Από όσο ξέρουμε, τα σούπερ μάρκετ πετάνε τα ληγμένα προϊόντα και μάλιστα όχι όλα. Για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα, όπως το γάλα, που μετά τη λήξη τους επιστρέφονται στις εταιρείες για να τα επεξεργαστούν σε άλλα προϊόντα. Με άλλα λόγια, αυτό που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα «διευκολύνει» τους φτωχούς, ώστε τα σκουπίδια να τους σερβίρονται από διάφορες οργανώσεις και ιδρύματα, αντί να ψάχνουν μόνοι τους στους κάδους!

Θέλουν να πολώσουν το κλίμα

Ενισχύεται η κινδυνολογία από μερίδα αστικών ΜΜΕ για το ενδεχόμενο να υπάρξει ακυβερνησία την επομένη των εκλογών και σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση των δημοσιονομικών, αλλά και τις υποχρεώσεις της αξιολόγησης για το 3ο μνημόνιο, να υπάρξει νέα βύθιση της ελληνικής οικονομίας. Επομένως, λένε, κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι η ανάδειξη μιας ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας και γι' αυτό είναι αναγκαίο ένα από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να πάρει υψηλά ποσοστά και να αποτελέσει τον κορμό της επόμενης συγκυβέρνησης. Ολη αυτή η προπαγάνδα δεν υπηρετεί τίποτε άλλο πέρα από την πόλωση ανάμεσα στα δύο κόμματα που διεκδικούν τα πρωτεία στο σχηματισμό κυβέρνησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε στο λαό ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική, από το αποδεχτεί το μονόδρομο των μέτρων που θα εφαρμόσει η επόμενη συγκυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό της. Ο λαός να τους αντιγυρίσει την πρόκληση. Με ισχυρό ΚΚΕ θα δημιουργήσει εκείνο το αντίβαρο στα βάρβαρα μέτρα, που μπορεί να αναδείξει τον ίδιο και το κίνημα σε ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση. Αυτή είναι η μόνη ψήφος που θα πιάσει τόπο από τη σκοπιά του πραγματικού λαϊκού συμφέροντος.

Επιβεβαιώνουν...

Θίχτηκαν στη «Λαϊκή Ενότητα» από τις «συνεχιζόμενες επιθέσεις του Τύπου που κάνουν χρήση δηλώσεων πρώην αναπληρωτών υπουργών για θέματα εθνικής άμυνας». Σε ό,τι αφορά το «Ριζοσπάστη», εμείς πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι με άρθρο του το Σάββατο 29/8 υπογράμμιζε ότι εφτά μήνες μέσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι κύριοι της τότε «Αριστερής Πλατφόρμας», σε κομβικές υπουργικές θέσεις, με κορυφαίο στέλεχός τους τον Κ. Ησυχο στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, «ούτε είδαν ούτε άκουσαν» τίποτα για την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους για τους λαούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Τάχα δεν πήραν χαμπάρι τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αλλεπάλληλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις, πολλές από τις οποίες διεξήχθησαν σε ελληνικό έδαφος και επί κυβέρνησής τους. Ούτε υπέπεσαν στην αντίληψή τους οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ που εκπαιδεύονται για να μακελεύουν τον Παλαιστινιακό λαό. Και μάλλον δεν άκουσαν ποτέ για τις προσφορές του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο, για επέκταση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στη Σούδα, για δημιουργία νέας Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου στην Κρήτη. Ούτε είδαν τους χορούς και τα πανηγύρια του υπουργού Εξωτερικών, χεράκι χεράκι με τους άλλους ομολόγους του της ΝΑΤΟικής σφηκοφωλιάς.

... ότι έδιναν άλλοθι

Παρακάμπτοντας την πραγματικότητα, ο ίδιος ο πρ. υπουργός Αμυνας και παρά τω Λαφαζάνη, Κ. Ησυχος, προκειμένου να στοιχειοθετήσει τη δήθεν αντίθεσή τους στα τέτοια σχέδια, παραπέμπει σε συνέντευξή του στην «Ελευθερία» της Λάρισας, το Μάη, όπου ερωτώμενος για τη δήλωση Καμμένου περί δημιουργίας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο απάντησε: «Τώρα όσον αφορά στο θέμα περί βάσης στο Αιγαίο είναι κάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Ο καθένας βεβαίως έχει μία δυνατότητα έκφρασης, πολλές φορές βάζοντας και τη δική του "πινελιά", αυτό δεν το μηδενίζουμε, αλλά εγώ τουλάχιστον από την πλευρά του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο, θέλω να είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος, ότι τέτοιο θέμα δεν αποτελεί απόφαση ή θέση της σημερινής κυβέρνησης». Επιβεβαιώνει, δηλαδή, ότι ενώ προωθούνταν, στην πράξη και με ταχύτητα, όλα τα παραπάνω για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, η τότε «Αριστερή Πλατφόρμα», νυν «Λαϊκή Ενότητα», έδινε άλλοθι ότι τάχα τίποτε τέτοιο δεν γίνεται εφόσον δεν ανακοινώνεται επισήμως από τον πρωθυπουργό ή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1807 Μετά απ' την υπογραφή της Συνθήκης του Τιλσίτ οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τα Επτάνησα.

1870 Στο γαλλοπρωσικό πόλεμο, οι Γάλλοι υπό τον Ναπολέοντα τον Γ' ηττώνται από τους Πρώσους, στην καθοριστική μάχη του Σεντάν, ανοίγοντας στα πρωσικά στρατεύματα το δρόμο για το Παρίσι. Ανοίγει ο δρόμος για την Παρισινή Κομμούνα.

1916 Στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, η Βουλγαρία συνασπίζεται με τις κεντρικές δυνάμεις και κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρουμανία.

1923 Σεισμός 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στην Ιαπωνία και καταστρέφει τελείως τη Γιοκοχάμα και παραλίγο το Τόκιο. Τουλάχιστον 142.800 άτομα σκοτώνονται, ενώ 2,5 εκατομμύρια μένουν άστεγοι.

1927 Γεννιέται ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Βαγγέλης Περπινιάδης.

1928 Με την υποκίνηση της φασιστικής Ιταλίας, ο Αχμέτ Ζώγου αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Αλβανίας. Η κυβέρνηση του Ε. Βενιζέλου σπεύδει να αναγνωρίσει το νέο καθεστώς της Αλβανίας.

1939 Τα χαράματα της 1ης Σεπτέμβρη 1939, στις 4.45, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Πολωνία. Αρχίζει ο Β' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος.

1944 Στις 1 - 2 Σεπτέμβρη συνέρχεται στο Νεοχώρι Ευρυτανίας η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΕΑΜ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στους αντιπροσώπους, η συνολική δύναμη των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων (ΕΑΜ, Εργατικό ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, κ.λπ.) καταγράφεται ως εξής: Αθήνα - Πειραιάς 250.000, Πελοπόννησος 300.000, Κεντρική & Δυτική Μακεδονία 450.000, Θεσσαλία 280.000, Ηπειρος 70.000, Στερεά - Εύβοια 170.000. Σύνολο: 1.520.000.

1945 Ιδρύεται στην Αθήνα η «Ενωση Δημοκρατικών Συλλόγων Αθηνών».

1946 Η κυβέρνηση του Κ. Τσαλδάρη διεξάγει δημοψήφισμα για την επαναφορά του βασιλιά Γεωργίου του Β' στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, προϊόν βίας και νοθείας, είχαν ως εξής: Υπέρ της επανόδου του βασιλιά 68,4%, κατά 31,6%.

1950 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ βγάζει απόφαση με τίτλο «Κανένας Ελληνας στην Κορέα». Η συμμετοχή στη διεθνή ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Κορέας, που στηρίχθηκε τόσο από τις «κεντρώες» (Πλαστήρα, Βενιζέλου), όσο και τις «δεξιές» κυβερνήσεις (Παπάγου), είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 186 Ελλήνων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 610.

1961 Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής συνδικαλιστής Ουίλιαμ Φόστερ, τέως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ ΗΠΑ.

1961 Ξεκινά στο Βελιγράδι η Α' Συνδιάσκεψη των λεγόμενων «αδέσμευτων» χωρών, με τη συμμετοχή 25 κρατών.

1968 Η εφημερίδα «Ελεύθερη Πατρίδα» κάνει έκκληση για τη σωτηρία του βαριά άρρωστου δεσμώτη κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος στις 8 Αυγούστου μεταφέρθηκε από τη Λέρο όπου ήταν εξόριστος στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» της Αθήνας.

1989 Πεθαίνει ο κορυφαίος Πολωνός ποδοσφαιριστής Κάζιμιρτς Ντέινα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ