Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση σήμερα

Αναμένεται νέος «πυρετός» διπλωματικών επαφών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί να έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πάλι το Μάη υπό την «αιγίδα» του ΟΗΕ.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του επόμενου διαστήματος θα βρεθεί το περιουσιακό. Αλλωστε, ψηλά στην ατζέντα των επαφών βρίσκεται συνολικά το ζήτημα της διαχείρισης και «αξιοποίησης» του πλούτου που υπάρχει στην κυπριακή γη, τον οποίο έχουν βάλει στο μάτι ισχυρά μονοπώλια, στο πλαίσιο συνολικότερων επιχειρηματικών σχεδιασμών που έχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι σήμερα, για πρώτη ίσως φορά, υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία, η οποία είναι αναγκαίο συστατικό στην προσπάθεια για λύση, να αντιληφθεί τα οφέλη και για την ίδια από την επίλυση του Κυπριακού. Από κει και πέρα παραμένουμε σοβαροί και προσηλωμένοι στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση. Ολα θα κριθούν από το αποτέλεσμα, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη βούληση των εμπλεκομένων. Οι επόμενοι μήνες, η επόμενη περίοδος, θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχτεί η όλη προσπάθεια και για να είμαστε σε θέση να προβούμε σε πιο ασφαλείς προβλέψεις».

Τη νέα ένταση που θα χαρακτηρίσει τις διεργασίες γύρω από το Κυπριακό αποτύπωσαν και οι δηλώσεις που έκανε η «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Εμινέ Τσολάκ, η οποία τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκε την Αγκυρα και συνάντησε Τούρκους αξιωματούχους. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», η Τσολάκ είπε πως οι Τουρκοκύπριοι μέχρι τώρα αισθάνονται ασφαλείς εξαιτίας της Τουρκίας και πως η πλειοψηφία τους επιθυμεί τη συνέχιση του εγγυητικού ρόλου της Τουρκίας. «Η ΕΕ ή κάποιοι άλλοι εγγυητικοί μηχανισμοί δεν θα μπορέσουν να δώσουν την ίδια εμπιστοσύνη στους Τουρκοκύπριους. Κατά συνέπεια νομίζω πως στην τελική λύση θα υπάρχει μια ειδική θέση της Τουρκίας», υποστήριξε η Τσολάκ.

Στο μεταξύ, τον Οκτώβρη φτάνει στην Κύπρο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα επισκεφτεί τη Λευκωσία με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων, ωστόσο στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί αντικειμενικά και το Κυπριακό, το οποίο εξελίσσεται σε «μοχλό» περαιτέρω εξελίξεων σε μια σειρά από ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Τέλος, νέα ώθηση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, ειδικά στον «καυτό» κλάδο της Ενέργειας, αναμένεται να δώσουν και οι ανακοινώσεις / εκτιμήσεις για το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου που (λέγεται ότι) εντοπίστηκε ανοιχτά της Αιγύπτου. Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε χτες πως αν αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, θα έχει γεωλογικές, γεωπολιτικές και εμπορικές προεκτάσεις, προσθέτοντας ότι η «επίμαχη» περιοχή είναι πολύ κοντά στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου - Αιγύπτου και γειτνιάζει με τα ενεργειακά «οικόπεδα» 10, 11 και 12.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιφερειακές συνάξεις και τουρκικές προκλήσεις(2019-01-26 00:00:00.0)
Ζητούμενο η «αξιοποίηση» του ενεργειακού πλούτου της Ανατ. Μεσογείου(2018-07-12 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση σήμερα(2016-08-23 00:00:00.0)
«Παζάρια» πολυεπίπεδα και επικίνδυνα για τους λαούς(2015-07-24 00:00:00.0)
Μένος για Τουρκοκύπριους διαδηλωτές(2011-02-09 00:00:00.0)
Δεν έχει θρησκευτικές καταβολές η κυπριακή διένεξη(2006-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ