Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Σε επιφυλακή για τη διετή ανανέωση των συμβάσεων

Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Εσωτερικών, απ' όπου απέσπασαν δέσμευση ότι σήμερα θα εκδοθεί η σχετική απόφαση

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών έκαναν, χτες το πρωί, οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Καθαριστών - Καθαριστριών δημοσίων σχολείων και εργολαβικών συνεργείων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε καθώς, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν έχουν ακόμα ανανεωθεί οι συμβάσεις έργου των περίπου 8.500 εργαζομένων στα σχολεία όλης της χώρας. Είχαν προηγηθεί μια σειρά από αγωνιστικές παρεμβάσεις, καθώς και απεργιακή κινητοποίηση στη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Την αβεβαιότητα των εργαζομένων επέτειναν οι διοικήσεις διαφόρων δήμων που έκαναν λόγο για συμβάσεις τετράμηνης διάρκειας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2015. Αλλά και το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δήμοι κάνουν προσπάθεια να καλύψουν τις θέσεις στην καθαριότητα των σχολείων με εργαζόμενους από τα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας».

Τελικά, στη συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ενημέρωσαν τη Συντονιστική Επιτροπή πως πρόκειται άμεσα να υπογραφεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα παρατείνει το ισχύον καθεστώς για τις σχολικές χρονιές 2015 - 2016 και 2016 - 2017.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι δήμοι θα έχουν στα χέρια τους τη συγκεκριμένη απόφαση. Οι εργαζόμενοι έθεσαν, επίσης, το θέμα της απληρωσιάς, καθώς υπάρχουν δήμοι στους οποίους ακόμα οφείλονται τρεις και τέσσερις μισθοί από την περασμένη χρονιά.

Παραμένουν σε ετοιμότητα

Η Συντονιστική Επιτροπή κάλεσε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επιφυλακή και σε επαφή με τα σωματεία, προκειμένου να γυρίσουν όλοι στη δουλειά την 1η Σεπτέμβρη, αλλά και να συνεχίσουν τον αγώνα τους με αιχμή το πάγιο αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή διεκδικεί:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ανανέωση όλων των συμβάσεων για όλη τη χρονιά, καμία απόλυση εργαζομένου, κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές.
  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κ.ά.), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.
  • Οχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριών για καθαρά σχολεία.
  • Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • Καμία σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού τομέα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ