Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ερντογάν βλέπει «τάχιστα» εκλογές

Ενώ φουντώνουν οι συγκρούσεις του στρατού με Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οσο ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του φθινοπώρου στην Τουρκία, τόσο φουντώνουν οι αιματηρές συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ, όχι μόνο στη νοτιοανατολική Τουρκία αλλά και σε εργατικές συνοικίες και τουριστικούς πόλους έλξης της Κωνσταντινούπολης, καθώς φαίνεται πως η όξυνση του κουρδικού ζητήματος «ανεβάζει» τα ποσοστά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτίμησε ότι η χώρα του «οδεύει τάχιστα στο δρόμο των εκλογών» και ότι η μόνη λύση πλέον είναι η προσφυγή «στη βούληση του έθνους», σε «περίοδο τρόμου». Απέφυγε ωστόσο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, επιλέγοντας να καθορίσει τη στάση του μετά την Κυριακή, 23 του μήνα, οπότε, σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, εκπνέει η προθεσμία για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 7ης Ιούνη, με τα σενάρια να φωτογραφίζουν ως πιθανότερη ημερομηνία για το στήσιμο νέων καλπών στις 22 Νοέμβρη. Σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η εκστρατεία κατά του ΡΚΚ θα συνεχιστεί, κατηγορώντας το ότι «επιχειρεί το διαμελισμό της χώρας μας». Κάλεσε για πολλοστή φορά τους Κούρδους του ΡΚΚ να παραδώσουν τα όπλα τους «και να τα θάψουν στο τσιμέντο», καταλήγοντας: «Η κυβέρνησή μας επένδυσε 260 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία μέσα στην τελευταία 12ετία. Είμαστε είτε με την πλευρά του κράτους μας, είτε με την πλευρά μίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εσείς θα κάνετε την επιλογή...».

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά χτες σημειώθηκε η πιο αιματηρή επίθεση μαχητών του ΡΚΚ ενάντια σε δυνάμεις του τουρκικού στρατού από την έναρξη των μεταξύ τους συγκρούσεων τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες το μεσημέρι από βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσαν, εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε αυτοκινητόδρομο της επαρχίας Σίιρτ, σε αγροτική περιοχή της περιφέρειας Περβαρί.

Προχτές, μαχητές του PKK σκότωσαν τέσσερις Τούρκους στρατιώτες σε συγκρούσεις στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ, ενώ αργά το βράδυ της Τρίτης σε συγκρούσεις ομάδας περίπου 20 νεαρών Κούρδων και αστυνομικών στην εργατική συνοικία Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης σκοτώθηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ένας 17χρονος έφηβος. Κατά τα επεισόδια συνελήφθησαν τέσσερις νεαροί και αργότερα πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας εντόπισαν και εξουδετέρωσαν στην ίδια περιοχή εκρηκτικό μηχανισμό.

Παράλληλα, χτες το μεσημέρι, ανέβηκε το θερμόμετρο της έντασης και στο παλιό ανάκτορο Ντολμά Μπακτσέ της Κωνσταντινούπολης, όταν δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό. Οι δύο ένοπλοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία δίχως στη συνέχεια να γίνουν γνωστές πληροφορίες σε σχέση με την ταυτότητά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ