Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνάντηση ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας

Τις ζημιές που προκάλεσαν οι τελευταίες επιθέσεις του ουκρανικού στρατού βλέπουν κάτοικοι του Ντονέτσκ
Τις ζημιές που προκάλεσαν οι τελευταίες επιθέσεις του ουκρανικού στρατού βλέπουν κάτοικοι του Ντονέτσκ
ΚΙΕΒΟ.--

Αν και στη χτεσινή μέρα οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) ήταν λίγες και σποραδικές, με τους κάτοικους των δύο θυλάκων που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές να μετρούν τις σοβαρές υλικές ζημιές των πρόσφατων βομβαρδισμών, το νέο στοιχείο είναι η συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο. Η συνάντηση αυτή, των Αγκ. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ, Π. Ποροσένκο, στην οποία δεν έχει προσκληθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (δηλαδή τους εκπροσώπους αυτών των 4 χωρών), προγραμματίζεται σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση του Κιέβου επιδιώκει να μετατραπεί από θύτης σε θύμα. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που κλιμακώνεται η συγκέντρωση δυνάμεων του ουκρανικού στρατού στη γραμμή αντιπαράθεσης, που προηγήθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί με συνεχείς παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ και 17 νεκρούς άμαχους σε μια βδομάδα, επιχειρείται να αντιστραφεί το κλίμα. Οτι δήθεν η Ουκρανία και οι ιμπεριαλιστές εταίροι της νοιάζονται για να τερματιστεί η αιματοχυσία και να αντιμετωπιστεί η παρουσιαζόμενη ως επιτιθέμενη Ρωσία.

Η γερμανική κυβέρνηση, που θέλει να κρατήσει διαύλους με τη ρωσική, δηλώνει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνάντηση προσεχώς με τον Πρόεδρο της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα. «Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα μιας τέτοιας συνάντησης, όμως δεν μπορώ και να την επιβεβαιώσω» είπε η Κριστιάνε Βιρτς, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η τριμερής και όχι τετραμερής αυτή συνάντηση δε σημαίνει ότι αλλάζει μορφή το αποκαλούμενο «σχήμα της Νορμανδίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν και να αποσυρθούν τα όπλα (μεγάλου διαμετρήματος) (...) Κατόπιν, πρέπει να έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να διεξαχθούν εκλογές στο Ντονμπάς» και πρόσθεσε πως «ελπίζω ότι η συνάντηση της Δευτέρας θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε πρόοδο και στα δύο. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια λύση το αργότερο μέχρι το Δεκέμβρη».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και συμφώνησε να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες πριν από το τέλος του μήνα.

Από την άλλη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση για την κλιμάκωση των συγκρούσεων. Ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σκωπτικά σημείωσε ότι η συνάντηση του Βερολίνου θεωρεί ότι θα είναι «εκπαιδευτική», με την έννοια της πληροφόρησης, ιδιαίτερα μπροστά στη νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής (εκπροσώπων της Ουκρανίας, πολιτοφυλάκων, Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης), που έχει προγραμματιστεί στο Μινσκ για τις 26 Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΟΑΣΕ, που έχει την ευθύνη για την επιτήρηση της υποτιθέμενης εκεχειρίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκφράζει την ανησυχία του για τη συνεχή υποβάθμιση του ρόλου του, ιδιαίτερα από την πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου.

Πάντως, χτες, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας έκαναν λόγο για μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας) σήμερα στο Βερολίνο, όπου θα εξεταστεί η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια, τακτικισμοί και συγκρούσεις για Κερτς και Ανατ. Ουκρανία(2019-06-14 00:00:00.0)
Νέα αναζωπύρωση ματώνει ξανά το λαό(2017-02-05 00:00:00.0)
Συμβιβασμοί και συγκρούσεις, με το λαό να ματώνει(2016-10-23 00:00:00.0)
Συνάντηση στο Παρίσι επιβεβαιώνει τις αντιθέσεις(2015-10-04 00:00:00.0)
Σφοδρές ενδοαστικές συγκούσεις στο Κίεβο με ένα νεκρό(2015-09-01 00:00:00.0)
Ανταλλαγή κρατουμένων και συνέχιση της αντιπαράθεσης(2014-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ