Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΖΕΓΙΑΝΓΚ.-- Δεκαεπτά νεκρούς άφησε ως τώρα στο πέρασμά του ο καταστροφικός τυφώνας «Σοουντελόρ» που πλήττει την Ανατολική Κίνα. Πρόκειται για ισχυρότατο τυφώνα με ανέμους μεγάλης έντασης και ήδη πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις ανατολικές επαρχίες Ζεγιάνγκ, Φουτζιάν και Γιανγκξί, ενώ 110.000 εκτάρια καλλιεργειών έχουν καταστραφεί. Ο τυφώνας είχε ξεκινήσει από την Ταϊβάν, όπου και 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ αναμένεται να κατευθυνθεί βορειοανατολικά προς τη Σανγκάη. Η περίοδος αυτή είναι για την ευρύτερη περιοχή περίοδος έντονων καιρικών φαινομένων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Εγινε και αυτό στη Γαλλία. Ενα ζευγάρι που πήγαινε με τα 3 παιδιά του διακοπές στα νότια της χώρας, «ξέχασε» σε εστιατόριο την 3 χρονών κόρη τους. Αυτοί οι απαράδεκτοι γονείς συνειδητοποίησαν το γεγονός μετά από 150 χιλιόμετρα, ακούγοντας την έκκληση για το ξεχασμένο παιδί στο ραδιόφωνο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Την καταδίκη του φυλακισμένου στρατηγού Γκου Τζουνσάν σε θάνατο αποφάσισε χτες στρατιωτικό δικαστήριο στην Κίνα. Ο συγκεκριμένος στρατηγός, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Προμηθειών του Κινέζικού Στρατού, είχε διωχθεί για διαφθορά και κατάχρηση δημόσιου χρήματος και εξουσίας. Πριν από ένα χρόνο, είχε εκδιωχθεί από το στρατό, ενώ με την απόφαση κατάσχονται και τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Ρουαντέζος στρατιώτης της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία πυροβόλησε θανάσιμα τέσσερις συναδέλφους του και τραυμάτισε άλλους οκτώ για αδιευκρίνιστους λόγους. Στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ τους, φέρεται πως σκοτώθηκε αργότερα και ο ίδιος ο δράστης. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια της επίθεσης.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Επίθεση εξαπέλυσαν το Σάββατο σε δυνάμεις του στρατού και κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Σεβερέ του κεντρικού Μάλι τζιχαντιστές, προκαλώντας το θάνατο εννιά ανθρώπων, εκ των οποίων οι πέντε εργάζονταν σε εταιρείες που συνεργάζονται με την αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ενας πυροσβέστης σκοτώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη μάχη κατάσβεσης των τεράστιων πύρινων μετώπων που αποτεφρώνουν εδώ και μέρες τεράστιες δασικές εκτάσεις στη Βόρεια Καλιφόρνια. Είναι ο δεύτερος που χάνει τη ζωή του από τις 30 Ιούλη.

ΕΞΤΡΕΜΑΔΟΥΡΑ.-- Μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Σιέρα ντε Γκάτα της Ισπανίας, στα σύνορα με την Πορτογαλία, τέθηκε χτες υπό έλεγχο. Γύρω στα 65.000 στρέμματα και χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν και από τη γειτονική Πορτογαλία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η ετυμηγορία στη δίκη του ανταποκριτή της «Ουάσιγκτον Ποστ» στο Ιράν Τζέισον Ρεζαϊάν, που κατηγορείται για «κατασκοπεία» και βρίσκεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στη φυλακή, θα ανακοινωθεί «μέσα σε μια βδομάδα», δήλωσε χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο η συνήγορός του, η Λεϊλά Αχσάν. Ο 39χρονος δημοσιογράφος κατηγορείται για «κατασκοπεία», «συγκέντρωση εμπιστευτικών πληροφοριών», «συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις» και «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος».

ΣΟΦΙΑ.-- Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο ορίζει την 25η Οκτώβρη ως ημέρα διεξαγωγής των τοπικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Εικοσιένα άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από σφοδρή έκρηξη που σημειώθηκε σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στα Τίρανα, το βράδυ της Κυριακής. Συγκεκριμένα, από έκρηξη φιάλης υγραερίου σε ζαχαροπλαστείο, όπως σημειώνουν οι τοπικές αρχές, προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα και 3 τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

ΤΕΞΑΣ.-- Νέο φονικό συνέβη στις ΗΠΑ, στο Χιούστον, όπου πέντε παιδιά και τρεις ενήλικες ξεκληρίστηκαν το περασμένο Σάββατο από έναν 49χρονο ένοπλο, που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν είχε σχέση με τα θύματα και ποια ήταν τα αίτια της πράξης του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ