ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--
Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν χτες στην Αϊτή, με πολλές καταγγελίες για βία και νοθεία, ενώ και επίσημα δηλώνεται ότι τα αποτελέσματα θα βγουν μετά από 10 μέρες. Στις εκλογές πήραν μέρος 98 κόμματα, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν γύρω στα 6 εκατομμύρια. Οι αστυνομικές αρχές έκαναν στη διάρκεια της χτεσινής μέρας 137 συλλήψεις, 53 σχολεία που ήταν εκλογικά τμήματα στα κεντρικά και δυτικά της χώρας λεηλατήθηκαν από αγνώστους και δεν έγιναν ουσιαστικά εκλογές, ενώ υπήρξαν τραυματισμοί και πληροφορίες - που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα - για 7 νεκρούς.
Οι εκλογές γίνονται με καθυστέρηση έξι μηνών, αφού από τις 12 Γενάρη έχει διαλυθεί το Κοινοβούλιο και ο Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μαρτελί (είχε εκλεγεί το 2011 με αμφισβητούμενες διαδικασίες), κυβερνάει με διατάγματα και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ακριβώς την ίδια ημερομηνία πριν από 5 χρόνια, η Αϊτή και κυρίως η φτωχολογιά της είχε χτυπηθεί από τον καταστροφικό σεισμό, όπου πάνω από 200.000 άνθρωποι (η πραγματική καταγραφή δεν έγινε ποτέ) βρήκαν το θάνατο. Τα λαϊκά στρώματα, μετά το σεισμό, αντιμετώπισαν επιδημίες και συνέχεια της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ενώ η χώρα εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή, από τις λεγόμενες δυνάμεις σταθεροποίησης του ΟΗΕ.
Σε αυτή την εκλογική διαδικασία, εκλέγονται 119 μέλη του Κοινοβουλίου και τα 2/3 της Γερουσίας, ενώ αναμένεται να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 25 Οκτώβρη, όποτε γίνεται και ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών.