Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μονά - ζυγά δικά τους

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την αντικατάσταση των άμεσων ενισχύσεων του επενδυτικού νόμου με φοροαπαλλαγές ή και με συμψηφισμό φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο νόμο, σε μια προσπάθεια να υλοποιηθούν οι επενδύσεις χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση. Δηλαδή, επειδή στην παρούσα φάση το κράτος δε διαθέτει ρευστό για να το δώσει απευθείας στο κεφάλαιο, αναζητά «ισοδύναμα», όπως οι φοροαπαλλαγές, τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα τις πληρώσει ο λαός με νέες αιματηρές περικοπές και θυσίες, όπως δείχνει και η κατακόρυφη αύξηση της έμμεσης φορολογίας για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Επιβεβαιώνεται κι από αυτό το παράδειγμα ότι οι φοροαπαλλαγές είναι η άλλη όψη της επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων με «ζεστό» χρήμα, στο όνομα του να τονωθούν οι επενδύσεις και να βοηθηθεί η «ανάπτυξη». Μόνο που στο τέλος, το μάρμαρο το πληρώνει πάντα ο λαός.

Φιλότιμη προσπάθεια

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι οι ταμπέλες «Δεξιά», «Κεντροαριστερά» έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί και ότι «η βασική διάκριση είναι η λογική και ο παραλογισμός, ο υπεύθυνος και ο ανεύθυνος, ο Ευρωπαίος και μη. Είναι από τη μια ο κοινωνικά ευαίσθητος, ο έντιμος, ο σοβαρός και από την άλλη τα αντίθετά τους. Εκεί, τελικά, πρέπει να επικεντρωθούμε. Πρέπει οι λογικοί να βρουν σημεία επαφής, ώστε η κυρίαρχη άποψη μέσα στην κοινωνία να είναι ρασιοναλιστική». Φιλότιμη η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να κηρύξει το τέλος των ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα στα κόμματα, αν και το παράδειγμά του είναι άστοχο. Η «Δεξιά» και η «Κεντροαριστερά» που επικαλείται, ουδέποτε υπήρξαν ιδεολογικοί αντίπαλοι, μιας και βρίσκονται στην ίδια μεριά του τραπεζιού, σε ό,τι αφορά την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Γιατί αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις: Αν με την πολιτική τους υπηρετούν τα μονοπώλια ή το λαό. Από αυτή τη σκοπιά, πράγματι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους προκατόχους της, όσο κι αν ιστορικά έχουν διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες...

Κάλπικοι ισχυρισμοί

Εγραφε η «Αυγή της Κυριακής», 9/8/2015: «Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει με σταθερό ρυθμό δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, να λειάνει ή να αντιστρέψει άλλα που θα αποδειχτούν κοινωνικά άδικα και ανεφάρμοστα και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που θα παρέχει η νέα συμφωνία για κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση. Αυτό είναι ένα γιγάντιο έργο που προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο και μια ισχυρή κυβέρνηση, κοινωνικά και πολιτικά». Τι λέει με άλλα λόγια; Να στηρίξει ο λαός μαζικά την κυβέρνηση που θα εφαρμόζει μια βαθιά αντιλαϊκή συμφωνία σε όφελος του κεφαλαίου, επειδή αυτή η κυβέρνηση θα φροντίζει να αντιμετωπίζει στην πορεία τα κοινωνικά άδικα μέτρα, ενώ η συμφωνία θα φέρει οικονομική ανάπτυξη, καπιταλιστική βεβαίως, άρα θα ωφελήσει το λαό. Κάλπικοι ισχυρισμοί για να υποτάξει το λαό στην πολιτική του κεφαλαίου. Γιατί δεν μπορεί να συνυπάρχει και καπιταλιστική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Η ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση προϋποθέτει τη συνεχή πτώχευση του λαού.

Πάλι ο λαός θα πληρώσει

Μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι στις συζητήσεις με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για το τρίτο μνημόνιο έχει επανέλθει η εφαρμογή του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, που με πολύ θόρυβο είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αποφύγει την επαναφορά του μέτρου με το αιτιολογικό ότι το διοικητικό κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο! Είπε μάλιστα ότι έκανε αντιπρόταση για ισοδύναμα μέτρα ύψους 140 εκατ. ευρώ. Αναρωτιόμαστε: Αυτά τα λεφτά τα έχει σε κανένα σεντούκι ο υπουργός και σκοπεύει να τα βγάλει για να γλιτώσει ο κόσμος από το χαράτσι των 5 ευρώ; Σίγουρα όχι. Επομένως, αυτά τα λεφτά, με ισοδύναμα μέτρα, από κάπου θα πρέπει να τα βρει. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει είτε να κόψει από άλλες δαπάνες σχετικές με την Υγεία, είτε να χαρατσώσει και με άλλον τρόπο το λαό. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο: Είτε με χαράτσι, είτε χωρίς αυτό, από την τσέπη του θα πληρώσει ο κόσμος τις νέες ανατροπές που σχεδιάζονται και στον τομέα Υγείας, προς χάριν της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και των επιχειρηματικών ομίλων.

Για τα μονοπώλια νοιάζονται

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα «αυξήσει τις πιέσεις προς τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που ήδη κάνουν στο πλαίσιο του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος (...) Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο προσωπάρχης Ντένις Μακντόνο συναντήθηκαν με ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με αντικείμενο πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας να εξέλθουν από την τρέχουσα κρίση (...) Τόνισαν τα σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται και ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους. Υπογράμμισαν επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ για μια πορεία προς τα εμπρός για την Ελλάδα, η οποία να επιτρέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας» («Καθημερινή» 9/8/2015). Αλλη μια επιβεβαίωση ότι οι αστοί της Ελλάδας ρίχνουν τη χώρα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ότι η πρεμούρα για βοήθεια έχει σχέση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι του λαού μας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ