Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες για τα θύματα αστυνομικής βίας

Αστυνομικοί πυροβόλησαν άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αστυνομικοί πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά, χτες τα ξημερώματα, 18χρονο άοπλο Αφροαμερικανό έφηβο, φίλο του Μάικλ Μπράουν, που δολοφονήθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο σε ηλικία 18 ετών από λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι! Το τραγικό περιστατικό αποδεικνύει πως ελάχιστα πράγματα άλλαξαν, μέσα στον τελευταίο χρόνο, σε σχέση με τα συνεχιζόμενα κρούσματα αστυνομικής ρατσιστικής - ταξικής βίας σε βάρος κυρίως της αφροαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ, αφού τίποτε δεν έχει γίνει, επί της ουσίας, για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοοικονομικές αιτίες μίας κρίσης - σύμπτωμα των ανισοτήτων και των αδικιών που γεννά ο καπιταλισμός.

Ο νεαρός, που τραυματίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες από τα πυρά τεσσάρων αστυνομικών στο στήθος και στον ώμο, ονομάζεται Τάιρον Χάρις και, σύμφωνα με δηλώσεις του πατέρα του σε αμερικανικές εφημερίδες, ήταν γνωστός του Μάικλ Μπράουν. Ο νεαρός Τάιρον Χάρις, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ήταν επίσης άοπλος όταν βρέθηκε στο στόχαστρο των αστυνομικών στο περιθώριο των εκδηλώσεων που γίνονταν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, οι οποίοι τον πυροβόλησαν γιατί τον θεώρησαν «ύποπτο». Και οι τέσσερις αστυνομικοί, που ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός προσπάθησε να πυροβολήσει εναντίον τους, αναφέρθηκε πως τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα πιθανώς υπό το φόβο των τοπικών αρχών να μην προκαλέσει και αυτή η επίθεση αστυνομικών νέες λαϊκές κινητοποιήσεις.

Παράλληλα με τον σοβαρό τραυματισμό του Τάιρον Χάρις ανακοινώθηκε ο τραυματισμός ενός 17χρονου και ενός 19χρονου, επίσης Αφροαμερικανών, χτες τα ξημερώματα, κοντά σε μνημείο που είχε στηθεί στο Σεντ Λιούις για τον αδικοχαμένο Μάικλ Μπράουν. Οι νεαροί φέρεται πως τραυματίστηκαν από πυρά μαύρου άνδρα που επέβαινε σε ΙΧ αυτοκίνητο...

Μαζικές πορείες ενάντια στην αστυνομική βία

Οι τραυματισμοί νεαρών Αφροαμερικανών επισκίασαν τις επετειακές εκδηλώσεις για τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν, που έγιναν σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, με επίκεντρο το Φέργκιουσον του Μιζούρι, όπου οι εκδηλώσεις μνήμης κορυφώθηκαν με την πραγματοποίηση μαζικής πορείας δεκάδων κοινωνικών φορέων και τοπικών οργανώσεων για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, μετά την τήρηση σιγής 4,5 λεπτών, όσο δηλαδή έμεινε το άψυχο κορμί του άτυχου Μάικλ Μπράουν πέρσι στην άσφαλτο μετά τη δολοφονία του από τα πυρά λευκού αστυνομικού.

Η παρουσία αστυνομικών ντυμένων με πολιτικά στη μεγάλη συγκέντρωση - πορεία που έγινε στο Φέργκιουσον προκάλεσε τις έντονες και εύλογες αντιδράσεις λαϊκών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Τα έντονα μέτρα αστυνόμευσης δεν εμπόδισαν, για μία ακόμη φορά, τη χρήση όπλων, καθώς «βροχή πυρών» σημειώθηκε λίγο μετά την έναρξη της πορείας από αγνώστους κατά αστυνομικών...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ