Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Επιθέσεις με φόντο το Κουρδικό και την επέμβαση στη Συρία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός βλέπει τα σύνορα με τη Συρία και τους στόχους που επιλέγονται κυρίως κατά των Κούρδων
Ο Τούρκος πρωθυπουργός βλέπει τα σύνορα με τη Συρία και τους στόχους που επιλέγονται κυρίως κατά των Κούρδων
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι τρεις επιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα στο περασμένο 24ωρο στην Τουρκία, με πιο «θεαματική» την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην εμπλοκή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η τουρκική αστική τάξη, επιδιώκοντας να καθαρίσει το κουρδικό ζήτημα, συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων της στη Συρία, στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). Είναι η ίδια οργάνωση φονιάδων που Τουρκία μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιούργησαν ως εργαλείο ανατροπής «μη αρεστών» κυβερνήσεων.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού, δύο εκ των δραστών και τον τραυματισμό τριών αστυνομικών και επτά πολιτών. Λίγη ώρα μετά την επίθεση, που συνοδεύτηκε από ανταλλαγές πυρών μεταξύ αστυνομικών και δραστών, ξέσπασε πυρκαγιά σε παρακείμενο τριώροφο κτίριο προκαλώντας την κατάρρευσή του. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε με μήνυμα στο «Τουίτερ» η οργάνωση «Λαϊκή Μονάδα Αμυνας», που είχε θεωρηθεί υπεύθυνη για την επίθεση στα γραφεία τουρκικού περιοδικού στην Κωνσταντινούπολη με έναν νεκρό τον περασμένο Μάρτη.

Λίγες ώρες μετά ακολούθησε η ένοπλη επίθεση δύο γυναικών στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Τούρκοι αστυνομικοί απάντησαν με πυρά, τραυματίζοντας και συλλαμβάνοντας τη μία, που αργότερα ανακοινώθηκε πως επρόκειτο για την 51χρονη Χατίς Ασίκ, μέλος της οργάνωσης «Επαναστατικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός - Μέτωπο» (DHKP-C). Η οργάνωση DHKP-C ανέλαβε την ευθύνη με μήνυμα στο διαδίκτυο, όπως είχε κάνει το 2013 με την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα.

Δεν έλειψαν οι επιθέσεις και στη νοτιοανατολική Τουρκία που μοιάζει - και λόγω Κουρδικού... - με καζάνι που βράζει. Τεθωρακισμένο περιπολικό στην επαρχία Σιρνάκ πάτησε σε νάρκη με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων αστυνομικών. Παράλληλα, στην ίδια περιοχή, μέλη του ΡΚΚ ανέλαβαν την ευθύνη άλλης επίθεσης σε τουρκικό ελικόπτερο, όπου επέβαιναν δύο φαντάροι, εκ των οποίων ο ένας τραυματίστηκε και ο άλλος σκοτώθηκε.

Οι παραπάνω επιθέσεις δεν είναι άσχετες με τα σχέδια της κυβέρνησης Νταβούτογλου για κλιμάκωση των επιθέσεων στη Συρία και το Ιράκ με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «ΙΚ», μεταξύ άλλων και μέσω ανοίγματος της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ στους Αμερικανούς, οι οποίοι κάνουν την ίδια ώρα τα «στραβά μάτια» στους βομβαρδισμούς Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ από τη σύμμαχο Τουρκία. Την Κυριακή, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη μεγάλη κινητικότητα στη βάση του Ιντσιρλίκ επισημοποιώντας την άφιξη έξι μαχητικών τύπου «F-16», δύο στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-5 KC-135 και 300 Αμερικανών στρατιωτών από τη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία...

Ρωσικά σχέδια για τη Συρία

Η σύσφιξη της αμερικανο-τουρκικής συνεργασίας στα μέτωπα της Συρίας εντείνει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την αύξηση του ρόλου της στην περιοχή. Σε εκτενή συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό «Rossiya 1» κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να συνεργαστούν με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, έναντι του «ΙΚ» «ως κοινού εχθρού της διεθνούς κοινότητας».

«Οι Αμερικανοί εταίροι μας και μερικές χώρες στην περιοχή αρνούνται επίμονα να αναγνωρίσουν τον Ασαντ ως εταίρο, πράγμα περίεργο... γιατί (σ.σ. πέρσι) ήταν πλήρως αναγνωρισμένος ως εταίρος στις προσπάθειες καταστροφής των συριακών χημικών όπλων αλλά τώρα δεν είναι όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημείωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να συζητήσει στη Μόσχα τις εξελίξεις στη Συρία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντέλ αλ Τζουμπεΐρ. Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο λεγόμενο «συνασπισμό κατά του "ΙΚ"» που σχεδιάζει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, λέγοντας ότι επιδιώκει να «φέρει μαζί όλους όσοι πολεμούν ήδη στο έδαφος, δηλαδή τους στρατούς της Συρίας και του Ιράκ, τους Κούρδους και το μέρος της ένοπλης αντιπολίτευσης που εκπροσωπεί Σύρους».

Κινητικότητα τζιχαντιστών στη μεθόριο με τη Συρία

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις, οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» (που θεωρούνται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» στη Συρία) ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία, δίχως να κατονομάσουν τις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με το συριακό αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» αποχώρησαν αλλά οι θέσεις τους «καλύφθηκαν» αμέσως από τζιχαντιστές του λεγόμενου «Μετώπου του Λεβάντε» (γνωστού και ως «Μετώπου Σαμία») στο μεθοριακό χωριό Ντάλχα.

Παράλληλα, τζιχαντιστές του «ΙΚ» συγκρούστηκαν χτες σφοδρά με δυνάμεις του συριακού στρατού πέριξ της βόρειας αεροπορικής βάσης Κουέιρας, που τελεί υπό τον έλεγχο μισθοφόρων ισλαμιστών. Την ίδια ώρα, οι συριακές αρχές απελευθέρωσαν επιφανή δημοσιογράφο - ακτιβιστή της αντιπολίτευσης που είχε φυλακιστεί πριν από περίπου τρία χρόνια. Πρόκειται για τον 41χρονο Μάζεν Νταρουίς, διευθυντή του «Συριακού Κέντρου για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Ελευθερία Εκφρασης», που είχε συλληφθεί το Φλεβάρη του 2012. Νωρίτερα, την Κυριακή, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν στη Δαμασκό από ρουκέτες τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών.

Τέλος, χτες, σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν νέο χάρτη του «ΙΚ», που υποτίθεται πως επιδιώκει μέχρι το 2020 να κατακτήσει τη μισή Αφρική, την Ισπανία, όλα τα Βαλκάνια (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, μέχρι και τα ανατολικά σύνορα της Κίνας... Ο χάρτης συμπεριλαμβάνεται στο νέο βιβλίο του ρεπόρτερ του ΒΒC Andrew Hosken, με τον τίτλο «Αυτοκρατορία του Φόβου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ