Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Στο Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου

Οι δύο πλευρές επενδύουν στην «προώθηση συνθηκών συνεργασίας» σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, ανακοινώθηκε

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στο πλαίσιο της επίσπευσης συγκεκριμένων βημάτων που θα ενισχύσουν τη συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ εντάσσεται η επίσημη επίσκεψη που έκανε, χτες, στο Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης. Η επίσκεψη είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη βδομάδα, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, βρέθηκε στη Λευκωσία και επιβεβαιώθηκε ξανά ότι η Κύπρος επιδιώκει να εμπλακεί ακόμα πιο βαθιά σε επικίνδυνους για το λαό της ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Μετά από τη συνάντηση που είχε ο Φωκαΐδης με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μοσέ Γιαλόν, ανακοινώθηκε ότι «οι δύο πλευρές προχωρούν στη σύσταση εφαρμοστικής επιτροπής συνεργασίας, καθώς και την ενίσχυση του πλαισίου των διμερών συμφωνιών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, όπως μέσω της συμφωνίας Status of Forces Agreement, που διέπει το καθεστώς παρουσίας του υπηρεσιακού προσωπικού έκαστης χώρας στο έδαφος της άλλης κατά τη διενέργεια κοινών δραστηριοτήτων». Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της κυπριακής κυβέρνησης, «τα πιο πάνω πρακτικά βήματα εντάσσονται σε ένα ευρύ φάσμα ενεργειών των δύο χωρών που επενδύουν στην προώθηση συνθηκών συνεργασίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Κοινή διαπίστωση είναι πως σε μια περιοχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας, έξαρσης των ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας, καθώς και της συνεπαγόμενης ανθρωπιστής κρίσης, η συντονισμένη δράση μεταξύ προβλέψιμων και αξιόπιστων εταίρων είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε. Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς επίσης και ενόψει των νέων ενεργειακών προοπτικών στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι, ταυτόχρονα, απαραίτητη η ανάπτυξη των εθνικών δυνατοτήτων σε μέσα προς αντιμετώπιση των πιο πάνω προκλήσεων».

Στο μεταξύ, όσον αφορά το Κυπριακό, οι διαπραγματευτικές ομάδες επικεντρώνονται αυτές τις μέρες σε ζητήματα οικονομίας και πλευρές του περιουσιακού, ενώ προχωρά η εφαρμογή μέτρων, όπως η τηλεπικοινωνιακή και ηλεκτροδοτική σύνδεση μεταξύ κατεχόμενων και ελεύθερων περιοχών, όπως είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε ότι «ούτε χάρτες, ούτε ποσοστώσεις, ούτε ακόμα το όνομα ενός χωριού έχουν συζητηθεί στις συνομιλίες», μετά από αντιδράσεις που εκφράστηκαν στα Κατεχόμενα (στο πλαίσιο και ενδοαστικών διαφωνιών) για χειρισμούς που φέρεται να ακολουθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως, ο τρόπος που διεξάγεται η όλη συζήτηση για το περιουσιακό συμβάλλει στην παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να αποσιωπηθεί ότι πρώτιστος στόχος είναι η κυπριακή γη να τεθεί με ευνοϊκούς όρους στη διάθεση μονοπωλίων που ήδη σχεδιάζουν επενδύσεις στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ