Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Σιγκαπούρη ο Τζον Κέρι

Στο επίκεντρο των επαφών οι διαπραγματεύσεις για την Δια-ειρηνική Συνεργασία Εμπορίου που συνεχίζουν να συναντούν δυσκολίες

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε σε πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (φωτ.) υπερασπιζόμενος τα σχέδια των αμερικανικών μονοπωλίων
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε σε πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (φωτ.) υπερασπιζόμενος τα σχέδια των αμερικανικών μονοπωλίων
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Η υπέρβαση «δυσκολιών» που συνεχίζει να συναντά η «Δια-Ειρηνική Εμπορική Συνεργασία» (TΡP) φαίνεται να ήταν ο βασικός στόχος της επίσκεψης που έκανε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ, ο Κέρι μίλησε σε Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον δε θα υποστείλει την «αφοσίωση» με την οποία έχει στραφεί στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και συμπλήρωσε ότι η ΤΡΡ θα προσφέρει στις χώρες της περιοχής την ευκαιρία να συμμορφωθούν με τα διεθνή νομικά στάνταρντς που αφορούν εργασιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα όπως και ότι θα παρεμποδιστεί η πρόσληψη ανήλικων εργατών στην περιοχή.

Το «πλαίσιο», στο οποίο ο Κέρι αναφέρθηκε, δεν αφορά παρά τη θέσπιση κανόνων που τα αμερικανικά μονοπώλια εκτιμούν ότι θα ωφελήσουν τη θέση τους έναντι άλλων ανταγωνιστών τους στην περιοχή όπως και απέναντι στο αναδυόμενο ντόπιο κεφάλαιο που διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο μερίδιο σε μια σειρά κλάδους.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να περιμένει ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί μόνο με πωλήσεις και αγορές από το δικό της κόσμο. Απλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αυτό θα αψηφούσε τους κανόνες της οικονομίας», τόνισε ο Κέρι απευθυνόμενος προφανώς σε όσους συνεχίζουν να προβάλλουν αντιστάσεις στη διαμόρφωση μιας ενιαίας αγοράς μεταξύ ΗΠΑ, Χιλής, Μπρούνεϊ, Νέας Ζηλανδίας, Σιγκαπούρης, Αυστραλίας, Μαλαισίας, Περού, Βιετνάμ, Καναδά, Μεξικό, Ιαπωνίας (που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την ΤΡΡ) και διαμηνύοντας ότι οι αμερικανικές πολυεθνικές θα επιμείνουν στην «κόντρα» για την κυριαρχία στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας και γενικά την περιοχή του Ειρηνικού, ελπίζοντας ότι η στροφή των αμερικανικών εξαγωγών στις συγκεκριμένες ζώνες θα δώσει ώθηση στους «κολλημένους» δείκτες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Μετά τη Σιγκαπούρη, ο Κέρι αναμενόταν να βρεθεί στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας όπου σήμερα είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει συνάντηση αξιωματούχων της ASEAN (Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην οποία, θυμίζουμε ότι, δε συμμετέχει ως μέλος η Κίνα. Η Κίνα επίσης δε συμμετέχει ούτε και στις διαπραγματεύσεις για την TPP, άρα η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας θα ικανοποιούσε την Ουάσιγκτον και ως προς την προσπάθειά της να «περιορίσει» την κινεζική επιρροή στην περιοχή.

Στην Κουάλα Λουμπούρ αναμενόταν και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ως προσκεκλημένος κι αυτός της συνάντησης της ASΕAN.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ