Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 2015 - αριθ. φύλλου: 12205

Διευρύνεται η ανταπόκριση στο κάλεσμα στήριξης της πρότασης πάλης του ΚΚΕ

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα νέες υπογραφές


ΣΕΛ.  10  -  11
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Διαμαρτυρία αύριο στο υπουργείο Εργασίας για τη νέα επίθεση σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος


ΣΕΛ.  5

Συμφωνούν στις ανατροπές, συζητούν το χρονοδιάγραμμα

Προκλητικός στις δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΔΝΤ

MotionTeam

Η νέα αντιασφαλιστική επίθεση έχει ήδη αποφασιστεί: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να καταργηθούν οι λεγόμενες «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις», κατάργηση του ΕΚΑΣ κ.ά. Το μόνο που μένει ανοιχτό για τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και της συγκυβέρνησης είναι το πότε και με ποιον τρόπο θα εξαπολύσουν την επίθεση.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, διάρκειας 90 λεπτών. Οι όποιες αντιρρήσεις της κυβέρνησης αφορούν μόνο στο χρονοδιάγραμμα!

  • Δημήτρης Κουτσούμπας: «Ετοιμότητα, αγώνας, οργάνωση της πάλης, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο».
  • ΠΑΜΕ: «Η διαπραγμάτευση γίνεται από την ίδια μεριά του τραπεζιού».

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δηλητήριο...

Η πολιτική φιλολογία των τελευταίων ημερών, που καθημερινά εμπλουτίζεται και με νέα στοιχεία, εστιάζεται στα εξής: Θα υπάρξουν ή όχι προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή, ώστε μετά να ακολουθήσει η συμφωνία - μνημόνιο; Θα ψηφιστεί μια και καλή η συμφωνία - μνημόνιο, ώστε να ακολουθήσει η καταβολή της πρώτης δόσης από τον ESM; Ποια μέτρα θα μπουν τώρα για ψήφιση και ποια μετά; Θα βρεθούν τα περιβόητα αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε κάποια από αυτά που συζητιούνται να αντικατασταθούν από άλλα; Η κυβερνητική προπαγάνδα, μάλιστα, όπως αποτυπώνεται και στην «Αυγή», θέτει το θέμα ως εξής: «...σε λίγες μέρες θα κριθούν πολλά για χρόνια. Θα κριθεί αυτό που πολλοί ονομάζουν "μείγμα" ή όπως λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια, η "δόση" που μπορεί να σκοτώσει ή να αφήσει ζωντανό τον οργανισμό».

Ολα τα παραπάνω, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, μικρή σημασία έχουν. Και δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι τα στελέχη της κυβέρνησης και οι φιλικοί προς αυτήν μηχανισμοί παίζουν παιχνιδάκια στις πλάτες του λαού. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι όποιο κι αν είναι το «μείγμα», όποια και αν είναι η δόση, το αποτέλεσμα θα είναι δηλητηριώδες για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η συγκυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τα αστικά επιτελεία, επιβάλλει ένα «μιθριδατισμό» του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, δηλαδή να συνηθίσει τα αντεργατικά μέτρα - δηλητήριο.

Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα; Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει με τα συνεταιράκια της στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα υπογραφεί νέο αντιλαϊκό μνημόνιο, που θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, για να στηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Επιπλέον, μόνο και μόνο για να ξεκινήσει η συζήτηση, για να υπογραφεί αυτό το μνημόνιο, έχουν ψηφιστεί μια σειρά από μέτρα το προηγούμενο διάστημα. Το τι σημαίνουν αυτά τα μέτρα μπορεί εύκολα κάποιος να το αντιληφθεί εάν πάει μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, εκεί όπου μια εργατική οικογένεια με τα ίδια λεφτά, που πλήρωνε πριν, αγοράζει πολύ λιγότερα είδη πρώτης ανάγκης για εκείνη και τα παιδιά της. Και υπολογίζει - όπως και πριν - το τι ακόμα θα κόψει από τις ανάγκες της για να τα φέρει βόλτα. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει η αύξηση στις εισφορές που έχει οδηγήσει σε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις που κάνουν το βίο αβίωτο για το λαό.

Οσα πρόκειται να έρθουν το επόμενο διάστημα είναι φωτιά και λάβρα. Είτε με προαπαιτούμενα είτε χωρίς, είτε με αντισταθμιστικά είτε χωρίς, είτε με κατευθείαν συμφωνία είτε όχι, το «μείγμα» που λέει και η κυβέρνηση είναι δηλητήριο. Ασφαλιστικό, Εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές σε κονδύλια για νοσοκομεία, σχολεία, Πρόνοια. Την ίδια στιγμή - όπως γράφεται και στον Τύπο - εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών «funds» έχουν επανακάμψει και έρχονται στη χώρα για επαφές με κυβερνητικά στελέχη, ώστε να κάνουν μπίζνες στο νέο τοπίο, που θα διαμορφωθεί μετά το μνημόνιο.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το ζήτημα δεν είναι η δόση, δεν είναι το μείγμα «δηλητηριώδες» για τους ίδιους, είναι κάθε λύση εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και οργανισμών. Η επιλογή ανάμεσα στον αργό θάνατο και στον ακαριαίο θάνατο - γιατί αυτή είναι η ουσία της συζήτησης και της κυβερνητικής προπαγάνδας περί του ποιου «μείγματος» - δεν μπορεί να απαντήσει στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων και όλου του λαού. Επιβάλλεται, λοιπόν, η ρήξη, η σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ, την εξουσία του κεφαλαίου.



ΑΤΤΙΚΗ
Συνεχίστηκαν οι εξορμήσεις με την Ανακοίνωση της ΚΕ και τον «Ρ»

Εξόρμηση για την ενημέρωση του λαού και της νεολαίας του Λεκανοπεδίου για τις πολιτικές εξελίξεις, με την Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ και τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», πραγματοποίησαν και αυτό το Σαββατοκύριακο μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ σε μια σειρά από παραλίες της Αττικής, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση.


ΣΕΛ.  20


ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Στην κορυφή της Ευρώπης η Εθνική Ελλάδας

Συγχαρητήριο μήνυμα από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα


ΣΕΛ.  19
Δράση των Επιτροπών Αλληλεγγύης για οξυμένα λαϊκά προβλήματα

ΣΕΛ.  9
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ολοκλήρωσαν άλλη μια συνεκπαίδευση με το Ισραήλ

ΣΕΛ.  3


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org