ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται οι επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συνεχίζει τις επαφές σε χώρες της περιοχής, επιβεβαιώνοντας και έτσι την εμπλοκή της Λευκωσίας σε περισσότερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες και αντιθέσεις, κάτι που επιδρά ασφαλώς και στις εξελίξεις για το Κυπριακό. Χτες, ο Κύπριος ηγέτης είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ μετά θα μετέβαινε και στα Παλαιστινιακά εδάφη, για να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούτ Αμπάς. Οι επαφές του στο Τελ Αβίβ αφορούν τη σύσφιξη της συνεργασίας «για την ασφάλεια», αλλά και την «πρωτοβουλία» που η Λευκωσία έχει αναλάβει για ώθηση στο Μεσανατολικό, προσπαθώντας να αναβαθμιστεί και μέσα από διπλωματικές κινήσεις που θεωρεί ότι θα ενισχύσουν τη θέση της στην περιοχή.
Σε αυτή την κατεύθυνση, της ενίσχυσης δηλαδή του ρόλου της στους σχεδιασμούς που διευρύνονται σε μια περιοχή - σταυροδρόμι τριών ηπείρων, εντάσσεται και η παρέμβαση που έκανε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χρ. Φωκαΐδης, σε συνέδριο με τίτλο «Προκλήσεις, Οφέλη και Ευκαιρίες της Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το υπουργείο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας (ΕΟΑ). Ο ΕΟΑ είναι διακυβερνητικός οργανισμός που υπάγεται στην Κομισιόν, με αντικείμενο «την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων».
Ο Κύπριος υπουργός ανέλυσε τη σημασία που έχει η θαλάσσια ασφάλεια σήμερα, δεδομένων μεταξύ άλλων και των ασύμμετρων απειλών που συνδέονται με την «τρομοκρατία» και σημείωσε τις «πρωτοβουλίες» που αναλαμβάνει η Κύπρος με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, «στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής και με απώτερο στόχο τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου από μια λεκάνη εντάσεων και συγκρούσεων σε μια περιοχή συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας». Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι «σ' αυτή την ευαίσθητη και ταραγμένη περιοχή, η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει ως παραγωγός ασφάλειας».
Επεσήμανε, επίσης, ότι «η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να προσφέρει κίνητρα για συνεργασία, αλλά και να καταστεί καταλύτης στην επίλυση μακροχρόνιων συγκρούσεων» και πρόσθεσε ότι «η προοπτική αυτή είναι ανοικτή και για την Τουρκία, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, που θα θέτει τέρμα στον αναχρονισμό της βίαιης διαίρεσης μιας χώρας - μέλους της ΕΕ». Φυσικά, αυτά σε μια περίοδο που τα προσχήματα περί «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και «εγγύησης της ενεργειακής ασφάλειας» αξιοποιούνται πολύμορφα στο σφοδρό ανταγωνισμό που διεξάγεται εν μέσω κρίσης και μόνο ασφάλεια και ευημερία δεν προμηνύουν για τους λαούς.
Χτες, στην Κύπρο βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου (που αντικαθιστά λόγω απουσίας στο εξωτερικό τον πρόεδρο Αναστασιάδη) και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β'.