ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--
H υπόθεση σχηματισμού της νέας αστικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία είναι - όπως προβλέπεται από το σύνταγμα της χώρας που είναι ημιπροεδρικό - αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σήμερα του Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, η θητεία του οποίου λήγει τον επόμενο Φλεβάρη. Μετά την πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας του κεντροδεξιού συνασπισμού του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που καταψηφίστηκε από τη συμμαχία του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Μπλοκ της Αριστεράς (μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), του Πορτογάλικού ΚΚ και των Οικολόγων Πράσινων και ενός βουλευτής του Κόμματος για την προστασία των ζώων (συνολικά 123 ψήφους στη Βουλή των 230 εδρών) ο Πρόεδρος Σίλβα ξεκίνησε από την Πέμπτη σειρά επαφών με τους λεγόμενους «κοινωνικούς φορείς», προκειμένου, όπως λέει, να πάρει την τελική του απόφαση. Οπως δηλώνεται από πηγές της Προεδρίας, αυτή προβλέπεται να ανακοινωθεί προς το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, αφού προηγηθεί νέος γύρος επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Δύο είναι τα ενδεχόμενα είτε να αναθέσει την εντολή σχηματισμού στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτώβρη, είτε να προχωρήσει στη σύσταση κυβέρνησης τεχνοκρατών με θητεία έως τις πρόωρες εκλογές σε διάστημα 6 μηνών.
Στις συναντήσεις με τις Ενώσεις Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών από διάφορους κλάδους διατυπώθηκε ανησυχία για μια «περίοδο πολιτικής αστάθειας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ό,τι επιτεύχθηκε ως τώρα στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της πορτογαλικής οικονομίας». Οι συναντήσεις αυτές δείχνουν και τις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για το ποια κυβερνητική επιλογή συμφέρει καλύτερα στη δεδομένη στιγμή. Παρ' όλο που οι Σοσιαλιστές διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι θα τηρήσουν τις «δεσμεύσεις της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», και φυσικά το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά τάζουν «δημοσιονομική ευελιξία», οι κεφαλαιοκράτες προφανώς ζητάνε και άλλες εγγυήσεις.
Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας συναντήθηκε επίσης χτες και με την Ενωση την Οικογενειακών Επιχειρήσεων, οι οποίοι πρωτοστατούν στη συλλογή υπογραφών στο λεγόμενο «Μανιφέστο των 100», που επίσης καλούν σε «πολιτική συνεννόηση όλων για το καλό της χώρας». Αντίστοιχη συνάντηση έγινε και με το λεγόμενο «Φόρουμ για την Ανταγωνιστικότητα», όπου πρωτοστατούν μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρηματιών.
Το απόγευμα αναμενόταν να συναντήσει τις ηγεσίες των εργατικών συνομοσπονδιών, όπως η CGTP -IN και UGT.
Ολα αυτά τα παζάρια και η τακτική του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και τα παραμύθια της «σκληρής διαπραγμάτευσης» για τα δημοσιονομικά και το χρέος, που υπόσχονται οι Σοσιαλιστές (όπως είδαμε το «έργο» και στη χώρα μας) αφορούν στη διαπάλη που υπάρχει ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου και ανάμεσα σε αστικές τάξεις, και αν ...περισσέψουν κάποια «ψίχουλα» για το λαό. Τα «ψίχουλα» αυτά αξιοποιούνται για να χειραγωγούν τους εργαζόμενους, να ρίχνουν τον πήχη των απαιτήσεών τους και αυτοί να χάνονται μέσα στη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, και να χάνουν τον πραγματικό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου και το στόχο της ανατροπής της.