Τετάρτη 29 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Διαγωνισμός αφίσας και φωτογραφίας για τις φυλακές και τις εξορίες

Φωτογραφίες που ξεχώρισαν στον περσινό διαγωνισμό δημοσιεύθηκαν στον «Οδηγητή» τον Οκτώβρη του 2014
Φωτογραφίες που ξεχώρισαν στον περσινό διαγωνισμό δημοσιεύθηκαν στον «Οδηγητή» τον Οκτώβρη του 2014
Με αφορμή το 41ο φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» διοργανώνουν διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, με θέμα εμπνευσμένο από το στίχο του Κ. Βάρναλη: «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία».

Οι διαγωνισμοί νέων δημιουργών είναι ένα στοιχείο που διαχρονικά συνόδευε τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ενώ διαγωνισμός αφίσας και φωτογραφίας έγινε και πέρσι. Ηταν αφιερωμένος στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ και ανέδειξε κάποιες πολύ αξιόλογες δημιουργίες.

Στο κάλεσμά της για το φετινό διαγωνισμό η ΚΝΕ σημειώνει: «Με το στίχο αυτό του Κώστα Βάρναλη, που γράφτηκε στον Αη-Στράτη το 1935, καλούμε νέες και νέους καλλιτέχνες, γραφίστες, φωτογράφους και σκιτσογράφους να τιμήσουν τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους χιλιάδες και χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, αγωνιστές και αγωνίστριες που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν απ' το αστικό κράτος γιατί πάλεψαν για τη λευτεριά του λαού και την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Με δημιουργικότητα, έμπνευση και ευρηματικότητα να εμπνευστούμε και να τιμήσουμε όλους εκείνους και εκείνες που με την ηρωική τους στάση, την πίστη τους στο δίκιο και τη νίκη του λαού, έκαναν δεκάδες φυλακές και τόπους εξορίας σ' όλη τη χώρα, "ν' αστράψουν φως"»!

Για το διαγωνισμό αφίσας

Οι δημιουργοί που θα ασχοληθούν με τη σχεδίαση της αφίσας μπορούν να εμπνευστούν από την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, απ' τη ζωή και τη δράση χιλιάδων «επώνυμων» και «ανώνυμων» που κλείστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες.

Η αφίσα θα πρέπει να οπωσδήποτε να περιέχει τα εξής:

1. ΚΝΕ

2. Σφυροδρέπανο

Οι αφίσες που θα σταλούν θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Μέγεθος τελικής εκτύπωσης 50x70 cm

2. Resolution έως 300 dpi

3. Χρωματικό σύστημα CMYK

4. Ο τύπος αρχείου να είναι pdf

5. Μαζί με αυτό το αρχείο να σταλεί το ίδιο και σε μορφή jpg σε Α4 ως δείγμα

Οι αφίσες που θα σταλούν θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr, σε ειδική ενότητα.

Οι αφίσες που θα σταλούν ως την 1η Σεπτέμβρη 2015 θα προβληθούν σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Οι 3 καλύτερες αφίσες θα πάρουν ως έπαθλο την ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Μακρονησιώτικα» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Ολοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό.

Για το διαγωνισμό φωτογραφίας

Οι φωτογράφοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, φωτογραφίζοντας τόπους φυλάκισης, μαρτυρίου και εξορίας. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να συνοδεύονται από περιγραφή του θέματος και τον τόπο λήψης.

Οι φωτογραφίες που θα σταλούν μπορούν να έχουν περάσει ηλεκτρονική επεξεργασία. Οι φωτογράφοι μπορούν επίσης, με βάση τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, να φιλοτεχνήσουν και αφίσα. Θα πρέπει να σταλούν σε ψηφιακή μορφή (αρχείο jpg), να έχουν ελάχιστη ανάλυση 300 dpi και η μεγαλύτερή τους πλευρά να μην είναι μικρότερη από 3.000 pixels.

Οι φωτογραφίες που θα σταλούν θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr, σε ειδική ενότητα.

Οι φωτογραφίες που θα σταλούν ως την 1η Σεπτέμβρη 2015 θα προβληθούν σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Οι 5 καλύτερες φωτογραφίες θα δημοσιευτούν στο φύλλο Οκτώβρη του «Οδηγητή».

Ολοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό.

Κριτική Επιτροπή

Οι αφίσες και οι φωτογραφίες θα κριθούν από Κριτική Επιτροπή που αποτελείται απ' τους:

Γιάννη Κλεφτογιάννη, γραφίστα

Σπύρο Κουρσάρη, ζωγράφο

Μανώλη Πάκια, φωτογράφο

Στράτο Σαραντίδη, διακοσμητή - μακετίστα

Μαριάννα Τσαγγάρη, γραφίστρια.

Οροι συμμετοχής

Ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα συμμετοχής με μία έως τρεις αφίσες και πέντε φωτογραφίες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις δημιουργίες τους και τις φωτογραφίες τους μέχρι και τις 20 Σεπτέμβρη 2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@odigitis.gr. Επίσης και ταχυδρομικά στα γραφεία του «Οδηγητή» στη διεύθυνση: Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου, ΤΚ 10681, Αθήνα. Στην περίπτωση που σταλούν ταχυδρομικά, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παραλαβή τους μέσα στην παραπάνω προθεσμία.

Ολες οι δημιουργίες θα πρέπει να συνοδεύονται από τα στοιχεία του δημιουργού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο). Σε διαφορετική περίπτωση οι συμμετοχές δε θα γίνονται δεκτές.

Δεν θα εκτεθούν ή αναρτηθούν οι συμμετοχές που κατά την κρίση της Επιτροπής έχουν προσβλητικό περιεχόμενο ή περιεχόμενο άσχετο με το διαγωνισμό.

Η ΚΝΕ επιφυλάσσει σ' αυτήν το δικαίωμα της αξιοποίησης του υλικού που θα της σταλεί (φωτογραφίες, αφίσες), με κάθε μέσο και τρόπο που θα κρίνει, κατόπιν συνεννόησης με τον δημιουργό, χωρίς καμία δέσμευση ή άλλη διατύπωση. Σε κάθε δημοσίευση - αξιοποίηση των αφισών και φωτογραφιών που θα υποβληθούν θα αναφέρεται διακριτικά το όνομα του δημιουργού. Η ΚΝΕ εγγυάται την προστασία των προτάσεων (αφισών ή φωτογραφιών) από τυχόν παραποίηση κατά την αξιοποίησή τους.

Ο κάθε δημιουργός που θα συμμετέχει στο διαγωνισμό αυτό αναλαμβάνει την ευθύνη της αποκλειστικής δημιουργίας, της αυθεντικότητας και πρωτοτυπίας του έργου που θα στείλει.

Οποιος συμμετέχει στο διαγωνισμό συναποδέχεται και τους παραπάνω όρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα για δημιουργία νέου καλλιτεχνικού έργου (19/8/2015)
Κάλεσμα για δημιουργία νέου καλλιτεχνικού έργου (1/8/2015)
Συγκέντρωση αρχειακού υλικού από προηγούμενα Φεστιβάλ (10/8/2014)
Διαγωνισμός αφίσας και φωτογραφίας (3/8/2014)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org