Σάββατο 25 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αναθερμαίνουν το γνώριμο αντιλαϊκό σκηνικό

Συγχαρητήρια (!) από τον Φρ. Ολάντ στον Αλ. Τσίπρα για τη «συνεπή υλοποίηση» των... προκαταβολικών αντιλαϊκών προαπαιτούμενων

Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή! Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία-μνημόνιο
Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή! Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία-μνημόνιο
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων αναβαίνει στην ατζέντα της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), στο πλαίσιο της διαδικασίας για την τελική διαμόρφωση του τρίτου μνημονίου και της νέας 3ετούς δανειακής σύμβασης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες, εμφανίστηκε «εμπλοκή» γύρω από την ημερομηνία της επανόδου των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση, κάλεσε τη συγκυβέρνηση να του απευθύνει... ειδικό αίτημα, το οποίο, όπως ήταν επόμενο, βρήκε άμεση ανταπόκριση από την πλευρά της συγκυβέρνησης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Γάλλος Πρόεδρος «συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα για τη συνεπή υλοποίηση των συμφωνηθέντων, σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο γραπτό κείμενο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης», ενώ παράλληλα επαναβεβαίωσαν την «αμοιβαία και κατά γράμμα» τήρηση των δεσμεύσεων στη βάση της αντιλαϊκής απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή τη φάση, τα παζάρια περιστρέφονται γύρω από το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, για το κατά πόσο τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα κατατεθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή ή εάν θα έρθουν λίγο αργότερα, μαζί με το τρίτο στη σειρά μνημόνιο. Στις άμεσες εκκρεμότητες βρίσκονται τα ζητήματα της παραπέρα απογείωσης των φόρων απέναντι στους φτωχούς αγρότες, καθώς και η έναρξη του μέτρου για τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Την ίδια ώρα, ορθάνοιχτο στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο για ένα δεύτερο δάνειο-«γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), ενόψει της αποπληρωμής προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου ποσού ύψους 3,4 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται για την περίπτωση που μέχρι τότε δε θα έχει καταληχθεί το τρίτο μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση. Η σχετική απόφαση θα πρέπει και πάλι να ληφθεί σε επίπεδο Γιούρογκρουπ (και λογικά και σε επίπεδο ΕΚΟΦΙΝ, αφού πρόκειται για μηχανισμό της ΕΕ και όχι της Ευρωζώνης) και στη συνέχεια να εγκριθεί από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ φυσικά θα προϋποθέτει την εφαρμογή νέων προαπαιτούμενων μέτρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι «Financial Times», εξετάζεται το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 11 Αυγούστου. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συζητήσεις θα επεκταθούν σε δύο τομείς και συγκεκριμένα στους νόμους για την αγορά εργασίας και στους περιορισμούς που υπάρχουν στις αγορές προϊόντων (και τα δύο είναι ζητήματα που περιλαμβάνονται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης).

Σε αυτό το πλαίσιο, ανασυντίθεται και το γνώριμο, από το πρόσφατο παρελθόν, αντιλαϊκό σκηνικό. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν επιθυμούν τη «λύση» ενός νέου δανείου-«γέφυρα». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η Κομισιόν προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εικασίες για το αν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση-γέφυρα».

Πάντως, τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και πηγές της Ευρωζώνης διαβεβαίωναν χτες πως τις επόμενες μέρες θα έρθουν και οι επικεφαλής των κλιμακίων τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιστολή προς το ΔΝΤ για να στείλει τους εκπροσώπους του στην Αθήνα στάλθηκε χτες, ενώ εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ξεκινήσουν επισήμως μεθαύριο, Δευτέρα, με άτυπες συζητήσεις να προηγούνται μέσα στο Σαββατοκύριακο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ