Σάββατο 25 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
«Κούρεμα» χρέους και... πίστη στις μεταρρυθμίσεις

Καθώς πλησιάζει η ώρα που η Ελλάδα θα ζητήσει εκ νέου δάνεια από το ΔΝΤ πλησιάζει και η στιγμή που θα δοκιμαστούν οι διαθέσεις της Κρ. Λαγκάρντ και της Αγγ. Μέρκελ, σημειώνει το «Bloomberg» καθώς το «πακέτο διάσωσης» που συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του Ταμείου το οποίο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν ελαφρύνουν το υπάρχοντα δανειακά της βάρη. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγγελάριος δεν έχει συμφωνήσει ακόμη στην ανακούφιση του ελληνικού χρέους, την ίδια στιγμή η Κρ. Λαγκάρντ σε όλους τους τόνους υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο δίχως αναδιάρθρωση.

Το κείμενο επισημαίνει ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα εκδηλωθεί «ένταση» μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, καθώς το Ταμείο θεωρεί βασικό πως θα πρέπει να υπάρξει επίλυση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πριν συμμετάσχει με δικά του κονδύλια στη νέα συμφωνία. Παραθέτει μάλιστα και τη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ G. Rice, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη πως η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο «πακέτο διάσωσης» εξαρτάται τόσο από τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις όσο και από την απαίτηση για «ελάφρυνση του χρέους»...

Τέλος, υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός πως η Μέρκελ δεν έχει βάλει ακόμη την υπογραφή της στην προοπτική ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, δεν το έχει αποκλείσει. Πρόσφατα, συνεχίζει, η καγκελάριος δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την επέκταση των ληξιπρόθεσμων χρεών και τη μείωση των επιτοκίων όταν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι σημερινές διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, απορρίπτοντας πάντως το «κούρεμα» ή την ονομαστική μείωση του χρέους.

Το ενδεχόμενο έγκρισης νέου «δανείου - γέφυρα» προς την Ελλάδα εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», καθώς αρκετοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο κατά πόσο επαρκούν μερικές βδομάδες, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Οπως επισημαίνει, οι διαπραγματεύσεις μετά την «απλοποίηση του περίπλοκου συστήματος ΦΠΑ» και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, θα επεκταθούν στην αγορά εργασίας και στους «περιορισμούς» που ακόμη υπάρχουν στην ελληνική οικονομία σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι πωλήσεις του γάλακτος και του ψωμιού, η ευκολία πρόσβασης στα «κλειστά επαγγέλματα», περιλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Την ίδια στιγμή γερμανική «FAZ» εκφράζοντας τμήματα της γερμανικής αστικής τάξης που απαιτούν ακόμα πιο σαφείς δεσμεύσεις για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, επισημαίνει πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, μιας και όπως λέει το παράδειγμα που έρχεται από άλλες χώρες είναι ότι «μια κοινωνία μπορεί να αλλάξει όταν η πολιτική τάξη τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού και τον εφαρμόζει πειστικά». Ωστόσο, όπως σημειώνει, «ο Αλέξης Τσίπρας κάνει το αντίθετο, καθώς ισχυρίζεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε είναι αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων που δέχτηκε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ