Σάββατο 25 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»
Μπλέκουν το λαό βαθύτερα στις επικίνδυνες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Χαρακτηριστικό του επικίνδυνου «παιχνιδιού» που παίζει η συγκυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι το περιεχόμενο των επαφών με Ισραήλ και Ιράν την περασμένη βδομάδα

Να πατήσει σε όσες περισσότερες ...βάρκες μπορεί επιχειρεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας δημιουργία αξόνων και αντιαξόνων με άλλες αστικές τάξεις της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Σ' αυτή τη βάση, καλλιεργεί ακόμα και αντικρουόμενες σχέσεις, εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στις επικίνδυνες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων. Χαρακτηριστικά όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες με τις κυβερνήσεις Ισραήλ και Ιράν.

Θυμίζουμε ότι την Κυριακή επισκέφτηκε το Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Με δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στον ισραηλινό Τύπο, αναπαρήγαγε ουσιαστικά τη γραμμή του Ισραήλ για το Ιράν ως «παράγοντα ανασφάλειας στην περιοχή». Είπε μεταξύ άλλων: «Αν πέσει ένας ιρανικός πύραυλος στη Μεσόγειο, αυτό θα είναι το τέλος των κρατών της περιοχής». Ακόμα, φέρεται να υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στο βεληνεκές των πυραύλων του Ιράν!

Πέραν των δηλώσεων, σημασία έχουν και όσα συμφωνήθηκαν στο Τελ Αβίβ μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Εγραφε την Τετάρτη, επιχαίροντας, το ηλεκτρονικό «ΒΗΜΑ» σε άρθρο με τίτλο «Σε εντυπωσιακό βαθμό η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ»: «Η τριήμερη επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο Ισραήλ, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον στο στρατιωτικό - αμυντικό τομέα, η συνεργασία των δύο χωρών έχει προχωρήσει σε βαθμό εντυπωσιακό. Η ισραηλινή κυβέρνηση εκτίμησε ιδιαίτερα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ολοκλήρωσε την υπογραφή της Status of Forces Agreement (SOFA), η οποία εκκρεμούσε τα τελευταία χρόνια και περιέχει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη διαμονή στρατιωτικών δυνάμεων της μίας χώρας στο έδαφος της άλλης. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η εν λόγω συμφωνία, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μόλις η δεύτερη χώρα που έχει υπογράψει SOFA με το Ισραήλ. Η μόνη άλλη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μία δε περίοδο που η στρατιωτική συνεργασία γίνεται όλο και πιο πυκνή (σ.σ. ενδεικτικά π.χ. μεγάλος αριθμός του στόλου των επιθετικών ελικοπτέρων του Ισραήλ βρίσκεται αυτήν την περίοδο στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα, ενώ οι μαθητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων θα βρεθούν σύντομα στο Ισραήλ), αυτή η συμφωνία αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Σε αυτή θα πρέπει να προστεθεί η συμφωνία που υπεγράφη για τη συνεργασία των υδρογραφικών υπηρεσιών των δύο χωρών».

Την ...εξισορρόπηση της κατάστασης ανέλαβε, όπως φαίνεται, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος φρόντισε προχτές το απόγευμα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του. Οπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ, «οι δύο υπουργοί συνομίλησαν εκτενώς, σε εξαιρετικά θερμό κλίμα, για την εξεύρεση τρόπων περαιτέρω σύσφιξης και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, αλλά και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου, ιδιαιτέρως μετά την επίτευξη της πρόσφατης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του, το Ιράν μπορεί να παίξει καθοριστικά σταθεροποιητικό ρόλο»...

Αλλά και με Κίνα

Σε μια τρίτη τέτοια κίνηση και προς ενίσχυση των μπίζνες με κεφάλαια του εξωτερικού, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Γ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γγ, Π. Τριάρχη και συνεργάτες του, έγιναν δεκτοί την Τετάρτη από τον πρόεδρο του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κ. Γιαννίδη, καθώς και από ομάδα εκπροσώπων εταιρειών - μελών του Επιμελητηρίου.

Στόχος της συνάντησης «να υπάρξει απευθείας επικοινωνία με σειρά επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται ενεργά στην αγορά της Κίνας».

Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ, «τις σύντομες παρουσιάσεις των εταιρειών για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την κινεζική αγορά, ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ