Σάββατο 18 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Αντιδρά κι η ΕΕ στην απόφαση για δημοψήφισμα

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Μετά τις ΗΠΑ, χτες και η ΕΕ επέκρινε την απόφαση της σερβοβοσνιακής βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως το τέλος του χρόνου σε σχέση με το δικαστικό σύστημα, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο «αποτελεί πρόκληση στην ακεραιότητα και την κυριαρχία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας».

Οπως τόνισε χτες η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, «η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σερβική Δημοκρατία είναι πρόκληση για τη συνοχή, την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Βοσνίας, για όλα όσα τον Φλεβάρη τα πολιτικά κόμματα και οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της οντότητας, Μίλοραντ Ντόντικ, δεσμεύθηκαν να τηρήσουν». Η ίδια εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα απειλεί να υπονομεύσει τη διαδικασία ένταξης της Βοσνίας στην ΕΕ, την οποία οι πολιτικοί ηγέτες της επίσης δεσμεύθηκαν να στηρίξουν. Η ίδια σημείωσε πως στην παρούσα φάση είναι «πολύ σημαντικότερο να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν την κατάσταση στην οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους», καταλήγοντας πως η ΕΕ «είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τις αρμόδιες αρχές στη Βοσνία, ώστε να αρθούν συστημικά και άλλα λάθη στο σύστημα δικαιοσύνης».

Ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες;

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, υπεραμύνθηκε της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι αυτό «δεν θα υπονομεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας», θεωρώντας το παράλληλα «αναγκαίο ώστε να μπει ένα φρένο στις αποφάσεις που επιβάλλει με εξουσίες δικτάτορα ο Υπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη χώρα και "κυρίως" τις αποφάσεις για το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας». Ο Ντόντικ ανέφερε ακόμη ότι η καταδίκη της απόφασης για την προκήρυξη δημοψηφίσματος είναι «αντιδημοκρατική, απολίτιστη και αντιευρωπαϊκή ενέργεια».

Υπενθυμίζεται ότι προχτές είχε αντιδράσει έντονα με την προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος η αμερικανική πρεσβεία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη θεωρώντας ότι προσβάλλει βασικές διατάξεις της συνθήκης Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος το 1995. Αντίθετα, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Σεράγεβο υποστήριξε την ιδέα του δημοψηφίσματος εκτιμώντας ότι πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα» της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ