Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Αντιδρούν οι ΗΠΑ στην αμφισβήτηση του «Ντέιτον»

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.--

«Moλονότι ένα δημοψήφισμα μπορεί να είναι σύννομος μηχανισμός υπό τις σωστές συνθήκες, μπορεί να αποβεί αντιπαραγωγικός, ακόμη και προβοκατόρικος, όταν χρησιμοποιηθεί για μία περιορισμένη πολιτική ατζέντα». Αυτό ήταν το σχόλιο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σεράγεβο στην ψήφιση νόμου απ' τη σερβοβοσνιακή Βουλή για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων που θα αφορούν στη Συνθήκη του Ντέιτον (1995) και στις υπερεξουσίες του «Υπατου Εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας» στην ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Βαλεντίν Ινσζκο.

Ο νόμος ψηφίστηκε με 46 ψήφους υπέρ, 16 κατά και έξι αποχές Σέρβων βουλευτών ενώ απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας βουλευτές των μουσουλμάνων της «Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας», που θεώρησαν ότι ο νόμος πλήττει «ζωτικά εθνικά συμφέροντα». Ωστόσο, για να ισχύσει ο νόμος θα πρέπει να εγκριθεί από το ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Λαών, το οποίο ελέγχει όλους τους νόμους που ψηφίζονται. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον προηγούμενο νόμο του 1993, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά πρέπει να επικυρώνεται από τη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, υπεραμύνθηκε του νόμου για τα δημοψηφίσματα λέγοντας ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα και ότι ο νόμος δεν είναι κατά των μουσουλμάνων και των Κροατών, ούτε κατά των πολιτών της Σερβικής Δημοκρατίας, αλλά νόμος για όλους όσοι αποδέχονται τη Σερβική Δημοκρατία «ως δημοκρατική οντότητα, στην οποία θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για σημαντικά θέματα».

Νωρίτερα (περασμένο 48ωρο) ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε στην Αγκυρα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σβεν Αλκαλάι, και Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, επαινώντας το Βελιγράδι για την απόφασή του να διορίσει, για πρώτη φορά, πρέσβη στο Σεράγεβο.

Είχε προηγηθεί η (πέμπτη κατά σειρά μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο) συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Σερβίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Αγκυρας. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σκοπός των τριμερών συνομιλιών είναι «το μοίρασμα ενός κοινού οράματος για την περιοχή ώστε να αποτρέψουμε να ξαναγίνουν τα Βαλκάνια ακόμη μία ζώνη έντασης και σύρραξης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ