Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στη Μαρτζάχ

Οικογένεια Αφγανών προσφύγων που έφυγε από την εστία της, ενόψει γενικευμένων πολεμικών επιχειρήσεων
Οικογένεια Αφγανών προσφύγων που έφυγε από την εστία της, ενόψει γενικευμένων πολεμικών επιχειρήσεων
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Στρατιωτικές επιχειρήσεις σημειώθηκαν χτες στην περιοχή της πόλης Μαρτζάχ, στην αφγανική επαρχία Χελμάντ, όπου τις επόμενες μέρες αναμένονται γενικευμένες πολεμικές συγκρούσεις. Ηδη από τις αρχές της βδομάδας οι κατοχικές αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τον αφγανικό στρατό έχουν αρχίσει να κατακλύζουν την περιοχή, απομακρύνοντας τους αμάχους, μεταφέροντας εκεί χιλιάδες στρατιώτες και προετοιμάζοντας μια από τις χειρότερες πολεμικές συγκρούσεις από την αρχή του πολέμου, με τη δικαιολογία της εκκαθάρισης της περιοχής που θεωρείται «προπύργιο των Ταλιμπάν» και κέντρο ναρκω-καλλιεργειών.

Αξιωματούχοι των κατοχικών δυνάμεων ανέφεραν ότι οι χτεσινές συγκρούσεις ήταν περιορισμένες, χωρίς να υπάρξουν θύματα, υποστηρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να προκαλέσουν το στρατό να εμπλακεί σε μάχη πριν είναι πλήρως προετοιμασμένος. Από την πλευρά των Ταλιμπάν, την ίδια στιγμή διαρρέεται ότι προετοιμάζονται για «ανταρτοπόλεμο», προκειμένου να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες στις κατοχικές - κυβερνητικές δυνάμεις.

Στην περιοχή της Μαρτζάχ ζουν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και μπορούν ήδη να θεωρούνται τα πρώτα θύματα των επιχειρήσεων στην περιοχή, αφού άρχισαν να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Την ίδια στιγμή, επίσκεψη στην Καμπούλ πραγματοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, υποστηρίζοντας ότι ο γαλλικός στρατός θα παραμείνει στο Αφγανιστάν «όσο χρόνο απαιτείται, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας» και να διασφαλιστεί η «σταθερότητα του Αφγανιστάν», σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εγκάθετο Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Πολεμικό σκηνικό επικρατεί και στο Πακιστάν, όπου σε επίθεση αυτοκτονίας στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στο πέρασμα Κίμπερ, σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και επτά αστυνομικοί, την Τετάρτη. Ακόμα τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 20 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν.

Αντιμέτωποι και με τον καιρό

Εν τω μεταξύ, τραγική είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων, που αποτελούν ακόμα ένα θανάσιμο εχθρό για το λαό, που επιχειρεί να επιβιώσει μέσα στην ιμπεριαλιστική κατοχή. Τουλάχιστον 171 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής και 125 τραυματίστηκαν από χιονοστιβάδες, ενώ οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι πρόκειται για μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στη χώρα. Οι αρχές δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσα οχήματα έχουν παγιδευτεί στο χιόνι. Περισσότερες από 36 χιονοστιβάδες αναφέρουν ότι απέκλεισαν το πέρασμα Σαλάνγκ, σε υψόμετρο 3.400 μέτρων, τη βασική οδική αρτηρία ανάμεσα στην Καμπούλ και τις βόρειες περιοχές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ