Σάββατο 4 Ιούλη 2015 - Κυριακή 5 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Εκανε προτάσεις / Εμείς πράξη τις κάναμε»...

Αξιόλογο αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ από μαθητές του 8ου Γυμνασίου Αθήνας

Ομαδικότητα, μεράκι, μεστά μηνύματα που διαπερνούν τις συνειδήσεις των νεαρών μαθητών, οι οποίοι γίνονται κοινωνοί και φορείς τους, γνωριμία με την Τέχνη. Είναι μερικά από όσα αποκομίζουν τα παιδιά, όταν στα σχολεία αναπτύσσονται πολιτιστικές δραστηριότητες με περιεχόμενο, με τη συμβολή πρωτοπόρων εκπαιδευτικών.

Ενα τέτοιο παράδειγμα ήταν το αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ που δούλεψε η πολιτιστική ομάδα του 8ου Γυμνασίου Αθήνας και που παρουσιάστηκε μετά από πρόσκληση της Ενωσης Γονέων Γαλατσίου σε ένα κοινό μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής και του έργου του μεγάλου δημιουργού σε μια εκδήλωση που είχε μουσική, χορό, τραγούδι, απαγγελία ποιημάτων, αποσπάσματα από σημαντικά θεατρικά έργα του, με οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του. Η παρουσίαση, που απέσπασε δίκαια το χειροκρότημα και τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια των θεατών, είχε βέβαια πίσω της πολλή δουλειά στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που πέρασε.

Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» η Χρ. Κάρτσακα, η οποία είχε και την επιμέλεια του προγράμματος μαζί με άλλους συναδέλφους της καθηγητές του σχολείου, η επιλογή του θέματος «Μπέρτολτ Μπρεχτ, ένας πρωτοπόρος και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης» ξεκίνησε από ένα κείμενο στο βιβλίο Λογοτεχνίας του σχολείου. Οι μαθητές της Β' και Γ' τάξης του σχολείου συγκέντρωσαν με τη βοήθεια εκπαιδευτικών έναν τεράστιο όγκο υλικού σχετικά με τη ζωή και το έργο του. Στη συνέχεια, λειτούργησαν αφαιρετικά, επιλέγοντας εκείνα τα κομμάτια που συγκέντρωναν το ενδιαφέρον τους. Πολλές και εξωσχολικές ώρες προετοιμασίας με πρόβες είχαν ως αποτέλεσμα - πέρα από την εξασφάλιση ενός άρτιου αποτελέσματος - στην καλλιέργεια κλίματος συλλογικότητας μεταξύ των παιδιών, στο άνοιγμα της δραστηριότητας αυτής και εκτός σχολείου, στην επαφή με καλλιτέχνες που συνέβαλαν εθελοντικά.

Από την εκδήλωση της Ενωσης Γονέων, όπου παρουσιάστηκε η δουλειά των μαθητών
Από την εκδήλωση της Ενωσης Γονέων, όπου παρουσιάστηκε η δουλειά των μαθητών
Στο επίκεντρο του προγράμματος βρέθηκε και το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο δημιούργησε ο Μπρεχτ και η δύναμη που αποκτά το έργο ενός καλλιτέχνη στη διαμόρφωση αντιπολεμικής, αντιφασιστικής, φιλειρηνικής συνείδησης. Οπως σημειώνει η εκπαιδευτικός, το να κατανοήσουν τα παραπάνω ήταν άλλωστε και προϋπόθεση για να μπορέσουν να το αποδώσουν.

Η εκδήλωση ήταν δομημένη έτσι ώστε παράλληλα με την παράθεση οπτικοακουστικού υλικού από τη ζωή και το έργο του Μπ. Μπρεχτ αλλά και του ιστορικού πλαισίου του, να παρουσιάζονται έργα που δημιούργησε τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», «Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της», «Ο κύκλος με την κιμωλία», τραγούδια σε μουσική των Κουρτ Βάιλ, Θάνου Μικρούτσικου, Μάνου Χατζιδάκι και Τάσου Γκρους και ποιήματα από το συνολικό ποιητικό έργο του Μπ. Μπρεχτ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο μουσικοσυνθέτης Τάσος Γκρους, ο οποίος έχει μελοποιήσει ποιήματα του Μπρεχτ στο δίσκο «Γενιές σημαδεμένες». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Ενωση Γονέων Γαλατσίου τονίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας και του έργου του «από σκηνής διδασκάλου» Μπ. Μπρεχτ. Εκεί βρίσκονταν και τα «Θέματα Παιδείας», η εκπαιδευτική επιθεώρηση και εκπρόσωποι του περιοδικού μοίρασαν στα παιδιά την ειδική έκδοση - αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό, τονίζοντας ότι δικαίωσαν την επιθυμία του Μπ. Μπρεχτ να μιλούν για το έργο του ως εξής: «Εκανε προτάσεις / Εμείς πράξη τις κάναμε»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η «Μάνα Κουράγιο» στο Βόλο(2017-11-04 00:00:00.0)
«Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ»(2016-09-08 00:00:00.0)
Για τον Μπ. Μπρεχτ(2013-11-30 00:00:00.0)
Δημιουργώντας εμπνευσμένοι από το έργο του Μπρεχτ(2013-04-19 00:00:00.0)
Προσέγγιση της σκέψης του και της τεχνικής του στο θέατρο(2013-02-03 00:00:00.0)
Δεύτερος κύκλος των εκδηλώσεων για τον Μπρεχτ(2013-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ