Σάββατο 4 Ιούλη 2015 - Κυριακή 5 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ μοστράρει την έκθεση του ΔΝΤ

Την Πέμπτη το απόγευμα δόθηκε στη δημοσιότητα η Εκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτήν αναφέρεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ωραία μέχρι εδώ, η ιστορία δεν είναι καινούργια, αλλά τώρα έχει τη δική του σημειολογία το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, έσπευσε να δηλώσει: «Με τη σημερινή έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δικαιώνει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση, τόσο ως προς την άποψή της για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και ως προς την επιμονή της, η όποια νέα συμφωνία με τους δανειστές να περιλαμβάνει οπωσδήποτε αναδιάρθρωση/κούρεμα του χρέους».

Πέρα από το ότι η συγκυβέρνηση επικαλείται τώρα στοιχεία των δανειστών που μέχρι χτες ήταν αδιάλλακτοι, ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι την όποια αναδιάρθρωση του χρέους θα την πληρώσει ο ίδιος με τα μέτρα που θα παρθούν. Μια γεύση την έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη λίστα που έστειλε στους εταίρους του, ζητώντας να πάρει δάνειο και να υπογράψει νέο μνημόνιο και με τέτοιους όρους να πάρει την αναδιάρθρωση...

Η συμφωνία που «την έχει επιβάλει ο λαός»

Αντιγράφουμε από άρθρο στο TVXS, δηλαδή την ιστοσελίδα του Κούλογλου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση, εφόσον κερδίσει το "ναι", να υπογράψει μέσα στην εβδομάδα τη συμφωνία, να ανοίξει τις τράπεζες και να μην την περάσει από τη Βουλή. Δηλαδή θα παρακάμψει τη Βουλή! Με τον τρόπο αυτό θα της έχουν λυθεί τα χέρια. Δηλαδή θα έχουν εξουδετερωθεί όλες οι αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από την Αριστερή Πλατφόρμα. Η συμφωνία αυτή μάλιστα δεν θα έχει και την πλήρη αποδοχή του πρωθυπουργού, ο οποίος εφόσον προτείνει το "όχι", θα μπορεί να ισχυριστεί πως εφαρμόζει μια συμφωνία υποχρεωτικά, εφόσον δεν την έχει προτείνει ο ίδιος, δεν είναι στο πρόγραμμά του, αλλά την έχει επιβάλει ο λαός! Υπάρχει καλύτερη πολιτική συνθήκη παραμονής μιας κυβέρνησης; Νομίζω όχι». Εχουν, άραγε, ακόμα απορία όσοι προσέρχονται στο δημοψήφισμα χωρίς να καταψηφίζουν και τις δύο προτάσεις;

Μία ακόμα απάτη

Δήλωση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, την Πέμπτη το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό: «Για μένα αυτή η προσπάθεια 5 μηνών έχει ισχυρή παρακαταθήκη για τη χώρα και παγκόσμια». Και το λέει αυτό εννοώντας ότι συγκρούστηκε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους εταίρους του, συμφέροντα και πολλά άλλα. Και πως ο ελληνικός λαός αλλά και οι λαοί σε όλο τον κόσμο έχουν να κερδίσουν από αυτό. Μία ακόμα απάτη.

Ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε και κινήθηκε με γνώμονα τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου και στη χώρα και διεθνώς. Και αυτοί μπορεί να κέρδισαν. Ομως, ο λαός όχι μόνο δεν κέρδισε αλλά τον περιμένει ένα τρίτο μνημόνιο, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η εξέλιξη μετά το δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ζητούν από το λαό να επιλέξει «μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ ή μνημόνιο ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ». Εβαλαν το λαό μπροστά σε ένα εκβιαστικό δίλημμα και τον οδηγούν φοβισμένο στη σφαγή του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει ο λαός να μη φοβηθεί και να ακυρώσει την Κυριακή αλλά και μετά τα σχέδιά τους. Με αγώνα ενάντια σε όλα τα μνημόνια, αποδέσμευση από την ΕΕ με τον ίδιο το λαό στην εξουσία. Αυτή είναι η διέξοδος και όχι τα σκοτεινά μονοπάτια όπου τον οδηγούν ΕΕ, συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και άλλες αστικές δυνάμεις.

Υπονομευμένη ψήφος

Διάφοροι καλοπροαίρετοι άνθρωποι δηλώνουν πως ψηφίζουν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα γιατί θέλουν να πουν «όχι» στην τρόικα. Σωστά θέλουν. Ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης δήλωσε ξανά - στον «Αντέννα» αυτή τη φορά - ότι ζητά με το δημοψήφισμα να του δώσουν περισσότερη δύναμη για να διαπραγματευτεί «μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» και εντός 48 ωρών να υπογράψει αντιλαϊκή συμφωνία, αυτή που δεν υπέγραφε την προηγούμενη βδομάδα. Πώς λες, άραγε, «όχι» στην τρόικα, όταν την ίδια ώρα η ψήφος σου μετράται από τον πρωθυπουργό ως έγκριση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Σε ποιο σχέδιο λες «όχι», όταν τόσο η πρόταση της τρόικας όσο και αυτή της κυβέρνησης είναι παραλλαγές ενός και του αυτού κειμένου; Το πρόβλημα δεν το έχει ο πρωθυπουργός. Δουλειά κάθε αστού πολιτικού είναι να υφαρπάξει λαϊκή ψήφο. Το πρόβλημα το έχουν όσοι ψηφίσουν σήμερα την κυβερνητική πρόταση, λέγοντας πως ψηφίζουν «όχι». Ενα «όχι» που είναι «ναι» στο τρίτο μνημόνιο. Απλά πράγματα.

Με ποια αφεντικά;

Για ψήφο υπέρ του «ναι» παρεμβαίνει ανοιχτά η εργοδοσία. Πολλές καταγγελίες σε χώρους δουλειάς υπάρχουν ότι οι εργοδότες βγάζουν διαγγέλματα υπέρ του «ναι», συνοδευόμενα από την έμμεση υπόμνηση - απειλή ότι στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα καταστραφεί η επιχείρηση, οπότε οι εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι. Αλλωστε, ο μακρύς κατάλογος των εργοδοτικών ενώσεων που συμμετέχουν στην επιτροπή υπέρ του «ναι» είναι απόδειξη. Ο εκφοβισμός και ο εκβιασμός, δηλαδή, δίνουν και παίρνουν.

Ομως, και υπέρ του «όχι» παρεμβαίνει άλλο τμήμα της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φαρμακοβιομήχανος Δ. Γιαννακόπουλος, που έκανε ανοιχτά δήλωση υπέρ του «όχι», ενάντια στα μνημόνια και την τρόικα. Αραγε, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαλέξουν με ποιο τμήμα των αφεντικών τους θα πρέπει να στρατευτούν;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τη Βρετανία (Αμερικανική αστική Επανάσταση).

1807 Γεννιέται ο Ιταλός επαναστάτης Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στρατηγός, ένας από τους αρχηγούς της επαναστατικής αστικοδημοκρατικής πτέρυγας του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, που αγωνιζόταν για την ενοποίηση της Ιταλίας.

1848 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας και πολιτικός Ρενέ Ντε Σατομπριάν (Σατωβριάνδος).

1909 Συγκροτείται ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος από ομάδα αξιωματικών, που το ίδιο έτος πρωτοστάτησε στο αστικό στρατιωτικό πραξικόπημα στου Γουδή και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1918 Ξεκινά τις εργασίες του το 5ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (4-10/7/1918), το οποίο, μεταξύ άλλων, ψήφισε και το Σύνταγμα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους.

1927 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον.

1928 Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Α. Ζαΐμη, ο Ελ. Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση. Στις 9 του Ιούλη, διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 19 Αυγούστου.

1934 Πεθαίνει η Γαλλίδα φυσικός Μαρί Κιουρί, που μεταξύ άλλων ανακάλυψε το ράδιο (βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1911).

1944 Πάνω από 500 άνδρες των SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας επιτίθενται κατά των συνοικισμών Γούβα, Παγκράτι, Καισαριανή και Αγιος Ιωάννης. Απέναντί τους, όμως, βρίσκουν σύσσωμο το λαό και τον ΕΛΑΣ, που αντιμετωπίζουν τους εισβολείς, προξενώντας τους σοβαρές απώλειες.

1966 Μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται στο γήπεδο της ΑΕΚ, με τραγούδια από το «Αξιον Εστί», τη «Ρωμιοσύνη», τον «Επιτάφιο» και το «Μαουτχάουζεν».

1972 Η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Γ. Ρότζερς στην Ελλάδα, σκορπίζει χιλιάδες τρικ με αντιδικτατορικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

1975 Ενοχο για τη δολοφονία 230.000 Εβραίων, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, κρίνει δικαστήριο του Αμβούργου τον αρχηγό της Γκεστάπο, Λούντβιχ Χαν.

1976 Μονάδα Ισραηλινών κομάντος πραγματοποιεί επίθεση-«αστραπή» στο αεροδρόμιο του «Εντεμπε» της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Καμπάλα και απελευθερώνει τους ομήρους, τους οποίους κρατούν από τις 27 του Ιούνη Παλαιστίνιοι αντάρτες. Συνολικά, χάνουν τη ζωή τους 31 άτομα κατά την ισραηλινή επιχείρηση, η οποία προκαλεί μεγάλη αίσθηση αλλά και επικρίσεις παγκοσμίως.

2004 Η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 1-0.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org