Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνέδριο - μνήμη Ανδρέα Εμπειρίκου

Στο Δημοτικό Θέατρο Ανδρου αρχίζει αύριο (10.30πμ) η κορυφαία εκδήλωση του «Ετους Ανδρέα Εμπειρίκου», καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του πρωτοπόρου «εισηγητή» του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα. Αναφερόμαστε στο διεθνές συνέδριο, που οργανώνουν το ΥΠΠΟ και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (28-30/6) στην Ανδρο, τη γενέτειρα του πολύτροπου δημιουργού, με γενικό θέμα «Ανδρέας Εμπειρίκος: Η Σήμερον ως Αύριον και ως Χθες». Την έναρξη του συνεδρίου θα χαιρετίσουν ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, ο δήμαρχος Ανδρου, Δ. Γιαννίσης, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, υπερρεαλιστής ποιητής, πεζογράφος και μελετητής της λογοτεχνίας Νάνος Βαλαωρίτης και ο διευθυντής του ΕΚΕΒΙ, Χρ. Λάζος.

Σκοπός του συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν 50 ξένοι και Ελληνες εισηγητές (καθηγητές πανεπιστημίων, ποιητές, μελετητές της επίδρασης που άσκησε το κίνημα του υπερρεαλισμού στην ελληνική λογοτεχνία, κριτικοί και μεταφραστές του έργου του Εμπειρίκου και ψυχίατροι), είναι - μέσα από οκτώ θεματικές ενότητες (οι τέσσερις θα συζητηθούν σε στρογγυλά τραπέζια) - να επανεξετάσουν το έργο του, τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ελληνικής λογοτεχνίας στο παρελθόν, στο παρόν και - προφανώς - στο μέλλον και τη σχέση της ποίησής του με την ευρωπαϊκή και αμερικανική λογοτεχνία. Τα θέματα των τεσσάρων στρογγυλών τραπεζιών είναι: «Οι σωματοφύλακες εορτάζουν: Μαρτυρίες για τον Α. Εμπειρίκο» (ανθρώπων που τον γνώρισαν). ««Τα ρήματα: Ο Α. Εμπειρίκος και η νεοελληνική λογοτεχνία» (οι επιρροές που δέχτηκε ο Εμπειρίκος από την ελληνική ποιητική παράδοση και οι επιδράσεις που άσκησε σε νεοέλληνες ποιητές). «Οιδίπους Ρεξ: Ο Εμπειρίκος και η Ψυχανάλυση» (Η εμπλοκή του στην ψυχαναλυτική διαδικασία, τα ψυχαναλυτικά του κείμενα, η σχέση ψυχαναλυτή - ποιητή). «Οχι Μπραζίλια μα Οκτάνα: Ο Εμπειρίκος και η Ουτοπία» (Ο Εμπειρίκος και το πολιτικο-κοινωνικό όραμα του υπερρεαλισμού). (Σ.σ. Εδώ να σημειωθεί ότι ο υπερρεαλιστής Εμπειρίκος είχε ενστερνιστεί την Οχτωβριανή Επανάσταση).

Οι άλλες τέσσερις ενότητες αφορούν στα εξής: «Τα ηρωικά χρόνια του υπερρεαλισμού στην Αθήνα του μεσοπολέμου. Οι αγώνες για την καθιέρωση του κινήματος και η συμβολή του Εμπειρίκου». «Η υποδοχή του υπερρεαλισμού στις ευρωπαϊκές χώρες. Προβλήματα και επιτεύγματα». «Η σχέση του Εμπειρίκου με την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Επιρροές και μεταπλάσεις». «Η τεχνική του υπερρεαλιστικού λόγου. Αφηγηματικά σχήματα, ρητορική και γλώσσα».

Οι εργασίες και τις τρεις ημέρες του συνεδρίου θα περιλαμβάνουν και κινηματογραφικό αφιέρωμα (8μμ), χωρισμένο σε τρία μέρη. Πρόκειται για ταινίες μικρού μήκους, εμπνευσμένες από τη ζωή και το έργο του Εμπειρίκου. Αύριο θα προβληθούν οι ταινίες «Αφιέρωμα στον Εμπειρίκο» της Μαίρης Κουτσούρη (55`) και «Εσωτερική μετανάστευση» της Βουβούλας Σκούρα (22`). Την Παρασκευή «Η δε πόλις ελάλησεν: Ανδρέας Εμπειρίκος» του Γιάννη Σμαραγδή (26`) και «Ποίησις Ανδρέα Εμπειρίκου» του Κώστα Σφήκα (25`). Το Σάββατο «Η Ανδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου» του Γιώργου Δάμπαση (60`).

Το συνέδριο πλαισιώνεται και με κινητή έκθεση βιο-εργογραφικών στοιχείων, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφίες και χειρόγραφα του ποιητή, καθώς και συλλογή μαυρόασπρων φωτογραφιών που τράβηξε ο ίδιος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ΥΠΠΟ και το ΕΚΕΒΙ κυκλοφόρησαν ένα τεύχος για τον Εμπειρίκο, με τίτλο «Ανευ ορίων, άνευ όρων» (36 σελ. μεγάλου σχήματος) και επιμέλεια της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Το τεύχος περιλαμβάνει αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του ποιητή, πλήρη εργογραφία, βασική βιβλιογραφία (μελέτες, άρθρα, κριτικές), ανθολόγιο ποιημάτων και πεζών του, πλούσια εικονογράφηση (σχέδια, πίνακες, ντοκουμέντα, χειρόγραφα, φωτογραφίες του και αδημοσίευτες φωτογραφίες που ο ίδιος τράβηξε).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ