Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λογοτεχνικό... 2001

Αφιερώματα στους Παπαδιαμάντη, Ξενόπουλο, Σικελιανό

Γρηγόριος Ξενόπουλος
Γρηγόριος Ξενόπουλος
Αφορμή για να σκύψουμε πάνω από το έργο τριών κορυφαίων δημιουργών της νεοελληνικής λογοτεχνίας αποτελεί το 2001, αφού, φέτος, συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) και 50 χρόνια από το θάνατο του Γρηγορίου Ξενόπουλου (1867-1951) και του Αγγελου Σικελιανού (1884-1951).

Το ΥΠΠΟ και το ΕΚΕΒΙ οργανώνουν αφιερώματα για τους τρεις λογοτέχνες, τα οποία περιλαμβάνουν συνέδρια, εκθέσεις και εκδόσεις. Επίσης, «επιδιώκεται» η προβολή ταινιών, εκπομπών λόγου και ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Αν και ο Ξενόπουλος είναι αγαπητός στο ευρύ κοινό, το έργο του δεν αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας φιλολογικής έρευνας, κάτι που θα επιδιωχτεί με το αφιέρωμα.

Σ' αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται τα εξής: Συνέδριο με θέμα «Γρηγόριος Ξενόπουλος: Πενήντα χρόνια από το θάνατό του», στη «Στοά του Βιβλίου» (28, 29/11) με ομιλητές πανεπιστημιακούς, κριτικούς και μελετητές του έργου του. Το συνέδριο θα πλαισιωθεί με έκθεση των πρώτων εκδόσεων, φωτογραφιών, χειρογράφων κ.ά. Επεξεργασία βιβλιογραφίας Μαρκάκη, με στόχο την ολοκληρωμένη εργογραφία του Ξενόπουλου και καταγραφή της σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να είναι προσβάσιμη μέσω ηλεκτρονικού κόμβου του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ). Εκδοση των κριτικών κειμένων του. Αναπαραγωγή του περίφημου περιοδικού που έγραφε και εξέδιδε ο Ξενόπουλος «Η Διάπλασις των Παίδων» σε μικροφίλμ και CD-ROM. Εκπαιδευτικό «πακέτο» για παιδιά 8-11 ετών, για να γνωριστούν με το περιοδικό. Οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ζακύνθου για τη λειτουργία και τον εμπλουτισμό του Μουσείου Γρ. Ξενόπουλου.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Αντίθετα με τον Ξενόπουλο, ο Παπαδιαμάντης, αν και δεν εξέδωσε κανένα έργο του όσο ζούσε, ωστόσο αποτέλεσε από νωρίς αντικείμενο έρευνας και κριτικής.

Το αφιέρωμα για τον Παπαδιαμάντη περιλαμβάνει: Διεθνές Συνέδριο (1-4/11) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών) με Ελληνες και ξένους συνέδρους. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η «Φόνισσα» από τη θεατρική ομάδα της Φιλοσοφικής. Διεθνές Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη (20-24/9) με τίτλο «Ο Παπαδιαμάντης υπό άλλους ουρανούς», με 16 ξένους και 2 Ελληνες εισηγητές. Οργανωτής είναι το περιοδικό «L' Atelier du Roman», που εκδίδει στο Παρίσι ο Λάκης Προγκίδης. Κύκλος διαλέξεων, το Σεπτέμβρη στο χώρο εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ «Αρένα», με θέματα: «Σύγχρονοι Ελληνες πεζογράφοι και Παπαδιαμάντης», «Ο ερωτικός Παπαδιαμάντης» και «Νέοι ερευνητές και Παπαδιαμάντης». Εκδοση ανθολογίας κριτικών κειμένων για τον μυθιστοριογράφο Παπαδιαμάντη, σε επιμέλεια των Στ. Ζουμπουλάκη - Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου και συνεργασία των εκδόσεων «Εστία». Αποκατάσταση του ναού του Αγ. Ελισσαίου (οδός Αρεως 14, Μοναστηράκι).

Οι εκδηλώσεις για τον Σικελιανό αποβλέπουν στη διάδοση του έργου του και για στροφή των μελετητών στις λιγότερο ερευνημένες περιοχές του έργου του. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται: Αγορά και αποκατάσταση του πατρικού σπιτιού του Σικελιανού στη Λευκάδα και μετατροπή του σε Μουσείο. Διεθνές Συνέδριο στην Κύπρο (16-19/11), με Ελληνες, Ευρωπαίους και Αυστραλούς εισηγητές, σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ημερίδα με θέμα «Ο Σικελιανός και το θέατρο», σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέδριο στην Λευκάδα (9-11/8), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λευκάδας για το Ετος Σικελιανού. Εκδοση του ανέκδοτου κειμένου του Σικελιανού «Το πνεύμα του Ηρωισμού», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ικαρος».

Αγγελος Σικελιανός
Αγγελος Σικελιανός
Για την προβολή του έργου των τριών δημιουργών προβλέπεται: Οικονομική ενίσχυση για αφιερώματα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Υποστήριξη προτάσεων φορέων για συμμετοχή στους γιορτασμούς. Εκδόσεις με βιο-εργογραφικό χρονολόγιο, βιβλιογραφία, ανθολόγιο, κινητές εκθέσεις με φωτογραφίες, αφίσες και άλλο πληροφοριακό υλικό για υποστήριξη εκδηλώσεων και ψηφιακές εκδόσεις από τα αρχεία της ΕΡΤ και του ΕΛΙΑ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org