Τετάρτη 24 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επαφές σε Κίνα και Ρωσία για ζητήματα του κεφαλαίου

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Τσίπρας, με άξονες την προσέλκυση εδώ κινεζικών κεφαλαίων και την παραπέρα διείσδυση ντόπιων ομίλων στην κινεζική αγορά.

Συναντήθηκε με εκπροσώπους του NDRC (National Development & Reform Commission), του αρμόδιου φορέα για το σχεδιασμό κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό. Στη συνάντηση συζητήθηκε το προτεινόμενο ελληνικό σχέδιο συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας για την επόμενη τριετία, με έμφαση στο «πρόγραμμα επενδυτικών δράσεων», το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω συζητήσεων κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα εκπροσώπων του NDRC, τον προσεχή Ιούλη.

Επίσης, ο Γ. Τσίπρας παρέστη στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας (ΜΟU) μεταξύ της Ενωσης Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO) και του Κινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Εισαγωγών και Εξαγωγών Μηχανολογικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (CCCME). Η υπογραφή του κειμένου έλαβε χώρα στο υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης εργασίας με ευρύτερη θεματική την ενδυνάμωση της «στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας - Κίνας και την αναβάθμιση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, παρουσία του Γ. Τσίπρα και Κινέζων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο Γ. Τσίπρας μετέβη και στη Μόσχα, όπου είχε συναντήσεις για την «περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων». Συναντήθηκε με την επίτροπο της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία συζήτησαν «θέματα διευκόλυνσης επενδύσεων και εξαγωγών σε χώρες της ευρύτερης περιοχής», τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Λευκορωσία, με τον οποίο συζήτησαν τις «προοπτικές περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Λευκορωσία», καθώς και την προσέλκυση τουριστών από την εν λόγω χώρα. Επίσης, με την αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτικών Γραφείων Μόσχας συζητήθηκαν «επενδυτικές ευκαιρίες» στο «real estate». Προέδρευσε ακόμη σύσκεψης στο Γενικό Προξενείο Μόσχας για την πολιτική παροχής θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα, ενόψει της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.

Στη συνέχεια, ο Γ. Τσίπρας μετέβη στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου «AFK Sistema», ο οποίος «εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή σε επενδυτικά σχέδια, κυρίως στον τουριστικό τομέα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ