Σάββατο 2 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Προς «αλίευση» επικερδών συμφωνιών για το κεφάλαιο

...με σταθερή προσήλωση στους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής αστικής τάξης

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από το μισό υπουργικό συμβούλιο, εκπροσώπους φορέων, την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλα και, φυσικά, πολυμελή επιχειρηματική αποστολή, με εκπροσώπους ομίλων από το χώρο του τουρισμού, του «real estate», της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας, της ναυτιλίας, των τεχνολογιών, της υγείας κ.ά. Λόγος γίνεται για περίπου 40 εταιρείες και «θεσμικούς φορείς». Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν οικονομικά φόρουμ και επιχειρηματικές συναντήσεις, όπου θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες.

Το Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, διαλαλεί ότι σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι η διερεύνηση δυνατοτήτων για κερδοφόρες συμφωνίες μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό προκύπτει κι απ' το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού: Αύριο Κυριακή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Wanda Group και θα επισκεφτεί το τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI, όπου θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Τη Δευτέρα 4/7, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, Ζ. Ντετζιάνγκ και με τον πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ. Θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες, ενώ αργότερα ο Αλ. Τσίπρας θα παραστεί σε επιχειρηματικό φόρουμ. Την Τρίτη 5/7, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Την Τετάρτη 6/7, στη Σαγκάη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου «Alibaba», τον πρόεδρο της COSCO, τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας «Fosun» και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες, ενώ θα επισκεφτεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ.

Σινιάλο στα κινεζικά μονοπώλια να επενδύσουν

«Βασιζόμενοι στις παραδοσιακά εξαιρετικές μας σχέσεις, θεωρούμε ως στρατηγική μας επιλογή την ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας, η οποία, από το 2006, διέπεται από τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση» δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua» (Νέα Κίνα), επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του στους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής αστικής τάξης (όπως το να καταστεί η χώρα διαμετακομιστικός κόμβος), όπως ακριβώς έκαναν και οι προκάτοχοί του, που εγκαινίασαν αυτήν τη «στρατηγική εταιρική σχέση».

Προσθέτει ότι η επίσκεψή του «σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά, στη βάση μίας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και την ολοκλήρωση του Ετους Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Να γίνουμε πραγματικά στρατηγικοί εταίροι με αναβαθμισμένες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις σε σειρά τομέων, αλλά και να αναπτύξουμε ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη «στενότερη συνεργασία» με την Κίνα στο πεδίο της οικονομίας, τονίζει πως την ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρει ιδιαίτερα η «περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά - κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα - και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα - κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών».

Ταυτόχρονα, εκφράζει ενδιαφέρον για διεύρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, μεταφορά νέων τεχνολογιών και ανάπτυξη των τουριστικών ροών, με τη δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο Αλ. Τσίπρας σκιαγραφεί με ρόδινα χρώματα το επενδυτικό περιβάλλον που διαμόρφωσαν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, λέγοντας ότι «μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, επιτύχαμε μια βιώσιμη συμφωνία. Επιτύχαμε, για πρώτη φορά, το άνοιγμα της συζήτησης για την επίτευξη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε ανώτατο επίπεδο, εφαρμόζουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προωθήσαμε νέο επενδυτικό νόμο και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Η οικονομία και η απασχόληση ανακάμπτουν, η χώρα ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη και σύντομα θα κινούμαστε με θετικούς ρυθμούς. Ασφαλώς, πολλά μένουν να γίνουν προκειμένου να ανακτήσουμε το χαμένο εθνικό μας πλούτο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ