Σάββατο 2 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γκρίνιες στα ενδότερα και εξετάσεις διαχείρισης και στο εξωτερικό...

Διαγκωνίζονται με την κυβέρνηση «εντός εκτός και επί τα αυτά» της διαχείρισης

Ψάχνονται στο εσωτερικό της ΝΔ με την ικανότητα που έχει η κυβέρνηση να κάνει τη βρωμοδουλειά του κεφαλαίου και το πώς το κεφάλαιο έχει ακουμπήσει πάνω στους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να προωθήσει τα συμφέροντά του, για να πετύχουν στις εξετάσεις που δίνουν σε αυτό για το ότι είναι καλύτεροι διαχειριστές.

Ενδεικτικά, παράγοντες του χώρου παραπέμπουν στις θετικές εκτιμήσεις της ηγεσίας του Συνδέσμου Βιομηχάνων και της Ενωσης Εφοπλιστών για τον πρωθυπουργό και το πώς ασπάζεται τα ...οράματά τους, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτουν το αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές, θεωρώντας το «άκαιρο» και ότι βάζει «εμπόδια» σε μια οικονομία που με όσα μέτρα προωθεί η κυβέρνηση (ιδιωτικοποιήσεις κι άλλες αναδιαρθρώσεις) βαίνει προς «απογείωση».

Βέβαια, η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι το κλίμα για την κυβέρνηση θα δυσκολέψει από Σεπτέμβρη, λόγω εκκαθαριστικών Εφορίας και πληρωμής δόσεων φόρου εισοδήματος, δόσεων ΕΝΦΙΑ κ.λπ., ότι ο χρόνος τρέχει υπέρ της, ότι «ο κόσμος θα αντιδράσει», όπως λένε κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και στελέχη της «επιχειρηματικής κοινότητας» αποτολμούν εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει μέχρι και το 2017, στήνοντας τελικά κάλπες το 2018, όταν έρθει αντιμέτωπη με τον περιλάλητο «κόφτη».

Σημειωτέον, μια εκτίμηση σχετικά με το γιατί η ηγεσία της ΝΔ ζητά μετ' επιτάσεως εκλογές, είναι ότι έτσι κρατά σε εγρήγορση το κομματικό δυναμικό της, κρύβοντας γκρίνιες και εσωκομματικές συγκρούσεις κάτω από το χαλί, βάζοντας μπρος την προοπτική κατάληψης της αστικής διαχείρισης. Συν τα οφίτσια που έχει διαμοιράσει, χρίζοντας από τους 75 συνολικά βουλευτές του κόμματος τούς 25 ως «τομεάρχες» που παρακολουθούν τους αντίστοιχους τομείς κυβερνητικού έργου και 6 υπερκείμενους «συντονιστές» να επιτηρούν το έργο των τομεαρχών και να ενημερώνουν τον πρόεδρο για τις επιδόσεις τους.

Με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών

Ωστόσο, κι έτσι ακόμα είναι κοινή παραδοχή ότι η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν έχει τη σφραγίδα του προέδρου του κόμματος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πολύ μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις Γενάρη και Σεπτέμβρη 2015, όταν αυτή μορφοποιήθηκε. Διόλου τυχαία, στελέχη κοντά στο σημερινό πρόεδρο αναφέρουν ότι «τον Μητσοτάκη δεν τον έβγαλε το κόμμα (σ.σ. ο κομματικός μηχανισμός) πρόεδρο». Οτι στην Πολιτική Επιτροπή (το κορυφαίο και πολυπληθέστερο όργανο της ΝΔ) «δεν έλεγχε τίποτε», μέχρι το πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος, που έγινε επί προεδρίας του, και η σύνθεσή της άλλαξε.

Ταυτόχρονα, ο Κυρ. Μητσοτάκης σπεύδει να παρουσιάσει το δικό του μείγμα διαχείρισης και στους εταίρους της εγχώριας αστικής τάξης στο εξωτερικό, προσπαθώντας να τους πείσει για την αποτελεσματικότητά του και την αποφασιστικότητα του ίδιου να αναλάβει την περιλάλητη «ιδιοκτησία» του προγράμματος προσαρμογής της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε αυτή τη βάση, Δευτέρα και Τρίτη μεταβαίνει στο Λονδίνο για επαφές εκεί, με βασικό θέμα της επίσκεψης την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το ίδιο θέμα θα αποτελέσει και το αντικείμενο συνάντησης και συζήτησης που θα έχει στις 6 Ιούλη στη Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Αντίστοιχα, στις 9 έως 11 Ιούλη θα βρίσκεται στο Ισραήλ. «Ολες οι επισκέψεις του προέδρου του κόμματος εντάσσονται στην απόφασή του να προβάλει σε διεθνές επίπεδο τα συμφέροντα και τις προοπτικές που έχει η χώρα» λέγεται επ' αυτού από τη ΝΔ, ως απόδειξη της πρεμούρας της να προασπίσει τη θέση και τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ