Σάββατο 2 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο λαός να μην παγιδευτεί στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων

Στις «θεωρίες» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απαντάει στον υπουργό Υγείας

Eurokinissi

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απαντάει στον υπουργό Υγείας
Η ταξική πολιτική της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται και στον τομέα της Υγείας, αποτυπώθηκε στην απάντηση που έδωσαν στην Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ τόσο ο υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, Π. Πολάκης, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι θα πρέπει ο λαός να προσαρμόσει τις απαιτήσεις του στα μέτρα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο υπουργός Υγείας, αφού χαρακτήρισε «εν πολλοίς ανέφικτη» τη θέση του ΚΚΕ για δημόσια δωρεάν Υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που να καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες, σημείωσε ότι «θα πρέπει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα» και ότι «μπορούμε σε αυτό το πλαίσιο» της ΕΕ και των σκληρών δημοσιονομικών στόχων «να προσβλέπουμε σε σταδιακή έστω βελτίωση κατάστασης». Ανέφερε, δε, ότι αυτό μπορεί να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ «και βεβαίως γι' αυτό είμαστε σε αυτές τις θέσεις»!

Δείχνοντας, ωστόσο, τι εννοεί «βελτίωση» της κατάστασης, εκθείασε «το μοντέλο λειτουργίας» του νοσοκομείου της Σαντορίνης, το οποίο είναι Ανώνυμη Εταιρεία και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε «ουτοπικό» το αίτημα του ΚΚΕ για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, γιατί «αυτό δεν μπορεί να συμβεί με δεδομένους τους δημοσιονομικούς στόχους από τη συμφωνία». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι παρ' όλες τις «δυσκολίες», το «κοινωνικό πρόσημο» και η «προοδευτική αριστερή πολιτική της κυβέρνησης» φαίνονται από τη «σημαντική τομή με τους ανασφάλιστους». Σύμφωνα με τον υπουργό, «αυτό έχει ισχυρό ιδεολογικό συμβολισμό και υλοποιείται για πρώτη φορά η αντίληψη ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό»!

Στο ίδιο μοτίβο, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «έχεις περιθώριο και σε αυτό το σύστημα» για κοινωνική πολιτική. Την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεφύγει από την ουσία των ζητημάτων που έθετε η Επερώτηση του ΚΚΕ, συνέδραμαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αναλώθηκαν σε διαπιστώσεις και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «ανικανότητα» στη διαχείριση.

«Αναδιανομή» από τους φτωχούς στους φτωχότερους

Παίρνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι ο χαρακτηρισμός των θέσεων του ΚΚΕ ως «εξωπραγματικές» από την κυβέρνηση σημαίνει ότι «λέτε στο λαό να προσαρμόσει τις ανάγκες του στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Δηλαδή, λέτε στο λαό να αυτοπαγιδευτεί, να αιχμαλωτιστεί και να μη διεκδικεί, να μην απαιτεί κάλυψη και ικανοποίηση των αναγκών στον τομέα της Υγείας, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν, τις αντικειμενικές δυνατότητες που τις καθορίζει η επιστήμη».

Για το θέμα της κάλυψης των ανασφάλιστων, αφού αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις και τους ελάχιστους που αφορά, σημείωσε ότι «το μεγάλο κατόρθωμα που λέτε ότι σας διαχωρίζει από τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ποιος το πληρώνει; Το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός; Οχι, από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι δίνουν τα χρήματα με τις ασφαλιστικές εισφορές για να καλύπτονται και οι ανάγκες των ανασφάλιστων».

Συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «δεν βάλατε καμία έκτακτη εισφορά στο μεγάλο κεφάλαιο, στους βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, ώστε να καλύψουν αυτό το "κόστος". Κάνατε, δηλαδή, αναδιανομή ανάμεσα στα λιγότερα φτωχά στρώματα σε σχέση με τα πιο φτωχά». Αρα, η «αναδιανομή που λέτε είναι μια τρύπα στο νερό. Είναι αναδιανομή της φτώχειας».

«Μπορεί - συνέχισε - να βελτιωθεί η κατάσταση στο χώρο της Υγείας στο δεδομένο πλαίσιο που καθορίζει το τρίτο μνημόνιο, η δημοσιονομική πολιτική και στόχοι; Οχι, δεν μπορεί. Οταν επιδεινώνεται το βιοτικό επίπεδο του λαού, θα έχει καλύτερες συνθήκες υγείας; Σας λέμε, λοιπόν, ότι θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Και οι όποιες μικρομεταβολές κάνετε, είναι πάντοτε υπό τη δαμόκλειο σπάθη της επιτυχίας των δημοσιονομικών στόχων, αλλιώς θα ενεργοποιείται ο δημοσιονομικός κόφτης. Διότι οι δαπάνες υγείας δεν εξαιρέθηκαν από το δημοσιονομικό κόφτη, ενώ εξαιρέθηκαν οι δημόσιες δαπάνες, τα επενδυτικά σχέδια, τα αναπτυξιακά προγράμματα, αυτά που αφορούν το κεφάλαιο».

Ενα ακόμα ζήτημα που ανέδειξε, είναι ότι στο όνομα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, η κυβέρνηση αυξάνει την άμεσα ιδιωτική χρηματοδότηση. «Τη στιγμή που η δημόσια δαπάνη τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πάνω από 35%, έχει αυξηθεί και έχει φτάσει στο 40% η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία» είπε, σημειώνοντας ότι η Υγεία «είναι εμπόρευμα και θα εμπορευματοποιηθεί ακόμα περισσότερο, γιατί με την πολιτική σας, δεν αμφισβητείτε την ευρωενωσιακή πολιτική στον τομέα της Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ